headerbild

söndag, januari 30, 2005

Grattis Irak!

Gratulerar Irak!

En fyra veckor gammal "nyhet":
http://powerlineblog.com/archives/009103.php

"Will the security problems cause you to?
Not come out and vote the day of elections = 18.3%
Come out and vote the day of elections = 78.3%
No opinion = 3.4%

Do you support military action against the terrorists?
Yes = 87.7 %
No = 11.1%
Don't Know = 1.2%"

Ni irakier är värda all respekt och gratulationer!

Inte precis något svenska media gjort sig förtjänt av – de som inte tillerkänt er behöva eller klara av demokrati, med tal om att valet var något som tvingades på er av USA när det i själva verket var Ni som exempelvis vägrade diskutera en senareläggning av valet när detta togs upp av amerikanska nyckelpersoner sent i fjol.

Svensk vänstermedia måste nu positionera om budskapet lite, men de kommer förmodligen aldrig vara helt glada över att ni fick frihet, då de alltid kommer att anse att kriget mot Saddam (i syfte att efter ouppfyllda FN-krav på Saddam säkra att de massförstörelsevapen man befarade kunde finnas i ert land) var befogat, endast för att det var USA som tog ett reellt ansvar i den situationen. Argument mot det sätt som ni fick er frihet på kommer vi att matas med även i fortsättningen, tro mig! Utan någon egentlig analys till vad som egentligen föregick störtandet av Saddam. (Jag tror till och med att exempelvis tidskriften ETC och vissa SVT-program kommer att fortsätta att påstå att en halv miljon irakiska barn dog på 90-talet på grund av USA:s politik – det vill säga …FN:s sanktioner, och med det sura över att USA fattade rätt beslut när förekomsten om massförstörelsevapen faktiskt var okänd och när, före kriget den nu hycklande vapeninspektören Hans Blix faktiskt sa att ett anfall mot Irak var legitimt.)

Den stolthet man nu kan känna här i Europa är i första hand den att man är en del av det väst som USA tillhör... Inte så värst mycket alltså, men alltid något och denna dag är ju så positiv, detta första steg mot demokrati i Irak, att också nu perplext rapporterande sanningsförvridande vänstermedia får mitt leende o kram! :-)

Grattis Irak!

fredag, januari 28, 2005

V attackerar VVV i blodigt allvarlig vänsterkamp

Läser en artikel av kommunister i vänsterpartiet, som polemiserar mot Vägval Vänster (med attacker att de "elitistiska" i VVV som förlorade folkets förtroende - i den vänsterpartikongress där kommunister kuppade i V-ledningen antar jag avses - samt försvarar sin kommunism med att de inte levde under tiden av öststatskommunism mm). En läsarkommentar där till en av artikelförfattarna i var onekligen rätt kul! America Vera-Zavala åsyftas (andra författare är f ö kommunisterna Kalle Larsson och Tove Fraurud):

"Vvvera rules
Fullsysselsätt, återreglera, kollektivisera ännu mera, solidaritetstvinga, återförstatliga och glöm för guds skull inte bort genusperspektivet!

Kram Vvvera"


En annan mer träigt tråkig, men sann, kommentar är den, att en vänsterpartist sänker lönerna för sjuksköterskorna i Stockholms läns landsting. Resulterande i reallönesänkningar på 1500-5000 kronor/månad, har jag läst. Här misstänks i en insändare Schymans, Sahlins med flera vänsterkvinnors tystnad i frågan som att dessa identifierar sig med det rika etablissemanget, men lösningen på vårdproblemet är att öka effektiviteten, vilket jag nyligen skrivit om här ("Limbo"-inlägget) och här("Vänstervård är privat"). Några intressanta fakta om vården fann jag precis även i denna SvD-ledare.

Roligare är socialisters läsarkommentarer, där man ger sig på debattnivån på de som kritiserar det i dag kommunistledda vänsterpartiet och anser att uteslutning av ickekommunisterna i VVV är en självklarhet :-)

Personligen gillar jag varken Vänsterpartiet eller VVV, men som mer demokratiskt sinnade ickekommunister är VVV bättre, men taktiskt sett i svensk politik kanske sämre. Fast jag gillar å andra sidan inte pure tactics, vilket för övrigt många menar är långsiktigt improduktivt. Så några små myr-applåder tillägnar jag gärna VVV om de bildar ett parti som ersätter V! ;-)

Fredagsfyran

Detta är den första fyra/femma jag svarar på, och gör det för att jag anser att man kan vrida och vända lite på begreppen här. Jag gillar inte frågor med endast "spejs" för enkla och korrekta svar, utan misstänker alltid att såna, hur goda deras korrekta svar än är, inte tillför nånting endaste gott till mänskligheten. Godhet är alltid handling, och att svarar rätt på en konstruerad fråga är s a s "anti-handling" (men kanske typiskt svenskt, eller typiskt ...masskulturellt). Oki-doki, med detta sagt (dags att prostituerande svika sina ideal ;-), varsågod å skölj och svälj!:

1. Har du på något sätt drabbats av främlingsfientlighet?
Senast i dag upplevde jag mig som en främling bland likbleka korkade vänsterkollektivt tänkande svenskar och riktade därför aggressionerna mot mig själv (likblek och vintertrög). Borde ta några öl och gå och se en skön utländsk film.

2. Är du engagerad mot främlingsfientlighet?
Kämpar mot den varje dag. För mig är det dock mestadels invandrare som inte känns främmande och som verkar kunna med att tänka själva.

3. Hur bör vi hantera personer med främlingsfientliga åsikter?
Samtal eller psykoterapi?

4. Vad är anledningen till att man blir främlingsfientlig?
Enligt mitt främlingskap ovan, att man upplever ett främlingskap som man låter ens hat bli döpt till. Hatet mot trevliga invandrade svenskar är nog inte så sällan kollektivistiskt (och kanske inte heller så sällan från hycklande socialdemokrater). Ovärdigt människor att bete sig som icketänkande men mot andra människor reagerande kollektiv!? (Tänk även på alla som under gängse kollektiv masskulturhypnos läser Dan Browns riktigt usla böcker om da Vinci-koder och gud (eller Opus Dei) vet allt! Sker tyvärr inte bara i Sverige, utan "Liza Marklund-smarta" människor finns ju i alla möjliga länder.)

Hur kunde t ex Frankrike få en presidentkandidat som trivialiserar förintelsen (Le Pen) till en slutlig avgörande presidentvalsomgång och kan något liknande fenomenet Front National inträffa i Sverige med tanke på det misstroende mot etablerade politiker som Lars Gustavsson här påstår sig ha upplevt i Sverige? (I och för sig alldeles efter tsunamin, och jag tror att misstroendet också kan vara del av en konstruktiv kraft.)

--

Vad moral i övrigt beträffar anser jag att alla har ett ansvar och i mindre utsträckning bör kunna skylla på sociala/psykosociala- eller klassförhållanden när man beter sig som ett svin eller man inte tar tag i att andra beter sig som svin, och denna syn förklarar nog även de konstiga "allvarliga" svaren på frågorna ovan. Kanske är den allmänna attityden härvidlag också väsentlig för utsatta människors ansatser i sina strävanden efter att förändra beteenden som ytterst är en del av dessa människors problem (jag förnekar inte att sociala orsakers existens, men deras betydelse bör också de variera individuellt) samt därmed ytterst - och sociologiskt uttryckt – dessa människors stratifikation.

Främlingsfientlighet är nog ytterst sett inte heller någon egentlig specifik moral, utan moralen på det området torde vara integrerad med vår moral i stort (där vi har vissa grundvärderingar och attityder mot det annorlunda i ett kanske även vidare perspektiv och/eller ideologiskt är exempelvis Darwinister med de implikationer sådant innebär), och således är inte främlingsfientlighet något som kan botas isolerat från våra övriga värderingar och handlingar. Uttryckt moral i såna här frågeformulär kan kanske ändå vara viktig för att hålla moraliska symboler beständiga (och det borde ju jag som konservativt sinnad begripa och anse vara bra...), men kan nog även, med de förutsägbara svarens brist på engagemang och intellektuellt stimulerande krav, upplevas som mest meningslös eller improduktiv. Ett ärligt personligt engagemang tror jag är A och O, och likaså tror jag att integrering av olika människor gagnas av individualistiska samhällen (jämför t ex karriärmöjligheterna för olika etniska grupper i USA med t ex de svenska fackföreningarnas protest mot lagliga lettiska arbetare i Sverige. (Det fanns dock - måste jag väl säga efter detta "högerinlägg"(?) - en del bra värderingar också i 70-talets "kommunistiska" barn-TV, där jag förstås även anser att en hel del inte heller liksom var helt bra... ehum. Så det så! ;-)

Jäklar vilken tid det tar att skriva fredagsfyror!!!!! (Och så ser jag otrevligt nog hos mig själv i min text spår av viss elitism a'la höger i nån slags relativ översitterisyn på kreti och pl... öh, bättre att använda ordet masskulturkonsumerande medborgare. Kanske inte så lämpligt egentligen...)

För övrigt så tror jag att de flesta som svarar att de inte är främlingsfientliga (sossar, Liza Marklund-läsare och andra) vill ha mindre invandring än vad jag vill ha, och det är väl egentligen det väsentliga, om man nu tänker till lite. Eller?...

Min unika surfarsjäl (?)

Min surfarsjäl, enligt de vetenskapliga metoder som använts för att fånga www-aura här och här. Ruggigt nördigt! :-/

Sånt som fattades: Tradera. Göteborgs Universitet. Chalmers. En massa tidningar och mediasajter!

Apropå ingenting, nu är det inte så många månader kvar till det är dags att gödsla i rabatterna!

A-Z
http://www.actofme.co.uk/bush_speech/bushspeechwriter.html Humoristisk talskrivare till Bush
http://www.betapet.com Spel som jag inte testat än.
http://www.captus.nu Frihetliga tankar, mån smedja verklar det...
http://www.davidwarrenonline.com/Comment/Dec02/
index101.shtml
ESSAYS ON OUR TIMES
http://eatfrog.blogspot.com/2005/01/ingela-slr-sina-mn.html Bloggen "EF - Livsnjutare", inlägg "Ingela slår sina män"
http://www.flickr.com/photos/estattin/3621030 Erik Stattins foton (??? Shaking my head...)
http://www.gamer.se/forum/?view=topic&id=331321&
forumId=13&page=1
Nån spelchat... Oskyldig!
http://hafrang.blogspot.com En arabisk(?????????) eller nåt sånt... Blogger-blog. "Next Blog"-funktionens "fel" :-)
http://images.google.se/images?q=köjs&hl=sv&lr=&c2coff=1&sa=N&tab=wi Bilder på Köjs... Mycket märkligt.
http://www.jinge.se Jaha... ...jo, Jinges blog!
http://www.karmalised.com/archives/000397.html En blog
http://landgreniriksdagen.blogspot.com En politikers blog
http://www.magnell.nu Fullträff! Äntligen.
http://www.neuber.com/taskmanager/process/internat.exe.html Sökte info på en fil.
http://www.octave.org Ett gratis matteprogram.
http://paradox66.blogspot.com Bengts blog.
http://query.nytimes.com/gst/abstract.html?res=F00914F93D5C0C718DDDA80894DD404482 En NYT-artikel om fin kubansk hälsovård
http://www2.redcross.se/newrkweb/webforms.nsf/internetpaypriv?openform Röda Korset. Vilket helgon jag är! ;-)
http://www.saol.nu Svenska akademiens ordlista
http://tancred.com/malte/reflekterar/2005/01/mjukvarupatent.html En blogartikel om mjukvarupatent
http://www.umu.se/edmeas/hprov/hp-tidg.html Om högskoleprov som jag råkade komma in på nyss.
http://www.vagvalvanster.se Vägval Vänster. Njäe......
x Nada.
http://www.yahoo.com
http://ziolo.blogspot.com Nån östeuropeisk blog.

onsdag, januari 26, 2005

Vänstervård är ...privat!

Jämte förra inläggets scoop om friskolornas kvalitativa överlägsenhet kommunala skolor kan konstateras att inte så få inom vänstern numera önskar att privat vård ökar inom den offentligfinansierade vårdsektorn. Inte bara sossar bland landstingspolitikerna eller sen många år vårdförbundets ledning tycker rakt motsatt Persson-regeringen med dess stopplagsförslag, utan även vänsterdebattören Åsa Moberg håller nu ett slags brandtal för privat vård.

Kolla gärna kommentarer (den som orerar och andras’ ;-), och den näst sista om att offentligt finansierad privat vård inte ger möjlighet att köpa sig förbi köerna är en fullträff, trots att avsikten nog är att vara ironisk mot de som önskar privat vård. För några köer kommer inte att finnas om långt effektivare (samt bättre) vård tar över den som landstinget i dag driver.

Argument bör vara att privata vårdföretag enligt alla mätningar vårdar mera per krona och bättre (allt enligt det uppdrag de har från sina uppdragsgivare, de landsting som handlar upp vårdtjänster). Köerna är ett självklart resultat av ineffektiv politikerdriven vård. Åsa Moberg talar i sin artikel för att svensk vård som får gå med vinst kan expandera och säljas till andra länder. Säkert en riktig analys, och framför allt ger ju vinstförbud en säkert degenererad vård (**). Vinsterna -- som främst genereras genom bättre effektivitet samt att vårdtagare är nöjda och att duktig personal i vården trivs -- kan gå tillbaka in i verksamheten eller leda till återbäring för ägare vilket lockar fler att investera i vården. Att landstinget nu sänker lönerna för sin personal är tragiskt och en fullständigt onödig effekt av ineffektivitet, och har inget med skatter att göra, liksom att inte högre skatter förkortar några vårdköer. (Vid ett fortsatt politiskt vårdförfall kan antagligen de baltiska länderna inom EU komma att sälja vård till köande svenskar.)

Många socialdemokrater och vänstermänniskor förstår det här, och de borgerligas vårdpolitik ligger faktiskt långt till vänster om exempelvis demokraternas vårdpolitik i USA - den är snarast en mänskligare variant av den svenska folkhemstanken (till skillnad från den omänskliga med i både företagande och vård ickeprofessionella politiker som utan framgång försöker styr själva driften av vården). Att inte ens detta accepteras av en regim som är en av de sista i Europa som driver socialistiska deviser, jobbar på potemkinkulisser beträffande arbetslöshetssiffror et c, ja det är sorgligt. Vårdköer dör folk i, men detta är uppenbarligen något som kan fördras med jämnmod, bara hummanden av ideologiska fraser får lugna själen... Sverige - en av de sista socialiststaterna?


-------
(**) ...som dessvärre redan är degenererad i sin förmåga i och med de långa köerna som knappast beror på bristande resurser (fler läkare nu än någonsin) utan på brister i grundläggande organisation och, ytterst, verksamhetens ledning.

Stygga Timbro och hemligstämplad skolrapport

Skolverket gjorde en utredning, "Mer kunskap för pengarna", som visar att friskolor är bättre än kommunala skolor. Men regeringen tvingade skolverket att dra tillbaka rapporten. Här skriver Johan Norberg om detta, och nu berättar han att rapporten finns att läsa. Nasty Timbro (riskerandes upphovsrättsbrott? Är inte offentliga utredningar offentliga?) har dock ett utdrag av den här (PDF-fil med scannad rapport).
Uppdatering, kl.23.20: Nu finns rapporten, ännu mer nasty, i originalformat på moderaternas hemsida, här! (PDF-fil)


(Tips om detta fann jag på www.munkhammar.org och johannorberg.net.)

söndag, januari 23, 2005

Ett oprofessionellt inlägg

Detta inlägg är ett utslag av mina personliga preferenser på ett ganska oprofessionellt sätt. Jag borde ju skriva något om den europeiska tendensen till att i en lång rad handlingar och beslut markera mot islam och kanske i detta sammanhang utifrån Huntingtons idéer, men helt självständigt och avståndstagande från diverse schabloner (åt olika håll) från statsvetare i olika läger. Eller förklara Irshad Manji's svårigheter att få en svensk förläggare för sin bok. (En muslim, journalist och homosexuell kanadensiska som med en bok väckt debatt kring behovet av islams sekularisering.) Jag lovar dock intressanta inlägg om detta när tid ges - att helt gratis skriva långa sakliga men personligt hållna initierade kommentarer kring det här.

Men nu nöjer jag mig i alla fall med ett gubbaktigt påpekande, att geniet Magnell, jämte Wiehe, Werup och ett gäng andra artister lirade på en stödkonsert för flodvågens offer i Kiviks församling. (Här en artikel i Ystads Allehanda med ett par intressanta bilder (av en fotograf som, likaledes mig såsom bloggare, siktar högt :-). Så, ursäkta denna oprofessionella hållning.

Men en blog ska väl iofs vara just opretentiös, eller?

måndag, januari 17, 2005

Åter till limbo, termodynamikens andra lag och korkade bloginlägg

[Ordlista: vänster = korkad, orera ~ svammelaktigt tänka högt]

SvD rapporterar hur Persson "bufflar" i Thailand:

Persson vill ha svar på frågan varför det inte utfärdades någon varning under de två timmar som dröjde mellan jordskalvet och de efterföljande flodvågorna.
... . Persson tonade dock ned påtryckningarnas betydelse ... .

På en tredje punkt var dock Persson mycket tydligare:
–Vill man att turisterna ska komma tillbaka måste de garanteras boende som bättre står emot flodvågor, säger statsministern som vill se en ordentlig byggnadsinspektion.

Kan man inte i nåt hippt e-demokrati-projekt fixa en sajt där man bara kan "klicka bort" Persson från makten; drag and drop i en trasch-tunna typ?

Fast Leijonborg gör också ett inte oväntat svamligt intryck i Sälen.

Allt fadar ("fejdar") förr eller senare ut till det gamla vanliga, och oppositionen borde förstå att man inte har något gratis i att skälla på regeringen. Varför inte? Jo, för att nu när den borgerliga svallvågen i opinionsmätningarna börjar rinna tillbaka så sätter gamla vanliga vänsterbloggare igång och menar att en borgerlig regering som vill sänka skatterna är opålitlig när de även lovar mer service och välfärd än sossarna, som om det inte spelade någon roll att de sämsta lasaretten endast har en läkartäckning på drygt en patient om dagen, medan de privata lasaretten har flera patienter per läkare och är mycket effektivare och bättre för alla parter samt att dessa privata finansieras offentligt, precis som sossarna (och borgarna precis som sossarna) vill det ska finansieras. Att en bra privat drift ger mycket mera är bevisat, men en vänstertänkande fattar förstås inte det, utan mal på som en värsta ...Göran Persson. Och svenskarna tror snart på allt sk-t som itutas dem av korkade munläder i Public Service (...i en serie om välfärdssamhället i SR nu så är det verklighetsfjärmande socialistiskt radikala vänsterdebattörer som Johan Ehrenberg som sätter agendan där halva svenska folket okritiskt tycks mala ner all idioti i etermedia i sina hjärnor till ideologiska beredare där resultatet blir mera usla bloginlägg och sossarna 50%, borgarna 45%. Tro mig!). Svenskarna är väl nöjda med att grundlurade stå i årslånga vårdköer och betala skjortan i skatter utan att få mer än politikernas helt usla åldringsvård - eller också vill man som grabben Myrdal, ha kvar den usla politiska servicen men sk-ta i den helt och dra till en dödsklinik... Fy bubblan vad korkade ni är, svenskar! Mig inbegripet, eftersom jag sitter här i Sverige nu... Och oppositionen får baske mig skärpa till sig; inte triangulera sig till vattvälling!

Öh. Var detta tydligt?

(Förlorade jag många läsare nu?)

söndag, januari 16, 2005

Thailändare, tac... varför varnade ni inte i tid!!!

Jag rotade lite bland Perssons anteckningar (de där som kommer att ligga till grund för framtida memoarer, ni vet):

När inte Fritidsresor, inte UD och uppenbarligen inte ens kungen på hemmaplan kunde försona tabbarna genom att bli föremål för min utskällning, ja då blev jag så illa tvungen att omformulera tacket till Thailand litegrann. En statsmannalik flexibilitet, minsann. Och ilskan över att de var sena var ju genial, just nu i alla fall. Kanske både jag och Freivalds klarar oss nu, när nu radions ekonyheter okommenterat sände både hennes och mitt uttalande i dag...

Nu ska väl kungens kritik mot oss, meningen att ansvarstagande är bra, inte längre uppfattas som kritik mot oss. För säkerhets skull skåpade jag ut de thailändare... ...det storkapital som byggde hotellen som rasade och därför också är ansvariga inom ramen för god socialdemokratisk ideologi. Jag tryckte också på att det där varningssystemet (som det visst stod något i NY Times om att USA ska bygga upp åt dem) är något som vi kräver att de ska ta itu med och bygga. Ville skrämma dem lite - kan aldrig vara fel, tvärtom viktigt att med pondus visa vem som rular - och vi svenskar - ja, de där turistande bratsen alltså - är ju de som håller de här aningslösa små glada halvkineserna under armarna.

En bra dag.

Etiketter:

torsdag, januari 13, 2005

en dags besökarsiffror, topplista mm

Unique Visitors 94
First Time Visitors 60
Returning Visitors 34

Så många (få) besökare hade jag mellan 00.00 och 23.00 i dag. Det var de för mig högsta siffrorna sen jag började mäta förra fredagen. "Framgången" var väl på grund av mitt förutspådende inlägg rörande parlamentarismens snara undergång (en lame statsminister) och kungamaktens återkomst (se här, där han tydligen på resa med en minister har uttalat sig för att temporärt använda förbjudet bekämpningsmedel fär att rädda svårt drabbade skogar; bara han passar sig så han inte tycker för mycket och får en utskällning av Storpotäten - om nu den senare har pondus för det längre?).

En fyndig rubrik gör nog också mycket. Men klarar man det kanske man skriver bra också...

Tar man hem cirka 5 klick verkar det vidare som att man hamnar på intressant-listan på intressant.se, d v s dess förstasida.

Topplistan: om man skriver inlägg som man anser är intressanta men som man vet inte är det för allmänheten, så lönar det sig att inte pinga, eftersom medlet då dras ned ordentligt. (Sen bör man väl ha en arbetsplats där man kan gå runt i kontorslandskap med datorer och pressa upp siffrorna till ...dibbuk:s nivåer - eller är det bara nån cookie att radera? Nu får jag garanterat utskällning...)


Kommer nog att sluta blogga snart, känns det som. Rätt mesigt, men skulle läsarantalet öka väldigt mycket kanske jag tvärtom fixar en bättre plattform, går till Korsvägen och dealar med hin håle för att sen släppa alla hämningar!

Kommitté eller kommission? Ett schackrande...

DN skriver idag att Leijonborg (och övriga partiledare i alliansen) har talat om vikten av att utredningen om hur myndigheternas arbete skett ska vara en medborgarkommission och inte någon vanlig kommitté. Leijonborg:

- Detta ska vara en bred, oberoende medborgarkommission, och inte vilken kommitté som helst.

Göran Persson presenterade dock resultatet av förhandlingarna med orden:

- Granskningen av alla de centrala statsorganen ska göras av en kommitté, som också kallas kommission.

Det är sannolikt inte oväsentligt om utredningen blir en kommitté eller en medborgarkommission. Kommitté försökte antagligen Persson envist att kalla gruppen som togs fram, om inte annat verkar det så i presentationen.

Hörde dock under en Eko-sändning journalisterna benämna utredningen just som en kommitté (surprice!). Men Studio Ett använder i alla fall ordet kommission. Jag undrar vilken skillnad det egentligen gör, Sannolikt en väsentlig sådan, annars skulle knappast frågan dryftats eller Perssons presentation varit sådan. Men frågan är kanske vad det med denna presentationen (och med tanke på olika medias olika benämningar) egentligen blev - en kommitté eller en kommission? Det finns nog på papper. Eller fax.

Möjligen har epitetet med utredarnas mandat att göra och de som vill minska det kallar gruppen för en kommitté... Nu säger visst Lotta Gröning, liksom DN, kommission. Det känns tryggt. Verkar i alla fall vara nån slags "de facto-kommission" då!

Enligt (osäkra) susning är visst en kommission en permanentare utredning som ofta arbetar över flera år, medan en kommitté löser en viss speciell uppgift och sen upplöses. Kan nog så vara.

Nu, 17.45, säger även Ekot kommission. Case is closed.


Som fotnot kom jag på att man kan nämna att man på ett "fenomenografiskt vis" skulle kunna söka förstå ordens betydelse. Graderar betydelsegraden för de första instanserna av varianter på de två orden som jag kan komma på... - Kaffekommitté och Palmekommissionen. Det senare ordet känns nog ändå som av lite större dignitet än det förra. Perssons vilja är således förklarlig! :-)

Djuren också människor?

I DN beskrivs i dag hur en kunskap om tsunamis gått i arv från många generationer tillbaka

Vi har lärt oss av farfarsfarfar att efter jordbävning kommer flodvåg. Lärdomen har gått från generation till generation. Efter en jordbävning har vi kanske 15 minuter att ta oss upp i bergen
Det talades talade ju även om att det var cirka 300 år sen en tsunami senast drabbade Thailand, så "farfarsfarfar" är nog ingen överdrift.

Jag kom nu även att tänka på artikeln om elefanterna som en god stund innan tsunamin rullade in på Thailands stränder gnydde och skrek (något specifikt till varandra?) för att sedan slita sig från de rep de var fastbundna i och springa till en höjd en bit in i djungeln (En kul artikel! Turister och människor räddade tack vare elefanterna.)

Kanske såg elefanterna helt enkelt jättevågorna, eller kände i marken att något var på gång. Men hur visste de att de skulle springa upp på en höjd? Hur hade denna kunskap förmedlats till elefanterna om inte genom generationer av erfarenhet? Men detta kräver ju ett språk! Kanske är grisens grymt och fårets bräk långt mera avancerat än vi anar!! Finns här månne rentav nya artspecifika Illiader och Odysseer för forskningen att avkoda?!


(Notera: Detta är en tes i nöjets tjänst jag inte tror på för fem öre! ;-)

Avgjort: Persson går, kungadöme införs

Senaste nytt.

Göran Persson skyller obestämt på lägre UD-tjänstemän, och i och med detta har han nog skrivit på sin avskedsansökan. Så gör man inte som chef eller ledare menar många, utan man tar utåt det fulla ansvaret. (Persson har ju heller inget på fötterna, utan spekulerar endast om att en fax-förmedlare felat - som om vi levde i en tid med springande stafett-kurirer istället för i en tidsålder av alla tänkbara former av information och kommunikation.) Andra påpekar att Persson redan klockan 12.00 på annandagen i SVT kunde se ett extrainsatt program om katastrofen samt att han på annandagen kunnat läsa den här eller någon av denna aftonbladet-sidas övriga arton länkar till tidningens katastrofartiklar under annandagen. (Detta gäller ju även Freivalds.)

Perssons anklagelser satte även fart innan utredningen ens kommit igång, vilket är anmärkningsvärt och ett tecken på desperation. En utredning som utöver vad man vetat och borde ha vetat på olika nivåer även kommer att granska Perssons ledarroll och den centralicerade organisationsstruktur som han i ganska hög grad anses ansvarig för (förmodligen enligt följande artikel(?) samt enligt en statsvetarprofessor [åtekommer med länk när atikeln är funnen - DN nere just nu]). Man kan ju även spekulera i om och i så fall hur Persson planerat detta på längre sikt, med denna "öppning" - att låta en UD-tjänsteman gå först och sedan UD-chefen Laila Freivalds om det inte förra räcker?

Så nu tar alltså med hjälp av en inledande filmkampanj vår gode kung över. (Denna dolda agenda redovisas dock inte explicit i artikeln .) Det nationella traumat lättat. Inte en dag för tidigt!


[Det sägs ju att bloggar ska vara aggressiva i nyheternas framkant, och denna kantrar ju rätt duktigt mot slutet...]

onsdag, januari 12, 2005

Aningslös förstörelse av starkt varumärke!

Den japanska surriga Subarun som klätts i Saabkostym, som jag skrev om i går, har visst blivit en enorm besvikelse, en katastrof, i USA. Man nichade sig mot ungdomar men inte ens 2000 bilar har sålts sen lanseringen i somras.

Nu är den Saabekiperade Chevroleten snart klar (Saab 9-7x - bild i länk ovan) och den kommer naturligtvis att ytterligare skada Saabs varumärke och sälja dåligt. Bland annat med tanke på de motsatta karaktärer beträffande väghållning som svensken och amerikanen har. GM hoppas tydligen på att öka försäljningen av Chevrolet i Europa, men att kränga krängande Chevor i Saabkostym... nej!

Får Saab agera hora (jag garanterar att jag inte begriper vad denna bild innebär! ;-) och förlora den cred som märket förtjänstfullt fått? Tydligen använder GM Saab för att kortsiktigt ta marknadsandelar för produkter inom koncernen, men den som i Europa vill ha en Cheva går knappast till en Saabhandlare.

Fast tydligen ska även en Saabmodell, 9-3, få ett yttre av en Cadillac. Vill man få européer att handla lite mer klassiskt amerikanskt genom att knåda en Saab? Det hela förefaller i alla fall lite tillkrånglat. Lite som filmen "Face Off" - den med Nicolaus Cage där ett par personer byter ansikten med varandra. Jag säger bara: Lycka till med utraderandet av starka märkesidentiteter, GM!

tisdag, januari 11, 2005

Che Guevare mig för... ("samtal" om misslyckad produktstrategi)

Råkade just träffa en upprörd vän och universitetsprofessor som inte sällan har obegripligt långa nästan obegripliga bisatser i sitt talspråk. Så slog på micken på mp3-spelaren och

"Världens bästa bil, med total balans och kontroll, första modellerna konstruerade av flygplanstekniker, talar nu ekonomutbildade slipspåvar, dessa som just köpte bilmärket och lät insidan bestå av billiga japanska bilmodeller - Surbaro, eller nåt sånt - som de gamla tillverkarna av världens bästa märke tvingades lappa ihop en kostym till som skulle lura ögat att det var den gamla bilen med total balans och kontroll, den talar de nu om att lägga ner. Ungefär som att sälja billig sur Champagne i en flaska etiketterad med världens finaste märke. Fattar du!?"

Jag tänkte, att det är nog denna nedläggning han talar om. Och dessa till det exklusiva märket förklädda billighetsprodukterna.

Nåväl. Vännen fortsatte att med ljus och intensiv stämma forcerat lägga ut sina tankar:

"Slipsnissarna sägs nu planera ett legalt mord, men detta har ju skett oavsiktligt av dem tidigare, då de inte förstått dem som konsumerar världens bästa bil!"

...och fortsatte precis som om han hade läst artikeln om nedläggningshotet ovan:

"'Frågan är om det finns tillräckligt många universitetsprofessorer för att göra investeringen lönsam?' frågade en slipsnisse med tanke på kundkretsen. Jag kommer inte att köpa några av slipsnissar omgjorda Surbaros-riskokare, så svaret torde vara nej! Den frågande slipsnissen kommer f.ö. alltid att få svaret nej på om hans investeringar i sabb av klassiska märken är lönsam. Han kan säkert bli 'You´re fired!' i många docusåpor samt slajda in och sabba en massa gamla hederliga populära produkter och verksamheter och ändå ha det bra tack vare sin påvliga ekonomutbildning!"

Och efter en minimal andhämtningspaus

"Som dagens musikindustri, som alla hatar men ändå konsumerar en massa skitmusik. Handels, värre än AFA på att smasha det bestående goda eller att mobilisera revolutionär förstörelse av god smak? Ja, det verkar just inte bättre.

Jag skiter för övrigt, som han Birro brukar säga, vördnadsfullt i arbetarna och Trollhättan. De ska inte komma undan med ett mord på en gammal kär vän utan att jag ...piper!"

När jag efter sammanstödandet med professorn stegade iväg mot egna mödor tänkte jag, att kanske det var en "slips-småpåves" plan, att sabba kvaliteten med det japanska krimskramset och därmed få röda siffror enbart i syfte att få ett tillfälle att visa handlingskraft i själva nedläggningen? En bra och riktigt fet konspiration som jag genast bestämde mig för att delge min vän då mobilen pep till, och SMS:et visade

"CHE GUEVARE MIG FÖR HANDELSHÖGSKOLEUTBILDADE MARODÖRER! VET DU OM DE FINNS NÅT NORDKOREANSK KOMMUNISTPARTI ATT GÅ MED I?"

Jag ryste till och bjöd omedelbart min moderate vän på en uppfriskande och avslappnat distanserande helkväll!

måndag, januari 10, 2005

Test av dikt...

Skrev precis lite..., och tänkte testa det någonstans, men kom på att jag lika gärna kan lägga ut en här "för ett test" (Plus-Olofsson tar beslutsamt på sig blåstället...). Kanske denna blog nu blir lite för diversifierad med kulturella yttringar, samhälleliga reflektioner och politisk polemik om vartannat? Men ge gärna en kommentar om du ogillar eller gillar dikten! (Det jag valde att inte publicera föregick denna dikt men var förmodligen för burleskt för publikation här - i alla fall för min smak(!); när diktaranden tar över...).


Samma dag
Ser inte sorg
Ser sorg
Gör sorg
Är sorg
Blev sorg

Så slår miljarder människors puls i detta nu
Så vitnar händerna på den som undrar riktigt hårt

Himmel ljusblå
I våra ögon
Världen som föreställning
Och vilja

De filosofer som tänkte
Men förgäves såg klart

Dimma och daggmorgon
Gäckar min ande
Nästan som då
Men inte

Vitnande händer på alla


lördag, januari 08, 2005

FN-skandalen och biståndsgivande

(Fortsätter på hjälp-temat.....)

Annica Tiger skriver om sexuellt utnyttjade inom FN:s hjälparbete samt risken för att övergrepp ska förekomma i hjälparbetet efter tsunamin. Alicio har också ett intressant inlägg!

Statlig eller ideell finansiering?
Kanske visar dessa fall att privata frivilligorganisationer är bättre än statliga organisationer eller FN. Att hjälporganisationer kan samla in pengar ser vi ju i den pågående insamlingen till Sydostasien, som nu gett minst lika stora belopp som statens 500 miljoner. Kanske skulle korruptionensproblemet generellt minska om man i biståndsmåttet även räknade in ideella insatser och lät dess andel av biståndet öka? Visserligen går statens bistånd redan via hjälporganisationer, men ett oberoende gentemot staten kan nog vara ett mål i sig; ge ett större engagemang hos människor samt minska känsligheten för neddragningar i statsbudgeten.

Hjälp via ideell organisation
Att hitta en hjälporganisation för regelbundna inbetalningar kan man få hjälp med i en "snabbguide" i Expressen. Mindre organisationer är nog väl så bra som Röda Korset (kanske genom större personligt engagemang hos givare), och olika organisationer torde komplettera varandra.

100 kronor per månad (mindre 1% av det som för nästan alla blir över efter skatt) blir ju för fem miljoner svenskar 500 miljoner. Det är mer än vad RK årligen samlar in! ("...en budget ... på 700-800 miljoner kronor. Knappt 40 procent ... kommer in i form av bidrag från staten, EU och SIDA, men Röda Korset lever i huvudsak på medlemsavgifter och samt gåvor och donationer från privatpersoner", PDF-dok).

Små regelbundna gåvobelopp är nog även bättre än punktinsatser, då hjälporganisationerna bäst kan avgöra var behov finns (kanske ej uppmärksammade i media), samt avsätter buffertar som direkt, utan insamlingskampanjer, kan sättas in när det händer något.

fredag, januari 07, 2005

Vågad musik, reklam och lite allvar

Flodvågsmusik
Har nån speciell musik dykt upp hos er på grund av senaste veckors (vad som nästan kommit att kännas som) "våta nyhetsfilt" av säkert befogad katastrofrapportering kombinerad med helgmonotonin?

Lite oegentligt, men redan efter att ha hört ordet flodvåg några gånger, dök följande strof upp i mitt huvud:
"Flodvågen ryter som nån sorts orangutang
Jag känner inte längre något engagemang"
vilket var den känsla man hade, men där fortsättningen så att säga spårar ur katastrofspåret:
"Förrän du går i spinn
Och in till mannen i mej"
Med den artist och suveräna låtskrivare som skrivit detta finns på nätet några låtar opretentiöst liveinspelade. (Ta det kallt, det är allt är Dylans Don't Think Twice, It's All Right.)

Vidare dyker i mitt huvud ofta vid tragiska händelser upp en låt av Bob Dylan med detaljer ur livet i ett samhälle som drabbas av ett vulkanutbrott där slutraderna är en kommentar av en man som tar del av samhällets utplåning via en nyhetsnotis:
I was sittin' home alone one night in L.A.,
Watchin' old Cronkite on the seven o'clock news.
[...]
And there's really nothin' anyone can say
And I never did plan to go anyway
To Black Diamond Bay.
Tsunami-katastrofens fasor var dock lite för stora för att denna låt skulle "funka". Annars en skön låt med mycket text på en stark Dylanplatta från 70-talet, Desire (med Scarlet Rivera på violin och sång av Emmylou Harris).

Vågreklam
Såg just på bloggen adland att Pepsireklam fått dras in.

Lite allvar
På radion talades i morse en hel del om ett ämne ett par av mina senaste blogalster berört, där man tog upp andra länders behov av hjälp. (Tänk, vad man kan få fantisera om ens betydelse! :-) Kort men intressant var en intervju med en person, Mats Eriksson, som arbetat för Rädda Barnen i Darfur-området och som berättade om det. Ljudfil fredag kl.06.15, start 8 min 20 sek.

onsdag, januari 05, 2005

Etiskt undanbedjande av gåvor

Röda Korset skriver att de nu fått in så mycket pengar att de "även kan planera för den långsiktiga återuppbyggnaden av länderna kring Indiska oceanen", vilket torde innebära att tillströmningen av pengar har varit så god att den akuta hjälpen är tryggad.

Läkare utan gränser ber nu allmänheten att inte skänka mer till deras hjälp till tsunamin offer, eftersom de nått målet för insamlingen och det därför är oetiskt av dem att ta emot mer. Kanske borde vi nu mera hjälpa andra behövande - dem som under loppet av hela år inte tycks ha fått större belopp än de som nu kommit in på några dagar. Läkare utan gränser säger att de fortfarande har behov i Sudan och Kongo. Att ännu endast 1/4 av behövande efter tsunamikatastrofen nåtts av hjälp beror för övrigt knappast på för lite medel utan torde ha logistiska skäl.

Men i och för sig. Det är kanske inte oetiskt att luras - att använda katastrofen för att maximera hjälp till andra behov är kanske bara Karl-Bertil Jonson-gott? Men om någon blir sur utifall att nån rubrikkåt redaktion gör skandal av att pengar som samlats in gått till annat än Sydostasien, ja då... ler jag nog en smula (vilket möjligen innebär att Läkare Utan Gränser har högre moral än vissa bloggare). Omättade hjälpbehov fanns innan denna katastrof och kommer antagligen att finnas efter den.

Men fortsätt att ge, till utveckling i Sydostasien eller till andra, akutare behov. Några miljarder till några miljoner utblottade sydostasiater går säkert lätt åt, trots att pengar kanske kunde göra större nytta i andra områden. Människors engagemang är ju ingen matematisk funktion för absolut rättvisa utan styrt av hjärta och känslor! Men hjärnan bör nog inte underskattas - men underskattas kanske.


PJ refererar och länkar till en artikel av en som ägnat sig åt frågan om vilka gåvor som får de bästa konsekvenserna. För det första, efter "det omedelbart akuta handlar det om att ge människor verktyg för att försörja sig och bygga sin egen tillvaro" samt att sedan lämna dem utan varken statens eller hjälporganisationens ytterligare hjälp. För det andra ska organisationen vara öppen och väl reviderad. (Läs gärna även den välskrivna och lättillgängliga artikeln av Karen Woods "director of the Acton Center for Effective Compassion".)


Lite mycket Luther nu annars... Både i blogsfären och i övrig media. Det är säkert bara bra, men använd som sagt både hjärta och hjärna - det hade säkert Luther gillat!

Gjorde förresten den bank fel som när en i skolåldern ville skänka hela sin sommarjobbslön nekade honom detta? En skandal var ju detta för några dagar sen, men kanske är den en rakt motsatt skandal om några månader - om nu inte kycklingracet att boosta upplagan med omvänd moral (om att de som ger över sin förmåga inte varnas) startar tidigare. Vad är då rätt och vad är fel? Plågorna i världen är i alla fall ganska jämna och månadsinbetalning kan därför rekommenderas .

tisdag, januari 04, 2005

Expr...ojektion?

Bekräftat av personer på regeringskansliet och UD: Nu har Göran Persson införskaffat ett (minst ett) medeltida tortyrredskap vilket (/vilka) används på de statsråd som vågar öppna munnen och yppa minsta lilla ljud som inte tyder på en hängiven tillbedjan och underdånighet inför allas vår HSB. Ja, det lär nog vara ungefär detta som döljer sig bakom den "dolda agendan" enligt Expressen. Det talas även om en katastrof..., nej en "krisplan i katastrofen". Ser inget om att de äter barn till frukost, men enligt en anställd på departementet står det klart att "lammet som ska offras" har utsetts. F--n, jag skulle nästan vilja kika in där ... på Expressens redaktion.

Men visst är det ett ovanligt intressant kackel, om än en smula apolitiskt.

Om en ledarredaktör (eller politiker) på väg till jobbet först inte uppfattar en olycka korrekt och att ambulansen därför rycker ut lite senare, men detta i stort sett gör en högst marginell skillnad för den drabbade, är det då självklart att redaktören (eller politikern) måste lämna sitt jobb? Expressen har rätt i att man klantade sig på UD, men är regeringen både försäkringsbolag och brandkår för alla svenskar som inte befinner sig i Sverige, för en svensk som åker på en spännande resa till en orörd kust? Fast snart orörd och full av tsunami-sirener förstås.

* * *

Har svårt att - om nu denna kritik är negativ för regeringen - annat än le lite snett åt detta, då det borde vara helt andra saker som väcker folkets vrede mot regeringen. Och ordspråket säger ju skrattar bäst som skrattar sist. Men tappar regeringen nu makten på detta, genom att journalistkåren hänger på, så kan jag nog leva med det, bara man genomför en politisk kursomläggning. Men en omläggning med svagt väljarmandat om segern bara skulle grundas på detta är jag rädd.

Höga dödstal - och värre tragedier pågår

Det var sorgligt många barn som dog i tsunamin, men trots ett katastrof-format var spanska sjukan långt värre, och i synnerhet så är lidandet i några aktuella konflikter värre. Konflikter med politiska orsaker och alltså torde ha politiska lösningar.

Förstår om någon tycker det är cynism att räkna på tragedins omfattning (matematik är ju för svensken hårt och kallt), men tror att en storleksbeskrivning är relevant för till exempel de som ska vara till hands för människor i sorg. (Grupper och nätverk av frivilliga lekmän har för övrigt bildats för att hjälpa sörjande, men en professionell psykolog varnar för detta - och det här kanske beror på en delvis överdriven fokus.)


Katastrofens vidd och andra dödsorsaker
Om nu cirka 2000 svenskar dött i tsunamin, så har en på cirka 4500 svenskar dött. Givet att vi väl känner 450 personer ganska väl (antalet varierar väl mellan några hundra och några tusen), så skulle risken vara en på 10 att vi kände en förolyckad. Under samma förutsättning kommer var 10:e av de vi känner att känna någon som dog. Med tanke på att barn och ungdom drabbats i högre utsträckning torde sorgen för barn vara mycket stor (även med tanke på att dödligheten normalt sett är låg för barn samt sorgen när ett barn avlider).

Normalt dör i Sverige varje månad mer än dubbelt så åldringar än nu förolyckade svenskar i tsunamin, men här har alltså många unga förolyckats. Kanske varannan skola i mer drabbade orter har ett dödsfall, vilket ändå framstår som hanterbart i jämförelse med alla de ”tomma stolar” som man talat om (ibland bilder av flera tomma stolar per klassrum). Med familjemedlemmar skulle i lite mer drabbade orter per skola kanske 4 elevers familjer ha någon förolyckad och kanske 5-10 elever varit i det katastrofdrabbade området. Belastningen på en redan belastad psykiatri torde bli tung.

Antalet svenskar i olika åldrar som dör i trafikolyckor på ett helt år är cirka 1/4 (omkring 500 årligen) av antalet svenskar som föll offer för denna naturkatastrof och i rökning dör cirka två till fyra gånger så många på ett år. (Siffror på mellan 4000 och 10000 döda i rökning har förekommit, men här förklarar en brittisk professor att dödstalen minskat momentant när människor slutar röka och att det är både långvarig och pågående rökning som är den stora riskfaktorn, så rökningen drabbar medelålders och äldre och knappast barn överhuvudtaget.

I spanska sjukan 1918-1920 dog 35000 personer i Sverige, men där vanligare att äldre och svagare dog. Men visst var den katastrofen större; omkring 15-20 gånger fler dödsfall på en mindre befolkning. Man får nog anta att många gånger fler barn under ett par år dog i spanska sjukan än som förolyckades i tsunamin.

Omfattningen av denna katastrof torde ändå vara sådan att den är relativt hanterbar. (Hur många tusentals barn förlorar förresten årligen inte sina medelålders föräldrar i av rökning orsakad lungcancer eller är drabbade av alkoholens verkningar?)

Sverige och sydasiatiska regionens länder
Tsunamins långt större effekter för länderna i regionen brukar ju betonas, men faktum är att mätt i döda per landets invånarantal så ligger Sverige mycket sämre till än Thailand, och endast Sri Lanka är värre utsatta enligt CNN

With a population of only 9 million, Sweden's expected loss of life proportionately matches that of Indonesia, and is exceeded only by Sri Lanka.

Jo, jag vet att dessa länder har tillfogats ekonomiska skador på sin egendom och att Indonesien innefattar många folk och Sumatra drabbats extremt hårt liksom den indiska ögruppen Andamanerna. Men jag tror även att dessa länder har kraft att, delvis med en generös omvärlds hjälp, ta sig igenom sina problem. Men i en SvD-artikel söks istället, i en nedlåtande attityd mot efter tsunamin arrangerade discon i Phuket, ett accentuerande av katastrofens följder genom ett misstänkliggörande av thailändarnas förmåga att hantera katastrofen. I artikeln insinueras att sexindustrin nu tar fart på grund av de plötsligt svåra ekonomiska förhållandena och cyniska kapitalistiska intressen i nöjeslivet. En bild med en kvinna, vilken bildtexten implicerar tillhör de "lättklädda thailändska flickor" som nu antyds återgå till prostitution. Pinsamt fördomsfullt om Thailand, som säkert med framgång snabbt kommer att återhämta sig och vidareutveckla sin turistnäring - med det kapitalistiska vinstintresse som gett en fantastisk välståndsökning, javisst!

Andra katastrofer och inkonsekvent vänstermoral
Kanske mer än 6000 thailändare har dött, men en svensk anhörig i Phuket menade på SVT i morse att bilden av katastrof har överdrivits i svenska media. Jo, katastrofen är stor och i synnerhet för Sri Lanka och Sumatra i östra Indonesien men kan läggas till en rad andra bland annat av människor orsakade katastrofer. Som folkmordet i Sudan eller våldtäkten av Tjetjenien där enligt Svenska Tjetjenienkomittén upp till 30% av befolkningen kan ha dödats, huvudsakligen genom ”den ryska statsterrorismen”, och enligt Svante Cornell (DN Debatt) har en av 10 dödats av ryska styrkor sedan 1994! Vidare har två miljoner Sudaneser mördats (DN) under de senaste decenniernas folkmord i södra och västra Sudan. Detta erkänt som folkmord av USA men inte av FN, EU eller Sverige. Låt oss hjälpa och stödja de goda krafterna runt om i världen, där en uttryckt önskan att världssamfundet ger USA klartecken att inleda ett arbete för ingripande i Sudans ”inre angelägenheter” torde vara ett angeläget stöd. Många fattiga länders största ok tycks vara dess egen eller någon förtryckande stats bristande respekt för mänskliga värden och rättigheter, vilket dels ger ett lidande i sig och dels hindrar en positiv utveckling. Detta sker ofta i en "god" ideologis namn, där väl Mugabe och Castro utgör ett par representativa exempel.

En intervention i Sudan skulle väl annars innebära att man sätter stopp för en metod på vilken genom historien folkförflyttningar skett på, nämligen genom våldsamma förskingranden och mördande av bosatt befolkning. Är det rätt att med folkrättsargument utan vidare låta folkmord inom ett lands gränser pågå? Är inte det en smula inkonsekvent? Är det vänster att vara emot ett ingripande, eller månne "moraliskt" anti-USA? Är inte anti-amerikarismen i så fall endast hyckleri? Är det kanske länders omsorg om relationen till islam och arabvärlden som omöjliggör folkmordsanklagelse och en därmed tvingande intervention i Sudan?

(Är för övrigt trött på vänsterns skenheliga omsorg om letter i vägrandet av utländsk arbetskraft i Sverige, där (s), SSU, (v) och Ung Vänster alla talar om att fattigare länders organiserade arbetskraft inte ska få jobba här på för fattigare länders företag rimliga villkor, och därmed i praktiken stängas ute. Vilket alltså är tanken. ”Go home”! Ordet solidaritet förklädd till rå egoism?)

lördag, januari 01, 2005

Om européers syn på USA

I dag, denna sorgens dag, känns detta inlägg inte så angeläget, och naturligtvis är det viktigaste att vi nu genom sånt som omtanke och närvaro lindrar det lidande som drabbat människor omkring oss. Men samtidigt är ju samhällsdebatt alltid angelägen.

Vill uppmärksamma på en reflektion av Per G Gyllenhammar på DN Debatt, där han menar att den allmänna jargongen av kritik mot USA är djupt orättvis och att dess intensitet kan få mindre önskvärda följder.

Vidare ett exempel på europeisk USA-kritik som refereras av Dick Erixon, där en före detta minister anklagar USA för att ha tagit initiativet i hjälpinsatsen från FN. [Uppdatering kl.19.50] Detta då USA enligt uppgifter i media, redan under (ska nog komplettera med en länk om tidpunkten senare) inledde arbetet med hjälpinsatser samt i koallition med Indien, Australien och Japan på onsdagen satte igång ett projekt för att organisera hjälpen till sydostasien, och USA hoppas att flera länder ansluter sig. Bra? FN visar ju inte alltid prov på handlingskraft och snabbhet och insatser från USA tycks nu, vid sidan av FN:s insatser, bidra rejält i de katastrofdrabbade områdena, inte minst i Thailand. [/Uppdatering]

-
Detta är en fullständigt ofattbar katastrof som naturligtvis genom att så många av oss svenskar drabbats engagerar mer än annars hade skett (andra stora katastrofer i fattiga länder sent 1900-tal har mycket sparsamt uppmärksammats). Detta är dock inget att orda om och ett fortsatt engagemang för det drabbade sydostasien, men även för u-länder i allmänhet, kan man bara önska fortsätter samt stärks!

Etiketter:



























' ' ' ' ' '