headerbild

tisdag, mars 22, 2005

Johan Norberg oförmodat EUforisk

Är förvånad över att Norberg förespråkar federalism. Kanske är detta besläktat med Mauds argumentation, där hon ju understryker ett decentraliserat EU. Men okunnigt, verkar det.

Här på Europaportalen kan ni läsa Johan Norbergs kommentar.

EU kan väl i dag sägas vara en slags konfederation -- d v s en lös sammanslutning av flera länder -- men med en hel del drag av framför allt federalstat. Således inte något av lärobokens ”konfederation”, ”federation” eller ”enhetsstat”. Och därmed är kanske EU lite otydligt på ett sätt som kan skapa problem (som exempelvis mindre trevliga typ frihetsgrader för byråkrater...?).

Men vad säger att EU bör bli en federation, d v s en federalstat? Norberg verkar inte förstå att en federation är en statlig lösning med subsidiaritetsprinciper som ytterst bestäms av den högre nivån. Att göra EU till en federation är att gå ett mycket långt steg mot att göra Europas länder till lydstater under EU. Den nya konstitutionen är inte i närheten av något sådant. Detta borde Johan Norberg förstå, då han föreslår att parlamentet ska få ökad makt och delas upp i kamrar, samt är besviken på att fördraget inte ”knappt lekt med sådana tankar”! Är övergången från konfederation till stat en konstitutionell lek?! En sådan gigantisk omorientering av EU innebär snarast en oerhört komplicerad maktstrukturell problematik och har inte legat inom ramen för den nya fördragstexten då det bland medlemsländerna inte funnits någon önskan att bilda ett Europas förenta stater.

Subsidiaritet kan för övrigt aldrig gå från ”fras till ett faktum”. Den är aldrig mer än en princip som först som sist tolkas enligt gällande regler, och i detta fall enligt EU:s fördrag - nuvarande likväl som det nya (eller i andra exempel i staters konstitutioner).

Norberg tar sen kritiskt upp att länder inte längre har vetorätt enligt det nya fördraget, men det har de ju inte skuggan av en chans att få i en federalstat. Förordar man en federation så förordar man inte vetorätt för de frågor som federationen har att fatta beslut om. Beslut inom vissa områden som enligt nya fördraget tas med kvalificerad majoritet och som förut tagits med vetorätt kan för övrigt en nation slippa ställa sig bakom och undantas från. Vidare finns det en utträdesordning för medlemsländer i fördragstexten. Så jag ser inga större problem beträffande beslutsordningen.

Den ekonomiska integrationen verkar i alla fall vara något som numera bejakas av Johan Norberg (och i EMU-frågan måste väl Johan ändå ha bytt ståndpunkt, annars går ju inte alls denna vurm för en EU-stat ihop). Men att göra EU till en federalstat kräver betydligt mer av samordnad politik där de konvergenskriterier som Norberg nyligen varit oerhört kritisk mot är på sin höjd en en ljummen vårbris. För övrigt verkar Johans kritik mot fördraget, trots den synbarligen förvirrade önskan om en statsbildning, vara en fortsättning på en mycket EU-kritisk hållning allt sedan EU-omröstningen på 90-talet. Men önskan om federation överraskar, fast verkar dock illa underbyggd.

Så visst ligger det - något Norberg inledningsvis förnekar - motsättningar i Norbergs ståndpunkter (bland annat beträffande kravet på veto och samtidigt önskan om en federalstat och makt till parlamentet). Fördraget innebär dock inga stora förändringar, men förändringar som aktualiserats av utvidgningen samt en önskan om en ökad konstitutionell tydlighet/"genomskinlighet". Detta är oerhört bra, i synnerhet för medlemsländernas ställning gentemot EU!

En "nyansering" om min egen position: Det som störde mig när jag först kollade in förslaget till fördrag var att beslut i rättsfrågor, som tidigare låt under den tredje pelaren och vetorätt, ska tas med kvalificerad majoritet samt läggs under s a s ordinarie EU-arbete och beslutsprocess (”pelarna” tas alltså bort). Detta menar de, så att säga, ”vanliga EU-kritikerna” (som Sören Wibe m fl) innebär att riksdagen förlorar all makt inom rättsområdet. Men den kritiken är inte alls korrekt, då möjligheterna att få undantag ökar och genom att kvalificerade majoritetsbeslut fortfarande ställer höga krav på enighet. Någon större reell förändring är det inte frågan om.

EU:s fördrag är inte så radikalt, och EU klarar förmodligen även en situation där förslaget röstas ned, även om det vore mycket olyckligt. Jag skulle personligen önska mig lite mer av nedtoning av politiska ambitioner i fördraget. Men det blir i alla fall ingen federalstat och ett Europas förenta stater, vilket Johan Norberg såsom en lika oförmodad som plötslig realcentralistisk euforiker önskar sig.

--

(Nyligen tog Bildt på sin blog upp risken att fördraget inte antas.)

söndag, mars 20, 2005

Replik: artisters syn på fildelning

(Detta är egentligen inget annat än en slags duplicering av en lång replik jag skrev i föregående posts kommentar. Tyckte den kunde lyftas fram. Och länkarna fungerade inte, men det gör de nedan! //Magnus)


Sökte lite på vad artister ansåg om fildelning. (Vill inte säga att det var lätt att hitta positiva artister.) Först kan vi ta en kommentar om en grupp som Piratbyrån nämner: Enligt följande sida
är Svenska Akademien "[e]tt av de få band som inte anser att nedladdning av musik från nätet skadar dem". Jaha, så då har Piratbyrån tagit dessa udda tänkare till sitt hjärta. Verkar ju iofs logiskt (det vill säga krämaraktigt).

Robyn då? Har hon kanske sagt något? Jo, det har hon. I Aftonbladet menar Robyn:

"Det är mycket viktigt för en artist att ha rätt till den ersättning hon förtjänar, men just nu är det också lika viktigt att se till att musik kan säljas på nätet över huvud taget! Låt oss inte spilla mer tid, vi förlorar alla på det. Samtliga medverkande parter: låtskrivare, artister, producenter, manager, skivbolag, förlag, teknikleverantörer, teleoperatörer, skivhandlare/portaler, staten (moms), billingföretag och konsumenter måste nu samsas om kakan. Det här problemet är inte nytt, det är just därför skivbranschen måste inse läget och handla snabbt."

Robyn siktar alltså på att ta betalt över nätet. Kommer det då att lyckas på sikt, om gratis nedladdning inte blir omoraliskt eller olagligt? Jag har precis som Robyn ansett att branschen måste utveckla ett slagkraftigt betalsystem (samt även att det inte skulle lyckas utan att man samtidigt använder sig av alla tänkbara metoder man kan för att bromsa fildelningen, där lagstiftning och hindrande av spridning naturligtvis ingår) men särskilt antikapitalistisk är ju inte Robyn här.

piratbyrån läser jag av en med kommunistisk 'hammaren och skäran'-avatar:

"Trisst bara att de inte fick trasa sönder Antipiratbyrån och Robyn ..."

Robyn, som väl känner pressen av en kanske halverad skivförsäljning -- där ett stort skivbolag nu gått ut med att sänka priserna rakt över med 30 procent -- ,har dock just startat ett eget skivbolag, sa de i dag på P3. Lycka till, får man väl säga!

Vadå, lycka till? Är jag sarkastisk nu?

Tja. Ju mer jag tänker på det, desto osäkrare blir jag på att musik ska kunna säljas via något lagringsmedium. Det är en insikt som detta letande på nätet gav mig. Jag övertygades inte om att artisterna var positiva. Detta trots att en undersökning visade att mer än hälften var positiva samt en annan visade att en tredjedel var positiva och endast en tredjedel negativ. Men vid tiden för undersökningarna tror jag ännu inte alla riktigt förstår vad nedladdningen kommer att innebära för möjligheterna att leva på musik. Många ser gratisspridning som ett sätt att slå igenom. Visst! Men hur lönsamt är det efter genomslaget att exempelvis turnera? Turnerandet sågs tydligen tidigare som promotion, men genom att skivförsäljningen dalat och blivit olönsam är det tydligen denna som i dag ses som promotion.

Hur som helst. Vi torde få fattiga och mindre lyckade barder, typ som i Asterix, inom några decennier. Det är även min insikt och kunskap om Internet som säger mig detta. Kommer det att byggas in och integreras betalfeatures i ett framtida Internetprotokoll? Inte lätt, och det tar många år innan nuvarande version släcks ner. Dagens protokoll ska ju ersättas av en nytt med längre adresser, men det har mig veterligen inga trix för filer vilka måste betalas för.

Vidare kommer de mobila system som följer på 3G bara att bli "öppnare", med en mer "Internetlik" kommunikation, där man lättare kan dela gratisfiler mellan varandra.

Erik Stattin tipsade för några år sedan på sin blog mymarkup om bloggaren Johannes som spånat lite och menar att gamla ekonomiska teorier inte längre gäller, men jag menar nog att de gäller men möjligen tvingas ta hänsyn till nya tekniska omständigheter, att "information vill vara fri". Klart att det öppnar för ny ekonomisk forskning, som säkert redan kommit igång. Här handlar det alltså inte om "den nya ekonomin" som det populärt talade om för fem, tio år sen, utan en helt annan och mera genomgripande omständighet, som troligen sätter herr Riddarstråles och siameskollegan Kjell A Nordströms gamla podiesnack på pottan. Typ...


Nåväl, det finns nu fler popvänster att syna, såförst kan vi ju ta "kommunist-kollegorna" i Ung Vänster. Vad fvilja de? Tja. Förmodligen något liknande Reinfeldts förmodade framtida ståndpunkt, när även han insett svårigheterna med nätet kanske? Man föreslår i alla fall att staten ska hålla musiken tillgänglig på nån slags central musikbiblioteks-server, och att j mer musiker får nedladdat därifrån ju mer ersättning av staten för sitt skapande ska de få. Det är lätt att inse att folk skulle skita i den där servern, och skicka filerna mellan varandra, precis som idag. En, några nerladdningar och sen är servern ointressant, eller snarast en server bland andra. De enda som skulle bry sig om dessa statliga servrar och ladda ner av bara sjutton (troligen autiomatiserat m h a skript/en "robot") är musikerna själva, som på det viset fixar sin bröföda. Rättvist? Snarare "SSU"! ;-)

Så här kommenterar en person förslaget på ett progg-forum:
"Statliga fildelningsbibliotek är jag dock tveksam till. Varför överlåta fildelning till staten när vi fildelare klarar det så mycket bättre själva? Det verkar ju vara en övertro på statens förmågor. Jag tror inte att staten skulle göra det bättre än oss. Om vi står för fildelningen slipper dessutom skivbolagen/staten betala för bandbredden, den betalar vi själva.

[namn som tilltalas]: Sluta snika med din CD-skivsamling! Rippa den och dela ut den på Internet så att kulturskatten där blir större. Vad är det för stil, sitta och hålla på kultur för sig själv. Man kan ju nästan tro att det rör sig om elitism. Alla
har inte råd att köpa skivor!"

Kul... (Måste man verkligen vänja sig vid såna här slynglar?)


Men Latin Kings, kanske? Ur en Aftonbladet-intervju:

"SNS^^ säger: Jag har sett att ert album redan finns ute på internet för nedladdning..Vad anser ni om MP3? gott och ont? ...

Latin Kings säger: ... alla ner laddare e svikare som inte stödjer fattig musiker, vi kommer dö ut, bolagen drabbas aldrig, de e dom små banden som försvinner i längden, bara mcdonalds musik kommer att finnas i framtiden"

Exakt vad jag sagt, ju! Och dessa grabbar är kommunister och vill avskaffa kapitalismen, och sen accepterar de inte det avskaffandet ens på sin egen planhalva. Småttigt!


Kent då? Nej, de gillar inte fri nedladdning. De verkar inte fatta vilken tid vi lever i, eller också gör de det? Tema: döden.


Men Timbuktu då? Artistens skivbolag är i alla fall inte positiva. Sydsvenskan har kollat (utelämnat namn och boldmarkerat):

"JUJU RECORDS, Malmö
Ägare: [...]
Utgivningar: 4-5 fullängdsalbum per år.
Målsättning: Ge ut bra musik.
Genrer: Huvudinriktning på hiphop och reggae.
Anställda: 5 delägare som arbetar med företaget.
Artister: Chords, Helt Off, Organism 12, Rantoboko, Timbuktu och Mobbade barn med automatvapen.
Drivkraft: Att ge ut musik vi själva gillar och att bygga en framgångsrik verksamhet.
Om nedladdning från internet: Färre skivbutiker och sämre orderingång. Speciellt hiphop, som ofta har en yngre kundkrets, drabbas hårt då målgruppen är köpsvag samt tekniskt kunnig."

Alla bolag är märkligt nog inte negativa, men ett annat skivbolag svarar följande om nedladdningen:

"Det riktigt negativa är att det blivit allt svårare att etablera nya artister. Ur ett övergripande perspektiv är risken överhängande att populärmusiken tappar i status och värde."

Exakt vad jag hävdat, men inte att nya artister får svårare att nå ut med musik, men om de behöver investera i promotion så kan ju inte framtida intäkter av musikförsäljningen ge något. Och då hjälper ju inte ens egna bolag (sorry Robyn, och särskilt alla framtids-Robyn:ar som ännu inte cachat in på CD) och spartanska havregrynsgröts-frukostar... Långivare kommer säkert att dra öronen åt sig. (Och vilken artist gillar egentligen att göra det administrativa som ett skivbolag gör!?!)

På ett diskussionsforum skriver vidare en moderator:

"jag stänger den här tråden eftersom vi inte kan ha förmedling av olagliga mp3or i forumet. timbuktus och helt offs skivbolag JUJU records är ett litet skivbolag och inget stort multinationellt företag. köper inte folk skivor som dom släpper utan laddar ner dom kommer det inte komma några nya timbuktu eller helt off skivor.

stöd små grymma skivbolag som juju!"

Hej Timbuktu! Jag har försökt att stödja dig och dina kapitalistkamrater mot de där Internet-galna kommunisttänkande "information wants to be free"-ridarna, eller free riders som de kanske kallas(?). Bra va?!


Sålunda är alla blåsta, och det är väl även jag. Kan musik snos så kan väl vem som helst sno denna (världens intelligentaste) text och presentera den som sin, verkar det. Google vidarebefordrar andra bolags nyheter (som de nu stämts för), och vi bloggare bilder, dokument, ljudfiler och annat. Copy+paste!

Men va f--n, detta handlade ju om musik. Musikskribenterna då? Recensenterna? Tja, det är inte så ljust på den fronten heller, Fredrik Welander på dagens skiva gnyr, minst sagt (och tillråga på allt blir han länkad och citerad av en oavlönad man i pyjamas!):

" ... Jag förstår skivbolaget. Men den här hysterin leder oss in på fel väg. I sin iver att stoppa fildelningen ger skivbolagen mig som skribent väldigt ont om tid att lyssna på skivan. Därför blir recensionen av er produkt lidande. Därför riskerar de som vill köpa er skiva att få vänta i onödan på den, eftersom distributören inte hunnit med just den butikens beställning. Fildelning is killing music. Ingen litar på någon. Vi kan fira det med femton låtar Kent. I väntan på döden."

Aha! Här har vi dödstemat igen!

Men om nu den riktigt påkostade musiken i framtiden blir en och annan till större konserter publikfriande "Enrico Carusa:r" (han från förra sekelskiftet som blev en legend) eller i bästa fall en Jussi, så vad blir det övriga, om inte både fattigare och mera sparsmakat vad beträffar satsning på sådant som själva musicerandet/övning och ljudet?

Plus alla musik från de senaste decennierna? Ja, kanske de som haft det tufft denna tid kanske får en liten revansch? (Exempelvis giganten Ola Magnell. Köp hans senaste CD med bra låtar om livet och döden, eller ladda ner nån av hans 10 tidigare plattor, om ni nu inte vill ge 40 spänn för ett par billigare gamla släpp på cdon eller ginza.)

Och denna kommentar kan som sagt snos av vem som helst, liksom följande text som jag precis skrev:

Alla vill till himmelen men få vill ju dö
Man vill kamma in vinningen, men sår inga frön
Man vill ha sin bit av kakan, man vill äta den med
Folk vill ta tillbaka, men vägrar att ge.

Här fick jag väl in dödstemat samt de där slynglarna som kopierar bolaget JUJU:s musik på ett rätt käckt sätt, va!? (Lägg märke till att jag, precis som Robyn om intäkter på skivförsäljning, i denna text använder just uttrycket "kakan"!)

Annars anser jag att Timbuktu är helt grym! Absolut bäste musikskaparen och artisten på länge.


Annars var som sagt denna replik full av för dagens/morgondagens musiker kolsvart framtids-cynism. Dock anser jag att man bör försöka hålla på upphovsrätten litegrann i alla fall, i hopp om framtida tekniska lösningar. Jagande av småtjuvar blir svårt, även om Bodström nog, som FP:s Johan Persson menade, kan sägas ha bedrivit ministerstyre när han sa vilka som ska jagas efter att nya lagen trätt i kraft. Blir inte lätt att jaga på annat sätt än att ha koll på ISP:er. Men automatiserad kontroll för ISP:ers servrar lär inte ens det räcka.

Lycka till artister. Håller trots allt (hycklande vänsterjargong) på er! (Att Pagrotskys uppblåsta "världens ledande musikindustri" försvinner, med dess ynka 20 miljoner i artistlöner och några hundra millen i royalities för Britneylåtar och dylikt, är dock en mindre viktig aspekt.)

fredag, mars 18, 2005

Sanning & konsekvens om upphovsrätt, Zsiga utmanar


"man vill ha sin bit av kakan
man vill äta den med"

Erik Zsiga (han som skrev boken Popvänstern) frågar i en Expressenartikel var de mot kapitalistism stridande artisterna framfört sina åsikter om gratisnedladdning. Efter en slående argumentation avslutar Zsiga:
Jag erkänner - jag har hycklat när jag har laddat ned musik fastän jag tror på kapitalismen. När ska popvänstermänniskorna erkänna sitt hyckleri?

torsdag, mars 17, 2005

Parlamentet öppnat. Irakier vid gott mod!

I SVT rapporterades i huvudsak om våldsamheter när för första gången på ett halvt sekel ett i fria val utsett irakiskt parlament samlades. Man tillade helt kort att man (den första dagens en och en halv timme) inte lyckats enas om en talman eller regering. (Uppgifter om fyra döda irakiska soldater norr om Bagdad har jag lyckats finna.)

Något som inte rapporterades om av SVT var den opinionsundersökning som visar att fler irakier än någonsin efter invasionen anser att landet är på väg i rätt riktning.

According to the poll, 62% say the country is headed in the right direction and 23% say it is headed in the wrong direction. That is the widest spread recorded in seven polls by the group, says Stuart Krusell, IRI director of operations for Iraq. In September, 45% of Iraqis thought the country was headed in the wrong direction and 42% thought it was headed in the right direction.

En markant omsvängning sedan valet alltså!

Berlusconi gick nu också ut med att Italien planerar att dra tillbaks sina styrkor redan i September, då han menar att Irakierna sakta återfår kontrollen över landet. Naturligtvis alldeles för tidigt för ett större tillbakadragande från Irak, så man får bara hoppas att detta inte ger en effekt av fler tillbakadraganden och att tappet verkligen kan hanteras av en just bättre fungerande irakisk ordningsmakt.

onsdag, mars 16, 2005

LO-höjdare: 20-25 procent arbetslöshet!



Bild från SAP i Örebro län.

Hans Karlsson på LO:s näringspolitiska enhet säger i DI att ett gäng i LO mellan skål och vägg brukar säga att det är 20-25 procents arbetslöshet i Sverige. Detta togs i dag upp av De Opresso Liber, som även har bra poster om den nya enligt uppgifter inte alltför smickrande boken om Göran Persson liksom om minister Lena Hallengrens gamla bidragsfusk i SSU.

DI har även här en artikel med läsarreaktioner på Hans Karlsson-intervjun.

tisdag, mars 15, 2005

Alliansens svåra slipsknut

Enligt en Expressen-artikel så är det just nu inom alliansen hårda strider om så tunga frågor som färgen på slipsarna. Folkpartiets 70-talsfärg i vågskålen. Det känns i alla fall betryggande att man i god tid före valet tar itu med centrala stridsfrågor.

Etiketter:

Tanklös vårdpolitik alltmer uppenbar

Jag har tidigare nämnt Åsa Mobergs ställningstagande för privat vård. I dag skriver professor och barnläkare Hugo Lagercrantz på Brännpunkt om att han utifrån egna erfarenheter inte längre tror på folkhälsominister Morgan Johanssons argument mot privat akutsjukvård, att det inte ska finnas några gräddfiler inom sjukvården. Han förklarar att han blivit "omvänd" och...

"Ännu mer övertygad blev jag efter besök på Sophiahemmet som patient och såg partikamraterna till Morgan Johansson i väntrummet. Någon spindoktor i partiet borde väl åtminstone ha försett dem med lösskägg eller annan maskering.

Sjukvården måste släppas fri. Bort med en massa regleringar och förhindra att stopplagen införs.
"

Alltså ännu en reträtt från dagens vårdpolitik. I Aftonbladet kunde vi förra veckan läsa om en pensionär som flyttat till Lettland och menar att brottsligheten inte är värre där än i Sverige samt att vården är mycket mer tillgänglig (den sista meningen i artikeln). Pinsamt? Tja... Tydligen är inte många års väntetid på höftledsoperationer eller operationer av frakturer vid olyckor något pinsamt alls för regeringskoallitionen. Man beslutar ju trots dessa köer om att snart lägga ner privat driven vård, exempelvis i Simrishamn eller S:t Görans sjukhus, om dessa fortsätter att gå med vinst. Sjukhus som i dag bidrar till att landstingsvården kan beta av sina vårdköer, då landstingen i rätt stor skala köper operationer av dessa effektiva vårdföretag.

Så här avslutar Lagercrantz sin debattartikel:

"Alltså, släpp sjukvården fri, innan patienterna börjar åka till Indien för att opereras. Detta sker nu i Storbritannien, som har en lika hopplöst myndighetsreglerad ”kostnadsfri” sjukvård som Kanada och Sverige."

söndag, mars 13, 2005

Vänsterns abnorma omvärldssyn 2

Dick Erixon tipsar i dag om att Wall Street Journal tar upp de planerade antikrigs-demonstrationerna på årsdagen av Irakkrigets start. Den Londonbaserade kolumnisten Amir Taheri kollade upp dels om någon arrangör kunde tänka sig att någon från Iraks folkvalda parlament får delta i dessa arrangemang och dels om demonstrationerna fick innehålla något stöd för demokratirörelsen i arabvärlden, såsom i Irak, Libanon eller Syrien.

På dessa frågor fick han kategoriska nej till svar, följt av glåpord över (han citerar det svar han får) "all those who try to justify American aggression against Iraq".

Nu ställer Taheri frågan

Why are so many Westerners, living in mature democracies, ready to march against the toppling of a despot in Iraq but unwilling to take to the streets in support of the democratic movement in the Middle East?

och gör ett försök att svara med följande undringar

Is it because many of those who will be marching in support of Saddam Hussein this month are the remnants of totalitarian groups in the West plus a variety of misinformed idealists and others blinded by anti-Americanism?

Or is it because they secretly believe that the Arabs do not deserve anything better than Saddam Hussein?

Här i Sverige kan väl ett rätt brett spektra av olika människor lockas ut i denna typ av demonstration, som nog för vissa till och med kan vara lite av en åsiktsmässig "statuspryl". Det verkar alltså finnas en slags utbredd politisk dövblindhet rörande frågor i vilka USA på något sätt är inblandade. Den oundvikliga följden av just denna brist på rationell politisk kompassriktning blir tyvärr ett stöd till antidemokratiska krafters strävanden. Mera specifikt ett stöd för de som motsätter sig och angriper demokratisträvanden i de konflikter och länder där USA engagerar sig. Vänsterndebattörerna Wijk och Linderborgs stöd av våldsattacker mot vallokaler inför valet i Irak på Aftonbladet Debatt är utifrån denna fiendens-fiende-positionering helt logisk - men likväl vidrig ur ett mänskligt perspektiv!

Denna slags positionering fanns väl även i VPK:s (som numera är vänsterpartiet) fördömande av USA närvaro i Västeuropa efter andra världskriget (iofs inte så sensationellt med tanke på partiets närmast förgudligande av diverse diktatorer, inkl Stalin), liksom i nuvarande vänsterpartiets likväl som i föregående post nämnde journalist Robert Fisks fördömanden av NATO:s insats för muslimer samt för fred och demokrati på Balkan.

Möjligen har vänstern ingen sammansatt omvärldssyn, utan stöder mer eller mindre reflexmässigt allting som bidrar till att stoppa utveckling mot en frihet och demokrati som väst redan uppnått? Men nog borde väl vilka någon väljer att alliera sig med även säga något om en politisk hållning? Antagligen, och givetvis även för vänstern. I går pro Sovjet eller Stalin och i dag pro Castro eller al-Sadr. Troligt är väl att vänstern såsom socialister tar ställning mot demokratiska krafter som hotar socialistiska diktaturregimer.


En reflektion över vänsterkulturen.
Populariserade symboler av antidemokrater som Che Guevara eller demonstrationsdeltagande mot demokrati i Irak kan man väl se lite som ett politiskt mode, som liksom märkeskläder fyller i synnerhet ungdomars behov av grupptillhörighet, status och "egen" identitet (enkelspårig brist på personlighet finns väl i allt mode ;-). Så dessa fenomen bör väl inte ses som problematiska? Med tanke på vad dessa symboler och vänstern faktiskt står för är kanske ändå denna kultur inte helt oproblematisk. Det brukar ju ävan allmänt framhållas att vänstern står för mänskliga värden eller fördjupad demokrati. Men det man avser med dessa tack vare vanligt språk positivt värdeladdade ord är nog ofta antingen urvattnat eller tomma ord som får tjäna som utfyllnad i utfall mot det för vänsterideologin misshagliga, såsom USA eller individualism. (Robert Fisks användning av ordet demokrati i föregående post, kanske ett exempel.) Konkret är det svårt att se vari kampen för människovärdet ligger i motståndet mot befrielsen av Kosovo eller Irak.

fredag, mars 11, 2005

Vänsterns abnorma omvärldssyn

Det är inte Bush som räddar demokratin i mellanöstern, nej det är Döden - Arafats och den libanesiske statsministerns (Saddams massmord tydligen inte lika effektiva). I alla fall om vi ska tro AB:s krönikör, vänsterapologeten Olle Svenning. Vidare skriver han:

Bush säger klokt nog att syriska militärer och spioner ska lämna Libanon. Främmande trupper och ockupanter måste, enligt samma princip, försvinna både från Irak och Palestina. Om det är demokrati Bush vill sprida till Mellanöstern.

Ut med USA, alltså. Men minskar därmed våldet från extremistgrupper i Irak?

Saad Salim Ali skrev i går på samma tidnings debattsida om sorgen över att hans bror och dennes son, opolitiska irakiska medborgare, kom att kidnappas av "förmodligen al-Qaida eller Baath-terrorister", för att sedan finnas lemlästade på en gata. Saad Salim Ali menar att detta inte är en engångsföreteelse och ber oss att "kräva av de irakiska, amerikanska och brittiska regeringarna att se allvarligt på" det som hänt, samt "finna och gripa mördarna och ställa dem inför rätta". Och han menar till och med att detta är en demokratisk kamp som inte bara berör irakierna, utan att segern mot de antidemokratiska krafterna i Irak även vore en seger för oss, då vi tillhör samma värld. Dagarna före valet i Irak hyllades det antidemokratiska våld som Saad Salim Ali varnar för på AB:s debattsida av vänsterns Erik Wijk och Åsa Linderborg (som jämte Svenning vill att USA omedelbart lämnar Irak).

[uppdatering]
Ett grundproblem här torde nog vara att man inte tillerkänner vår västerländska demokrati något större värde. Ett exempel på det ovidkommande i demokrati visar även Robert Fisk prov på, i ett Independent-citat som Aftonbladet Kultur återger:

Det är en extrem ironi. 140000 amerikanska soldater ockuperar Irak (vi ska lämna Israels ockupation av Palestina utanför ekvationen) medan deras president kräver tillbakadragande av 14 000 syriska soldater från Libanon. Tala om demokrati!
I analysen inte en tillstymmelse till distinktion mellan demokratier och diktaturer (där ordet demokrati används som ett till ordets innebörd frikopplat slagträ). Den här vänstern bör hållas kort!


Men som solen har sina fläckar har visst mörkare moln sina revor, och Erik "attacker-mot-valförättare-i-Irak-är-bra" Wijk, skriver i AB angeläget om Tjetjenien och den svenska regeringens passivitet vad detta folkmord beträffar. Överaskande bra - och som sagt angeläget!

GRN-sviss a'la Magnus


(Det är inte snöret som granskas.)

Denna fredag föranledde mig ett lunchekoinslag att svissa ihop följande anmälan till granskningsnämnden (GRN):

Inger Arenander, inrikespolitisk kommentator på Ekot, har en kommentar cirka 7-10 minuter in i programmet om moderaternas förslag till satsning på kommunala skolan. I avslutningen av kommentaren säger hon när frågan om skillnaden till bland annat folkpartiet tas upp:

"men moderaterna vill ju egentligen ha ett helt annat system än det som gäller i dag".

Detta är felaktigt. Moderaterna vill ha samma skola som i dag. Fast lite förändrad enligt detta förslag, vilket Arenander själv några sekunder tidigare i kommentaren säger INTE går på tvärs med övriga partier i oppositionen.

Arenander säger alltså att moderaterna vill byta dagens skolsystem mot ett helt annat, och det är ju fel.

Vidare säger Arenander tidigare i kommentaren om möjligheterna för kommunala skolor att vis avi friskolor förbättra verksamheten, att det i förslaget "inte finns ekonomiska muskler i det här förslaget som innebär nån skillnad". Men där missar man att de 4 miljarderna är avsedda att förbättra just den kommunala skolan samt förbises effekterna av de förändringar i verksamhetsramar som moderaterna förslår.

På grund av det ovanstående anser jag

1) att kommentaren felaktigt angav att moderaterna vill ha ett helt annat skolsystem än i dag

samt

2) att Inger Arenander genom att hon även missade att påpeka den stora ekonomiska satsningen på fortbildning av lärare i den kommunala skolan felaktigt angav att inga ekonomiska muskler i förslaget fanns som påverkade kvaliteten i skolan.

Jag anser att 1) och 2) ovan innebär direkt oriktiga beskrivningar av det helt centrala i moderaternas förslag och skolpolitik, vilket missgynnar moderaterna på ett sätt så att kommentaren inte kan anses uppfylla SR:s sändningskrav vad objektivitet beträffar.

Om 3-6 månader kommer detta att ha manglats av den granskningsnämnd vars majoritet tycks vara sossar.

Livet är underbart!

**

JKL Groups blog skriver i ett inlägg om att GRN synar sponsring i SVT (men fäller man någonsin ett vänsterreportage, hur skruvat det än är?). Man nämner några som sitter i nämnden.

Men Granskningsnämnden är väl oberoende i alla fall?

Granskningsnämnden – som ansvarar för att bl a SVT följer lagar och tillståndsvillkor– utses av regeringen. I nämnden sitter t ex Annika Åhnberg, tidigare socialdemokratiskt statsråd och Sören Thunell, tidigare informationschef för socialdemokraterna och pressekreterare i statsrådsberedningen, Vidare återfinns här Ella Niia, som är förbundsjurist på Hotell- och restaurangfacket och tidigare förbundsjurist för LO samt den moderata riksdagsledamoten Lena Adelsohn Liljeroth.

Vidare tills nyligen regeringsrådet samt rättschefen på justitiedepartementet Göran Schäder och hans socialdemokratiske företrädare på departementet, Johan Munck (GRN:s ordf). Av nämndens 7 ordinarie ledamöter samt de 4 suppleanterna ser jag 7 personer som är "blockpolitiskt" till vänster om mitten. Professor Per- Arne Jigenius och Lena Adelsohn Liljeroth är "blockpolitiskt" till höger om mitten (medieprofessor Bo Reimer samt konstnären Maaret Koskinens eventuella politiska preferenser känner jag inte till och har väl nu McCarthy:at mig så det räcker och blir över. En SVT-journalist placerar jag t ex utan skrupler till vänster om mitten).

Alltså 4 "vänster" (Munck, Niia, Thunell och Åhnberg), 2 "höger" och 1 neutral bland ordinarie ledamöter. Så nu klickar jag väl iväg min i "den sista sovjetstaten" förmenta Sisyfosansträngningen till GRN-anmälan!

(Blir nog ännu en anmälan innan kvällen, men den bloggar jag inte. The revolution will not be a GRN-anmälan... (nej, förmodligen en Reinfeldt-reträtt :-o ))

måndag, mars 07, 2005

Femman v.09

Det är inte utan avsmak som jag, tre dagar för sent, slutligen faller till föga för den åsiktsregistrering Femman torde innebära. Nåväl, den handlar ju ändå om just smak, så...


1. Är frukosten faktiskt den viktigaste måltiden?
Viktigast är att få i sig nåt före 9-tiden, men minimalt med stress och en bra frukost är guld!

2. Brukar du äta frukost? Vad består den av?
Äter alltid nån slags frukost. Allt från någon husmansskiva och te eller gröt till kompletta "juice-frukostar".

3. Varma måltider; laga själv eller gå ut och äta?
Laga själv och gå ut och äta!

4. Hurudan mat föredrar du?
Fågelinfluens.... kyckling och ris är fint!

5. Har du någon egen kulinarisk specialitet? Berätta.
Improviserar och höftar och smakar av under tillagning. Blir oftast ätbart.

--
Åsiktsregistreringen genomförd? Nåväl: må väl!

söndag, mars 06, 2005

Ett slags TV-historik, snart på webben



Må de två superduktiga vänsterherrarna som föregående poster handlar om förlåta mig, men vandrade just förbi TV:n under Stefan Grundins Veckans eftertanke i Agenda och tänkte att något så både spetsigt formulerat och utmanade har väl knappast sänts ut i det som i praktiken är statens television. Och därför struttade jag iväg till datorn och...

Dagens Veckans eftertanke lär väl vara utlagd på Agendas web-plats om inte i kväll/natt så senast i morgon (måndag).

En ickerapport från Olas konsert :-(

För (den breda!!) intresseklubben: Jag missade Ola Magnells konsert i Göteborg p g a hård ansträngning och en helsikes "drop dead"-migrän, men 500 pers i kyrkan och uruppförande av låtar i kör-arr. En kör som tidigare bl a jobbat med Wiehe...

Står lite här om den intressanta begivelsen.

(Må migränen brinna i helvetet!!!!!!!!!)

intressant av Birro...!

Source-bild.

Det här blogginlägget kanske inte borde skrivas, tänker jag. Kommer att teckna en vänsterprofil i positiva ordalag. Ja det är detta debattinlägg (**) som inledningsvis förefaller vara ironi, men som inte blir alldeles solklart vare sig det ena eller det andra - detta eftersom att samtidigt med orden om att överklassen aldrig svikit någon i mitten av inlägget (precis innan nedläggningen av Elektrolux för att tjäna småpengar iofs tas upp!) kommer i kritik mot att vanliga människor är obildade och koketterar med det, och att de när ekonomins och välfärdens nedgång drabbare dem (även om Birro kanske inte explicit nämner ekonomins nedgång) har en benägenhet att sparka nedåt istället för uppåt, men att vem som helst kan sitta där, lika fort som ett knäpp med fingrarna. (Nyanseringen av socialism är kanske att det hänger även på människorna, hur samhället ser ut (samt kanske deras chanser att klara sig).

Det senare om att vem som helst när som helst kan bli fattig stämmer nog inte alldeles helt, bland annat då olika människor har olika förutsättning att klara livets påfrestningar (och en icke-vänster-politik sätter väl större förhoppningar på individens egen kraft vilket den anser utvecklas i ett ickesocialistiskt samhälle).

Jag känner inte till Birro så väl och minns mest att han varit ganska kreativ men även en rätt vänsterradikal diktbedömare i P3 Frank, och att han är poet. Men han är rätt duktig och ambitiös på sin grej och kanske - fast jag orerar nu bara - kan bli en bra dramatiker? [Uppdatering nedan korrigerar orerande.] (Hade väl nyligen en uppsättning med bästa möjliga regissör och skådisar nyligen. Jo, här om den. Store poeten o författaren Stig Larsson som regissör samt Börje Ahlstedt i en roll, var det visst. uss-ja vänsterpartiet rakt över :-/ men skicklighet och djup!) Han verkar även göra sitt jobb med inläsning av klassikerna, och beskrev i nån intervju för några år sen helt ärligt hur grymt segt det var - ...eller snarare kunde vara, kanske.

[Uppdatering: Senare halvan i stycket ovan gäller naturligtvis Marcus bror, Peter!]

Och det inte entydiga med hela artikeln gillar jag! (Något som jag associerar till en och annan stor författare...)

Så läs artikeln (länken längst upp) och bedöm själva om Birro sviker sina ideal eller väljer att vara förankrad i en reell situation och söker ta itu med den! (Jag tror inte att Birro "skiftat sida", men en odogmatisk vänster är sannolikt inte så mycket mindre klok än en idealistisk liberals tanke om alltings utjämnande -- om inte vad rikedom beträffar (där principen kan vara motsatt), så exempelvis varje skillnad mellan könen eller andra godtyckligt valda principer -- och där kanske blinda principer kan komma att styra om behövande får eller inte. (Varken materiella motiv eller hjärta svävar väl såsom idealen i det blå.) Nåväl - lite onödigt att dra denna vals igen kanske! Ursäkta min svada.)

Birro kanske här inte kan komma ifrån att han reflekterar över en hake hos kollektivet, det dumma folk som koketterar med att vara obildat och är så dumt att det sparkar nedåt (på letter i Vaxholm?). Att lösningen är mer av kollektiv och att allt lite mer totalitärt styrs upp tror jag ju aldrig att Birro skulle önska sig.

--

[Bara nu inte Birro drar igång med ’hatahöger-och-alla-västerländska-bomber’-krevader... då är det väl dags att ta detta inlägg, stoppa det i halsen och svälja iiisch!! Trevlig helg! ;-]


(**) Säkert gammalt för vissa av er. Ska läsa vad som bloggats om detta debattinlägg först efter att jag klickat iväg detta. Uppdatering: Det var nästan inget skrivet om Birros debattartikel bland bloggar på intressant.se . Dock en kommentar av stationsvakt som tyckte reflektionen om skryt över okunnighet var bra, samt exemplifierar.

onsdag, mars 02, 2005

"Wolodarski behöver plattas till" plus mitt blognamn?

Kanske mitt första bloginlägg om bloggande?! Ett litet snapshot som beskriver mitt blogliv (en omskrivning för hundliv?) just nu.


Min senaste kommentar på nätet gjorde jag på följande artikel på "Sömlösa nätter", nämligen detta:

Bra artikel!

(Om att folk här inte bryr sig om det: Media består i så hög grad av vänsterjournalister. 70% i Public Service-media och troligen högre andel av politiska journalister (ickesocialister kan enligt dessa undersökningar förväntas att i högre grad vara engagerade inom exvis nöje och sport, vilket nästan aldrig påpekats), och dessa journalister blir kanske lika behärskat snörpta om munnen när arabdiktaturer befrias av sina folk som när Irak befriades. Man är ju inte för att USA:s politik ska leda till något positivt för demokrati i arabvärlden - det var ju nämligen en tänkbar positiv effekt av USA:s politik. Usch-usch-usch! Detta sista gny kommer vi säkert att höra även i denna "vänsterblogvärld". Chadie "Wolodarski behöver plattas till" NU-bloggen etc... :-)

Chadie, som på Mattias blog inte ser journalistiken som vänster, har jag i dag även kommenterat beträffande ett märkligt citat på vänsterbloggen här.

Utöver det har jag under några dagar kommenterat hos vänsterbloggaren Mattias, som nu medger att han vill ha lägre skatter (och inte alls står för den skatteromantik där han genom budskapet i sina postning framstått som motståndare till skattesänkningar och istället försvarare för den socialdemokratiska skattehöjarpolitik som Nuder aviserat). Bra och viktig konkretion av Mattias!

Utöver detta läser jag just nu mycket böcker och försöker att lära mig en del tämligen svåra men fascinerande saker, och bloggar därför sparsamt. (Vidare började jag skriva ett svar till Thomas Palm på miljöinlägget nedan, men trots uppenbara och enkla brister i repliken tar faktaletande säkert minst 15 minuter. Återkommer snart när tid finns!)

Helt apropå: Är min blogs namn, som valdes på en bråkdels sekund, en dålig investering?


























' ' ' ' ' '