Sanning & konsekvens om upphovsrätt, Zsiga utmanar
"man vill ha sin bit av kakan
man vill äta den med"
Jag erkänner - jag har hycklat när jag har laddat ned musik fastän jag tror på kapitalismen. När ska popvänstermänniskorna erkänna sitt hyckleri?
Jag erkänner - jag har hycklat när jag har laddat ned musik fastän jag tror på kapitalismen. När ska popvänstermänniskorna erkänna sitt hyckleri?
posted by magnus. Permalink
This site in English a la Google
My blog is worth $18,065.28.
How much is your blog worth?
8 Comments:
Tja, så hemskt svårt är det inte att hitta artister som uttalar sig:
http://pirazine.blogspot.com/2005/02/hkan-hellstrm-internet-r-underbart.html
http://www.piratbyran.org/?view=artists
http://multigraphic.dk/lounge/weblog/weblog.php?id=P1345
/Jens
[Säg till om det är något olämpligt i denna kommentar! :-) ]
Om det inte varit för den aningen unkna odören i trappuppgången i eftermiddags (kanske lite samma känsla som för den något uttråkat indifferente hyresgästen Mersault i Camus Främlingen, innan han tar sin flickvän på dejt ...vilket som bekant slutar i ond bråd död både för stackars våldsoffer och denne romanens huvudkaraktär), så hade nog detta svar på kommentaren inte blivit så långt - kanske ett av de längre svaren i kommentarer som skrivits på (iaf svenska) bloggar... Men det spelar ju ingen roll! Ingenting är unikt. Eller allt.
Sökte lite på vad artister ansåg om fildelning. (Vill inte säga att det var lätt att hitta positiva artister.) Först kan vi ta en kommentar om en grupp som Piratbyrån nämner: Enligt följande sida
är Svenska Akademien "[e]tt av de få band som inte anser att nedladdning av musik från nätet skadar dem". Jaha, så då har Piratbyrån tagit dessa udda tänkare till sitt hjärta. Verkar ju iofs logiskt.
Robyn då? Har hon kanske sagt något? Jo, det har hon. I Aftonbladet menar Robyn:
"Det är mycket viktigt för en artist att ha
rätt till den ersättning hon förtjänar, men just
nu är det också lika viktigt att se till att
musik kan säljas på nätet över huvud taget! Låt
oss inte spilla mer tid, vi förlorar alla på det.
Samtliga medverkande parter: låtskrivare,
artister, producenter, manager, skivbolag,
förlag, teknikleverantörer, teleoperatörer,
skivhandlare/portaler, staten (moms),
billingföretag och konsumenter måste nu samsas om
kakan. Det här problemet är inte nytt, det är
just därför skivbranschen måste inse läget och
handla snabbt."
Robyn siktar alltså på att ta betalt över nätet. Kommer det då att lyckas på sikt, om gratis nedladdning inte blir omoraliskt eller olagligt? Jag har precis som Robyn ansett att branschen måste utveckla ett slagkraftigt betalsystem (samt även att det inte skulle lyckas utan att man samtidigt använder sig av alla tänkbara metoder man kan för att bromsa fildelningen, där lagstiftning och hindrande av spridning naturligtvis ingår) men särskilt antikapitalistisk är ju inte Robyn här.
På piratbyrån läser jag av en med kommunistisk 'hammaren och skäran'-avatar:
"Trisst bara att de inte fick trasa sönder Antipiratbyrån och Robyn ..."
Robyn, som väl känner pressen av en halverad skivförsäljning -- där ett stort skivbolag nu gått ut med att sänka priserna rakt över med 30 procent -- ,har dock just startat ett eget skivbolag, sa de i dag på P3. Lycka till, får man väl säga!
Vadå, lycka till? Är jag sarkastisk nu?
Tja. Ju mer jag tänker på det, desto osäkrare blir jag på att musik ska kunna säljas via något lagringsmedium. Det är en insikt som detta letande på nätet gav mig. Jag övertygades inte om att artisterna var positiva. Detta trots att en undersökning visade att mer än hälften var positiva samt en annan visade att en tredjedel var positiva och endast en tredjedel negativ. Men vid tiden för undersökningarna tror jag ännu inte alla riktigt förstår vad nedladdningen kommer att innebära för möjligheterna att leva på musik. Många ser gratisspridning som ett sätt att slå igenom. Visst! Men hur lönsamt är det efter genomslaget att exempelvis turnera? Turnerandet sågs tydligen tidigare som promotion, men genom att skivförsäljningen dalat och blivit olönsam är det tydligen denna som i dag ses som promotion.
Hur som helst. Vi torde få fattiga och mindre lyckade barder, typ som i Asterix, inom några decennier. Det är även min insikt och kunskap om Internet som säger mig detta. Kommer det att byggas in och integreras betalfeatures i ett framtida Internetprotokoll? Inte lätt, och det tar många år innan nuvarande version släcks ner. Dagens protokoll ska ju ersättas av en nytt med längre adresser, men det har mig veterligen inga trix för filer vilka måste betalas för.
Vidare kommer de mobila system som följer 3G bara att få öppnare, mer s a s öppen "Internetliknande" kommunikation, där man lättare kan dela gratisfiler mellan varandra.
Erik Stattin tipsade på sin blog mymarkup om följande bloggare som spånat lite och menar att gamla ekonomiska teorier inte längre gäller, men jag menar nog att de gäller men möjligen tvingas ta hänsyn till en liten teknisk omständighet, att "information vill vara fri" (eller "information wants to be free", om nu någon undrade vad jag menade ;-). Klart att det öppnar för nya ekonomisk forskning, och den har säkert redan lämnat startblocken fär länge sen (bara att jag inte läst på...). Här handlar det alltså inte om "den nya ekonomin" som det populärt talade om för 5 eller 10 år sen, utan en helt annan och mera genomgripande omständighet som troligen sätter Riddarstråles och siameskollegan Kjell A Nordströms gamla podiesnack på pottan.
Nåväl, det finns fler popvänster att syna, men först kan vi ju ta "kommunist-kollegorna" i Ung Vänster. Vad fvilja de? Tja. Förmodligen något liknande Reinfeldts förmodade framtida ståndpunkt, när även han insett svårigheterna med nätet kanske? Man föreslår i alla fall att staten ska hålla musiken tillgänglig på nån slags central musikbiblioteks-server, och att j mer musiker får nedladdat därifrån ju mer ersättning av staten för sitt skapande ska de få. Det är lätt att inse att folk skulle skita i den där servern, och skicka filerna mellan varandra, precis som idag. En, några nerladdningar och sen är servern ointressant, eller snarast en server bland andra. De enda som skulle bry sig om dessa statliga servrar och ladda ner av bara sjutton (troligen autiomatiserat m h a skript/en "robot") är musikerna själva, som på det viset fixar sin bröföda.
Så här kommenterar en person förslaget på ett progg-forum:
"Statliga fildelningsbibliotek är jag dock tveksam
till. Varför överlåta fildelning till staten när vi
fildelare klarar det så mycket bättre själva? Det verkar
ju vara en övertro på statens förmågor. Jag tror inte
att staten skulle göra det bättre än oss. Om vi står
för fildelningen slipper dessutom skivbolagen/staten
betala för bandbredden, den betalar vi själva.
[namn som här tilltalas]: Sluta snika med din
CD-skivsamling! Rippa den och dela ut den på Internet
så att kulturskatten där blir större. Vad är det för
stil, sitta och hålla på kultur för sig själv. Man
kan ju nästan tro att det rör sig om elitism. Alla
har inte råd att köpa skivor!"
Kul... (Måste man verkligen vänja sig vid såna här slynglar?)
Latin Kings, kanske? Ur en Aftonbladet-intervju:
"SNS^^ säger: Jag har sett att ert album
redan finns ute på internet för nedladdning..Vad
anser ni om MP3? gott och ont?
...
Latin Kings säger: aik får en 2, fast jag
älskar dom, å alla ner laddare e svikare som inte
stödjer fattig musiker, vi kommer dö ut, bolagen
drabbas aldrig, de e dom små banden som försvinner
i längden, bara mcdonalds musik kommer att finnas
i framtiden"
Exakt vad jag har sagt, ju! Och dessa grabbar är kommunister och vill avskaffa kapitalismen, och sen accepterar de inte det avskaffandet ens på sin egen planhalva. Småttigt!
Kent då? Nej, de gillar inte fri nedladdning. De verkar inte fatta vilken tid vi lever i, eller också gör de det? Tema: döden.
Men Timbuktu då? Denne som jag avbildade med catchig (eller kakig?) soulfrisyr här ovan... Artistens skivbolag är i alla fall inte positiva. Sydsvenskan har kollat:
"JUJU RECORDS, Malmö
Ägare: ...
Utgivningar: 4-5 fullängdsalbum per år.
Målsättning: Ge ut bra musik.
Genrer: Huvudinriktning på hiphop och reggae.
Anställda: 5 delägare som arbetar med företaget.
Artister: Chords, Helt Off, Organism 12, Rantoboko, Timbuktu och Mobbade barn med automatvapen.
Drivkraft: Att ge ut musik vi själva gillar och att bygga en framgångsrik verksamhet.
Om nedladdning från internet: Färre skivbutiker och sämre orderingång. Speciellt hiphop, som ofta har en yngre kundkrets, drabbas hårt då målgruppen är köpsvag samt tekniskt kunnig."
Alla bolag är märkligt nog inte negativa, men ett annat skivbolag svarar följande om nedladdningen:
"Det riktigt negativa är att det blivit allt svårare att etablera nya artister. Ur ett övergripande perspektiv är risken överhängande att populärmusiken tappar i status och värde."
Exakt vad jag hävdat, men inte att nya artister får svårare att nå ut med musik, men om de behöver investera i promotion så kan ju inte framtida intäkter av musikförsäljningen ge något. Och då hjälper ju inte ens egna bolag och spartanska havregrynsgröts-frukostar... Långivare kommer säkert att dra öronen åt sig. (Och vilken artist gillar egentligen att göra det administrativa som ett skivbolag gör!?!)
På ett diskussionsforum skriver vidare en moderator:
"jag stänger den här tråden eftersom vi inte kan
ha förmedling av olagliga mp3or i forumet. timbuktus
och helt offs skivbolag JUJU records är ett litet
skivbolag och inget stort multinationellt företag.
köper inte folk skivor som dom släpper utan laddar
ner dom kommer det inte komma några nya timbuktu
eller helt off skivor.
stöd små grymma skivbolag som juju!"
Hej Timbuktu! Jag har försökt att stödja dig mot de där Internet-galna kommunisttänkande "information wants to be free"-ridarna (eller free riders, kanske de ska kallas... ;-) jämte dina andra kapitalist-soldater. Bra va!?!
Sålunda är alla blåsta, och det är väl även jag. Kan musik snos så kan väl vem som helst sno denna (världens intelligentaste) text och presentera den som sin, verkar det. Google vidarebefordrar andra bolags nyheter (som de nu stämts för), och vi bloggare bilder, dokument, ljudfiler och annat.
Men va f--n, detta handlade ju om musik. Musikskribenterna då? Recensenterna? Tja, det är inte så ljust på den fronten heller, Fredrik Welander på dagens skiva gnyr, minst sagt (och tillråga på allt blir han länkad och citerad av en oavlönad man i pyjamas!):
" ... Jag förstår skivbolaget. Men den här hysterin
leder oss in på fel väg. I sin iver att stoppa
fildelningen ger skivbolagen mig som skribent väldigt
ont om tid att lyssna på skivan. Därför blir recensionen
av er produkt lidande. Därför riskerar de som vill köpa
er skiva att få vänta i onödan på den, eftersom
distributören inte hunnit med just den butikens
beställning. Fildelning is killing music. Ingen litar på
någon. Vi kan fira det med femton låtar Kent. I väntan
på döden."
Aha! Där har vi dödstemat igen!
Men om nu den riktigt påkostade musiken i framtiden blir en och annan till större konserter publikfriande Enrico Carusa (han från förra sekelskiftet som blev en legend) eller i bästa fall en Jussi, så vad blir det övriga, om inte både fattigare och mera sparsmakat vad beträffar satsning på sådant som själva musicerandet/övning och ljudet?
Plus alla gammal musik. Ja, kanske de som haft det tufft de senaste decennierna kan få en liten revanch nu? (Exempelvis giganten Ola Magnell. Köp hans senaste CD med bra låtar om livet och döden, eller ladda ner nån av hans 10 tidigare plattor, om ni nu inte vill ge 40 spänn för ett par billigare gamla släpp på cdon eller ginza.)
Som sagt var. Jag drömde att jag vaknade upp som en råtta, men i trappuppgången insåg jag att jag vaknade upp som ingenting - det var nåt med doften... Men ingen är unik. Och alla.
Denna kommentar kan som sagt snos av vem som helst, liksom följande text som jag precis skrev:
Alla vill till himmelen men få vill ju dö
Man vill kamma in vinningen, men sår inga frön
Man vill ha sin bit av kakan, man vill äta den med
Folk vill ta tillbaka, men vägrar att ge.
Bra va! :-)
Jag tycker Timbuktu är grym! Men så mycket rikare blir han nog inte... :-/
Jo, Jens: Håkan Hellström. Okej. Där har du ett bra och på CD-skivor fetrikt exempel på en som utan skrupler snor friskt och naturligtvis inte behöver bry sig om det värdsliga längre.
Men om han är ett bra bevis för goda framtida villkor för musikbranchen vete tusan!
Mogen artikel av Zsiga! Ännu mer moget att Expressen inte har något debattforum där man kan lämna kommentarer till krönikor och nyheter.
Zsiga skriver: "Var är kapitalismkritiker som Mattias Alkberg, Timbuktu, Fattaru, Robyn, Patrik Arve, Peter Wahlbeck, Ken, Doktor Kosmos, The (International) Noise Conspiracy? Det är möjligt att jag har missat något, men det brukar man inte kunna göra när de har gått igång i tidningarna."Hur vore det om Zsiga försökte göra lite bättre research? Han har uppenbarligen missat att Dennis Lyxzén, som är med i The (International) Noise Conspiracy, har uttalat sig FÖR piratkopiering i SVT1:s Debatt från 2003-10-21.
Mattias Alkberg från The Bear Quartet har också uttalat sig FÖR: "Jag tycker om Napster, det är bra att det är lätt att få tag på musik, både som lyssnare och som medlem i ett band som inte säljer så mycket." (källa)
Även Patrik Arve är för: "Ja! Det känns attraktivt att musik ska kunna vara gratis. Jag tror att det är positivt för musikklimatet om musik handlar mindre om pengar. I dag styrs branchen av maffiametoder när skivbolag ger pengar till radiokanaler för att de ska spela vissa artister. Jag är inte säker på att Britney Spears skulle toppa några listor om musik vore gratis och inte så styrd av multinationella skivbolag.
– Visst kan det uppstå problem genom att vissa musiker inte överlever ekonomiskt men de får helt enkelt ta ett jobb vid sidan om i så fall." (källa)
Nej, det är faktiskt inte så svårt att hitta musiker som är för piratkopiering, även om alla såklart inte är jättepositiva till fenomenet. Men de vänjer sig nog. Vad är alternativet?
Patrik Arve:
"Jag tror att det är positivt för musikklimatet
om musik handlar mindre om pengar."
Jag tror att storföretags pengar styr mera än musikkonsumenters när inkomsterna från lagrad musik försvinner.
"– Visst kan det uppstå problem genom att vissa
musiker inte överlever ekonomiskt men de får helt
enkelt ta ett jobb vid sidan om i så fall."
Exakt. Ingenting är gratis. Kneg, men inte på samma sätt i den roliga musikbranch som man älskar att skapa i. (Och tid för övning minskar som jag påpekade.)
Kajsa Grytt:
"– Musiker får väl hitta andra vägar att
försörja sig."
Servera på fik? Städning?
"Dessutom tror jag att det ekonomiska ordnar sig
ändå. En del köper säkert plattan om de gillar
den."
Så helt plötsligt är det ändå CD-försäljningen som räddar upp det hela, trots allt på nåt sätt... fast det är den som dissas av er pirater!
Dennis Lyxzén:
"Det är en rent socialistisk princip som alla
borde kunna stå bakom."
Ah! Socialistisk princip. Okej, det bra.…. typ, integritet.
"Vill man stödja oss efter att ha laddat hem
skivan från nätet och gillar den finns det andra
sätt, genom att gå på konserter, köpa en tröja
eller kanske köpa skivan senare."
Köpa en T-shirt eller en skiva senare?!?!? Var tog de socialistiska principerna nu plötsligt vägen?? Kanske är det rent av så att man tar inträde på konserterna också? (Men konserter har förstås aldrig gett stor utdelning, så...) Här har vi de socialistiska idealen i praktisk handling? Not!!! Integritet?
– Det finns två möjliga vägar för skivbolagen:
att kapitulera och inse att musiken måste vara
fri eller stänga ner Internet."
Här kan Dennis ha rätt, men jag säger inte att han måste ha alldeles rätt. Vi kan nog säkert säga att inte Dennis, Arves samt Kajsas förslag att artisterna ska sälja lite CD-skivor för att trots allt tjäna lite pengar är tämligen orealistiskt för framtiden där allt såklart skaffas "över nätet" (detta alltså förutom att de är helt inkonsekventa sin antikapitalistiska ideologi), men vi kan inte med säkerhet säga att all betalning över nätet kommer att misslyckas. Om man i någon grad lyckas skydda copyright … och även Arves, Kajsas och Dennis nuvarande skivor är copyrightskyddade, och polisen kan ta den som delar ut kopior till många, och det är bra! Det är bra för mina ideologiska motståndare, men värdefulla människorna Arve, Kajsa och Dennis!
Så jag håller med dig Blenda, som du skrev nånstans, att det är fel att försöka hålla kvar vid gammal teknik! Men att tro att ny teknik automatiskt gör en fri spridning och upphörd copyright som inte ens de antikapitalistiska artisterna i praktiken (i sina förslag) står för okej, ja det menar jag är att dra en felaktig slutsats.
Jag håller även med Dennis, att fri spridning över Internet kanske inte går att förhindra samt kommer att undergräva copyright för digitalt buren konst. Men att i dag vara totalt pessimistisk är för mig lite som att ge upp på förhand, och är det någon som försvarar de PRAKTISKA principer som antikapitalistartisterna FAKTISKT står för, nämligen att sälja kopior av deras musik, så är det i alla fall inte piraterna, men marknadsförespråkare som exvis Erik Zsiga, jag eller svensk lagstiftning. Helt rätt att hjälpa de hycklande antikapitalisterna med intäkterna alltså, genom att jaga er pirater, Blenda! :-)
Du driver Arve, Kajsa och Dennis till städjobb och dylikt. Det medger de ju själva!
Jaså, nu driver jag artister till städjobb. And the bad part is...? T.ex. Kajsa Grytt jobbar redan inom vården, hon försörjer sig inte enbart på sin musik.
Men tänk nu på att det finns andra sätt än skivförsäljning att tjäna pengar på som musiker. Dessutom är CD-skivan inte död än. Jag tycker det verkar vara ganska många som gillar CD-skivor och köper en hel del av dem, även om jag själv personligen inte är så förtjust i CD-formatet.
Att stödköpa CD-skivor är jag inte emot, men jag tycker inte att det ska vara ett måste.
Magnus skriver: "Kneg, men inte på samma sätt i den roliga musikbranch som man älskar att skapa i. (Och tid för övning minskar som jag påpekade.)"
Ja, det här är redan ett stort problem för alla de artister som inte har skivkontrakt, och jag tror inte att ens alla artister med skivkontrakt kan leva på sin musik. Det förändras inte av Internet. I det samhälle vi har idag kan långtifrån alla som vill leva på konstnärligt skapande lyckas med det. Tough shit, men sån är verkligheten. Många tjänar inte en krona på sin musik men tycker det är kul ändå. Jag skulle inte gråta floder om skivbolagen försvann. De är inte en förutsättning för att bra musik ska finnas.
Ang. Dennis Lyxzén så må han ha socialistiska ideal och principer, men han måste ändå anpassa sig till den marknadsekonomi vi lever i och det tror jag han är medveten om.
Men tro nu inte att det bara är anti-kapitalister som är för fri fildelning, det är en grov förenkling. Se t.ex. länkarna på Copyriot-posten Nedslag i piratdebatten där Rasmus Fleischer till flera olika liberala bloggare som inte tycker att man ska stoppa piratkopieringen.
Fildelning är ett fenomen som inte går att dela in i något politiskt fack, det är en rörelse med bred förankring bland många olika samhällsgrupper.
Om man ska konkurrera ut IP-protokollet måste det vara med ett system som är bättre. Ett med en massa inbyggd tvångsbetalning är knappast bättre.
Kopiering (exemplarframställning) är resursproduktion, medan kopieringsförbud är att skapa artificiell brist.
Ekonomi är inte bara "pengar". "Pengar" (monetära, handelsbaserade system) är ett (jävligt kasst och godtyckligt) sätt att lösa "det ekonomiska problemet" (hur vi ska fördela resurser och arbete).
Om marknadsekonomi/kapitalism inte kan hantera den nya tekniken kanske det är dags att gå vidare.
Det känns ju puckat att vi ska hålla på och förstöra resurser för att vi har problem att fördela de vi har.
(Med "förstöra resurser" menar jag "hindra kopiering". Med "fördela de vi har" menar jag "se till att artister etc får äta". Men jag tänker även att i framtiden kommer varenda jävel vilja vara artist (i och med att det blir lättare att spela in musik hemma på datorn), det kanske inte är rimligt att man inte ska producera någon annan resurs vid sidan av också. Som exempel då Kajsa, som både sjunger och vårdar.)
Vi (människor, inklusiver artister) behöver: mat, husrum, kläder, kultur, sjukvård och några saker till.
Vi mår (troligen) bra av frihet, jag är skeptisk till centraliserad planekonomi - men ny teknik, nya protokoll, nya möjligheter, nya produktions- och ägandeformer (gärna kollektiva).
Läs gärna The Street Performer Protocol
Skicka en kommentar
<< Home