Lika som bär
Zl*tan / Adolf
Sivan / Linda
Självporträtt Picasso / Självporträtt Magnus
Etiketter: humor
Etiketter: humor
Junilistan för mer överstatlighet
- Junilistan kräver i praktiken en europeisk parlamentarism med en EU-regering som följd. Det är konsekvensen av att Junilistan tillsammans med EU-motståndare av politiska skäl har fört fram kravet på misstroendevotum mot EU-kommissionen. Det är en paradox att Junilistans bidrag till Europasamarbetet hitintills har varit att stärka parlamentet på bekostnad av det mellanstatliga samarbete som en kommission utsedd av medlemsländernas regeringar utgör.
...en liberal, slimmad grundlag mot en grundlag byggd på hittillsvarande gaullistiska elitism
"I am not against migration. It is simply pragmatic to restrict migration, while at the same time encouraging integration and fighting discrimination. I support the idea of the free movement of goods, people, money and jobs in Europe. But that will only work if universal human rights are also adopted by the newcomers. And if they are not, then you run of the risk of losing what you have here, and what other people want when they come here, which is freedom."
Säpo presenterar sedan 1997 statistik över anmäld brottslighet med koppling till vit makt, främlingsfientlighet, antisemitism, homofobi samt anmäld brottslighet med koppling till antifascism/vänsterideologi. Kartläggningen är en del i Säpos uppgift att förebygga och avslöja brott mot rikets inre säkerhet.
Den tydligaste trenden i Säpos rapport för 2002 är den markanta ökningen av brott med antifascistiskt/vänsterideologiskt eller djurrättsligt motiv. Antalet anmälda brott har inom denna kategori ökat med 45 % till totalt 870 under 2002. Av dessa ökade antalet anmälda brott med djurrättsliga motiv, t.ex. mot näringsidkare inom pälsdjursnäringen, procentuellt sett mest. Under 2002 anmäldes 244 brott med koppling till djurrättsaktivister jämfört med 105 brott under 2001. De vanligaste anmälda brotten med djurrättsmotiv var under året skadegörelse och olaga hot/ofredande. Dessa brottskategorier ökade även mest i jämförelse med föregående år ...
Etiketter: yttrandefrihet
IBRAHIMOVIC - Il volto del 28° scudetto. Fresco, elegante, implacabile. Ibra è andato oltre le attese, che già erano pretenziose. Arrivava a Torino portandosi dietro il ricordo di quel tacco maledetto con cui la sua Svezia aveva condannato l'Italia agli Europei. Per alcuni era il nuovo Van Basten. Altri, però, lo consideravano troppo lezioso, non abbastanza cattivo per la serie A, e poi poco bomber, lui che in Olanda non è che avesse segnato valenghe di reti. Critici serviti. 16 reti al primo campionato italiano, come Platini. Prima o seconda punta, capace di fare reparto da solo, ha segnato in tutti i modi: regale, ma anche concreto. E' il futuro della Juventus. Voto: 8,5
Andelen sysselsatta överstiger klart de 70 procent, som är målet för EUs sys-selsättningsstrategi. Men om man samtidigt beaktar att den svenska modellen ger ett stort utrymme för olika slag av frånvaro, som inte är så vanliga i andra länder, kan vi konstatera att endast lite drygt 60 procent av den arbetsföra befolkningen faktiskt är i arbete.
Antalet förtidspensionerade har nu stigit till nya historiska nivåer och uppgick 2004 till 540.000 personer, nära 10 procent av den arbetsföra befolkningen. De långa sjukskrivningarna, som 2003 uppnådde en toppnivå på 130.000 sjukskrivna ett år eller längre (135 procent fler än 1990 då debatten om sjukskrivningarna pågick förra gången), har nu börjat minska till följd av att allt fler långtidssjuka förtidspensionerats.
Ökningen är kraftigast i åldersgruppen 20-24 år där antalet nybeviljade ersättningar ökat med 125 procent sedan år 2000. En annan grupp som ökar snabbt är 35-44 åringarna (drygt 80 procent). Det betyder att flertalet av dessa ersättningar kommer att ligga fast som ett åtagande för socialförsäkringen i ytterligare 20-30 år.Efter att rapporten presenterats blev, som ni säkert redan noterat, kritiken sån att Edling valde att säga upp sig! När den mest radikala kritiken kommer inifrån rörelsen (socialdemokratin) själv, då bör läget vara ganska prekärt!
...när borgerliga partiledarna startat sin kampanj så uttalar i kväll Aktuellts ankare Jarl Alfredius orden "hör mer om Leijonborgs attack mot de förtidspensionerade..." och (v)alrörel(s)en är tydligen aktiverad. I reportaget om att Leijonborg menade att man inte kan utesluta att folk förtidspensioneras i onödan och att det är en tragedi för samhället om sjuka dras undan från arbetsmarknaden och att det kostar pengar mm, så tar man fram en förmodad vänsterkvinna från Latinamerika som är oerhört allvarligt skadad och inför kamerorna får gråtande påstå att Leijonborg sårar henne, efter att hon säkert fått en skev bild av vad Leijonborg sa; och så Jarl Alfredius som med allvarsblick i kameran upprepar "Leijonborgs attack"...
Sossarnas position är ju ett resultat av "den svenska modellen", d v s det fiiiina, men egentligen kanske Italien-mafiosiskt anstrukna, politiska inflytandet i organisationer som fackföreningarna och all annan korporativism samt diverse politiska monopol där de som talar varmast för dessa i praktiken agerar som brukspatroner som intalar småfolket att de minsann får stå med mössan i hand och rösta rött även i nästa val annars kommer vargen och gör så att allt som dessa maktpolitiker monopolistiskt ger åt folket -- må så vara en usel vård som mest liknar död och pina i vårdköer -- annars. Men sossarna har naturligtvis genom sitt maktinnehav dragit till sig kompetens. Men att detta senare skulle vara omöjligt för de borgerliga tror jag inte. Men de borgerliga måste *både* vara mycket eniga samt fokuserade i att erbjuda ett alternativ till
socialdemokraternas politik -- d v s något långt ifrån den gängse vänsterpositionen -- för att ha någon chans att attrahera väljarna och ta makten. (Intressant är här att en undersökning alldeles nyligen visade att flera människor associerar "höger" än "vänster" i politiken som positivt; tycks vara ett momentum som inte får slarvas bort!)
[stycket om media, i det föregående citatet]
Nej, det kanske är omöjligt för de borgerliga att vinna om mediaapparaten sätter igång och i lagfast takt pumpar ut budskapet om den onda vargen i allt vad opposition till höger om sossarna heter.
De borgerliga måste hantera detta rätt, men även vara beredda att gemensamt ta över ledarskapet i Sverige för decennier framåt och övertyga väljarna om att de har det fokuset - övertyga med enighet.
Man kommer inte att få något gratis, och man behöver nog ha makten under minst ett par mandatperioder för att på allvar kunna försvaga den socialdemokratiska, så att säga, kärnkompetensen i regerande och även skjuta i sank förtroendet och den utspridda föreställningen bland folket att socialdemokraterna är det enda maktdugliga regeringsalternativet.
Waar het hier wel om gaat is Anna Ternheim, het meest hippe Zweedse exportproduct na The Hives en de Billy-boekenkast.
– Vi kan inte låta politiskt korrekta medier och politiker bestämma vad vi får diskuteraskriver socionomen och skribenten Elise Claeson i dag på Aftonbladet Debatt.
Jag är ställd av komplimanger och vacklar av kritik
"samarbetspartierna planerar inga sänkningar av skattetrycket"
[k]ostnaden för en anställd i Sverige är ... bland de högsta i världen ... [men] ... den privata konsumtionen i Sverige är förbluffande låg - vi ligger till och med långt under OECD-genomsnittet.
Den dag du tar till våld är du pantad och såld. (F--n va kul det är att orera... måste jag sticka emellan med... i denna parentes...)
Svar till Roland Pettersson.
Jag håller med dig om att musiker får en större del av intäkten från annat än att distribuera kopierad musik. Troligen all inkomst på annat, bortsett från att de lånar ut inspelningar i reklamsyfte (inte bara i bilmontrar eller på McDonalds; att ett Corn flakes-paket i framtiden innehåller både låtar och högtalare finner jag inte helt osannolikt; nanoteknik och så...!)
Men jag håller INTE med om att böckerna kommer att laddas ned. Jag vill ha en bra häftad produkt i handen när jag reser. Läser inte på någon dataskärm, och tänker knappast göra det heller. Pocketboken är inte dyr, och dagens priser där en bok på över 1000 sidor kan köpas för 55 kronor (t ex Atlas Shrugged som pocket) kommer säkert att pressas än mer! Att ta med sig en med häftapparat hophäftad A4-lunta känns alls inte kul, och det blir inte alls så mycket billigare än en pocketbok! Jag vill personligen ha en rejäl bokhylla med böcker! Det är min "stratifikations-fallo", som relativt intellektuell, ju - (istället för en ny Volvo för en framgångsrik civilingenjör). Men gärna även online-böcker också (t ex om man bara är ute efter korta avsnitt), men fler och BÄTTRE bibliotek vore inte heller fel.
Fler och billigare pocketböcker hoppas jag som sagt på - hur gick det med print-on-demand-tjänsterna förresten? Borde ju ge ekonomi och hålla nere onödiga kostnader för böcker som inte efterfrågas i stora volymer (d v s annat än sk*tböcker som t ex Dan Browns ofattbara dynga).
Rasmus.
det har redan visat sig att de som kan få kontrakt på McDonalds-musik klarar sig bäst efter dalande skivförsälnjning. T ex Justin Timberlake eller Britney.
De som lever av mecenater är t ex såna som spelar konstmusik på hög nivå, och de förlorar inte så farligt heller på minskad skivförsäljning.
Det är ganska ointressant vilka som minskar på minskad skivförsäljning om nu den försäljningen minskar (vissa fgratisfildelningspropagandister menar ju så komiskt oseriöst att CD-skivorna säljs bättre ju mer det fildelas, och blundar prompt för verkligheten , att CD-skivorna snart försvinner, när de "argumenterar"), utan det intressanta är att de som sysslar med musik finner sätt att leva på den om de är så bra att deras musik blir populär bland folk.
Troligen blir uttryckssätt som har en fysisk publik viktigare. Och vidare blir det nog smidigare för ett litet företag att ersätta musiker när de använder deras låtar i sin reklam; det är ju i huvudsak ett tekniskt problem, men är ju bara bra om en förenkling sker!! Att Internet finns kan vi inte göra något åt, och musikerna får anpassa sig - men upphovsrätten blir kvar, minst lika viktig som förr! - Om än förändrad för den plattform som dataåldern gett oss.
"This is what happen ... camera technology ..."
Ja, vad? Att riktiga fotografer inte lägger ut sina alster på Internet innan de ställer ut desamma i utställningar där de får in lite pengar för att ställa ut eftersom vissa är villiga att betala för att se på deras fotografier på just den fysiska platsen.
Skulle någon av oss få för oss att ta med en kamera och göra en egen utställning med dem i eget namn, så vore det straffbart, tack vara upphovsrätten. Men det är även straffbart enligt upphovsrätt att fota bilderna och lägga ut dem på nätet. Det är inte helt fel det heller. Någon som lägger ut bilder skapar ju cred för sin websida, och då borde ju sån publicering ske på ett juste sätt gentemot dens alster som man väljer att publicera - upphovsrätten är bland annat till för detta.
Frågan är vilka som vinner på ett fildelningsprogram. Skaparna av fildelningsprogrammen tjänar iofs pengar på reklam i sina program. (Att det finns varumärken att tjäna pengar på genom att göra reklam för dem beror på just immaterialrätt.)
Det kanske inte är helt osannolikt att man inför licenser på bra fildelningsprogram, där artister blir ersatta i den mån deras musik laddas ned.
Om jag skriver en bok som jag tänker släppa senare, inte vill jag att den under lång tid före släppet ska ligga ute på nätet. Det har också med upphovsrätt att göra. Men som fildelningen nu ser ut är det svårt att se att dagens lagstiftning och straff är vettiga, men likväl så är fri information en utopi. Om en ny idé som någon på något avser att tjäna pengar på genom att vara först, t ex en helt ny musikstil eller en teknisk idé, efter att den kopierats släpps på nätet utan upphovsmannens lov är det väl ganska logiskt att denne ser detta som kränkande? Vore detta lagligt skulle grunden för en hel massa verksamheter försvinna. Det är detta som gör piratkopiering olagligt. Att tekniken finns och används av alla beträffande musikkopiering gör dock saken juridiskt komplierad. Med juridiskt komplicerad menar jag inte att det inte finns en enkel ”lösning” på detta i piraters slagord om att allt ska vara fritt (som implicerar problem som inte övervägts av dem som kom med de radikala slagorden), utan jag syftar enbart på lagen i relation till det allmänna rättsmedvetandet.
Att publicera sådant som någon – t ex en fotograf – vill ska vara opublicerat bör även fortsättningsvis vara olagligt. Att utifrån detta och med logiken i behåll vara mera tillåtande mot fildelning av t ex mp3-filer är inte det lättaste. Sänkta straff och sänkt ribba, dels för att möta ett allmänt rättsmedvetande och dels för att i rimlig utsträckning upprätthålla lag, kan vara tvunget. Men åtminstone någon form av straff mot de grövsta formerna av fildelning är ändå en ofrånkomlig antites till upphovsrättsskydd överhuvudtaget. Och upphovsrätten är, som möjligen visades i mitt inledande exempel om en utställares rätt att ha ensamrätt att ställa ut eget material, helt rimlig.
Så att vem som helst ska få göra vad som helst på nätet är en barnslig – och/eller anarkistisk – attityd. Såg f ö att Niklas Lindblad gett ut en bok om att nätet hotas av att folk kräver lösenord och att man betalar för att man ska få material och information på nätet. En kommentar som exkluderar upphovsrättstanken, att någon ska ha en rätt till vad han/hon åstadkommit. Upphovsrätten är för all del inte okomplicerad och kan hävdas in absurdum (t ex rätten till ett ej samplat med snarlikt beat i en låt), men fyller likväl en funktion. Så det är bra att man *kan* ta betalt för tjänster och information på nätet, inte att man inte kan det!
pba som svarade linus:
Det är tråkigt att du så onyanserat och "gåpåigt" påstår saker som inte stämmer. Läkemedelsindustrin är den industri som satsar största delen av sin budget på forskning. Offantliga belopp, rentutav. Detta är egentligen ganska självklart om du tänker efter, då det för att ta fram nya läkemedel går åt massor av högutbildade forskare som arbetar på ett enda spår i upp till några decennier - bara för att få fram en ny medicin. Och massor av utvecklingsprojekt läggs ned innan de ens kommit i närheten av att ge en ny produkt. (Losec var t ex oerhört nära att läggas ned.)
Den administrativa delen av patentarbetet är inte alls stor. Tvärtom! Det är oftast endast en handfull med adekvat juridikutbildning och ev annan relevant kompetens -- eller rent av de med en "patentingenjörs"utbildning -- i ett enda stort företag med tusen/tiotusentals anställda högkvalificerade experter/ingenjörer.
Men det är inte ens dessa få anställda (som du felaktigt hävdar är så många att de suger musten ur ett företag) som är grunden för att företaget tjänar pengar, utan den grunden utgörs av att patenträtten alls existerar.
Och sedan skulle jag vilja att du för i bevis att villigheten att betala Linus' mammas utvecklingsarbete finns om inte patenträtten fanns. Skulle du verkligen vara villig att betala t ex 500 kronor för ett läkemedelsprodukt om en identisk produkt för endast 50 kronor fanns som ett alternativ? Om vi ser din och andras piraters vilja att ladda ner gratis mp3-filer istället för att köpa CD-skivor för 180 kronor styck, som en indikation på om ni skulle vara villiga att köpa läkemedlet för 500 kronor istället för läkemedlet för 50 kronor -- för vi måste ju ändå dra någon realistisk koppling till gratisnedladdningen här -- så visar det ju med all tydlighet att den beredskapen inte finns, att frivilligt betala decennierna av utvecklingskostnader för läkemedel, om inte patentskyddet finns.
Ett exempel. När ett patent upphör så sjunker kostnaden på läkemedlet dramatiskt. Kanske från 500 til 50 kronor. Efter att ett patent gått ut så köper alla läkemedlet till det lägre priset! Det finns alltså ingen vilja att betala extra hos folk (annat än ni mp3-nedladdare, förstås, som ju i er argumentation lovar att ni gör det :-).
Sen påstår du att reklamen gör att företagen går back. Du har uppenbarligen inte ett minimum av företagsekonomi i botten. Reklam är ett måste för överlevnad. Men hur mycket man satsar på att göra ett varumärke känt genom reklam följer naturligtvis ekonomiska regler som uttrycks i matematiska ekvationer. Allt som ett företag lägger pengar på, utveckling, reklam och annat är underställt sådana regler där man kan optimera sig till framgång. (Men framför allt krävs utveckling, och jag visade ovan att du inte är beredd att betala för läkemedel mer än det lägsta priset.) Tycker du att jag tar dig på för stort allvar - jag antar att det är det mest graverande med min replik till dig.
Slutligen skriver du något om att socialförsäkringssystemen skulle kunna betala in massor av mera pengar för läkemedel om patentinstitutet inte fanns. Men du förklarar egentligen ingenstans hur eller varför så skulle ske. Kan du precisera dig en smula, kanske?