headerbild

torsdag, november 09, 2006

Mediefokus och medieskugga

Hinner egentligen inte blogga nu.

Ett tips:

Dick Erixon idag:
"Så länge världen fördömer Israels försvar samtidigt som man blundar för palestinskt våld kommer det aldrig att bli fred i Mellanöstern. Jag tycker reaktionerna på de 19 som dog i Gaza i ett misslyckat israeliskt försök att slå ut en avfyrningsramp är överdrivna.

Varför reagerar inte världen lika starkt när 19 svarta sudaneser dödas i Darfur av muslimsk milis, vilket skett i stort sett varje dag i tre år (FN talar om 180.000 döda)? Är medvetet dödande som i Sudan, mindre allvarligt än när människor dödas av misstag, som i Gaza? Och varför negligerar man motiven för att Israel anser sig tvungna att försöka slå ut avfyrningsramper?"

Exakt! Det måste ligga en värdering i det att man sällan rapporterar israeliska döda. I Libanonkriget dog även många israeler i Hizbollaz attacker, vilket knappast alls belystes i svenska medier. Offren i Sudan, som på 23 år är mer än 2 miljoner (Wiki->Sudan), flimrar mest förbi i vissa inte lika accentuerade reportage. Man beskrev inte heller hur dessa kvinnor bodde intill missilramper med vilka palestinierna nästan träffat ett barnhem i Israel (y-net). Man nämner väl inte heller att det är i strid mot internationell rätt att i krig placera sådan utrustning i tätbebyggt område i syfte att använda befolkningen som mänskliga sköldar? (Wiki->War Crime International Criminal Court, punkt 2.8. I Libanon om kvinnor och barn enligt punkt 6 i följande FDD-text).

Jag kritiserar alltså inte att händelsen på Gaza tas upp, utan hur den tas upp och vilket utrymme andra händelser får.

Etiketter: ,



























' ' ' ' ' '