headerbild

tisdag, maj 22, 2007

Helgens solaktivitet -- fixa egen väderprognos

En post utan politik. Jag tänkte här ersätta kvällspressen, som inte längre verkar ta sitt ansvar i att lova fint väder efter sina otaliga missar.

OBS: Detta är mestadels humor! Jag tror inte att det här är bättre än att meteorologiskt observera väder! Vid två hypotetiskt identiska osäkra situationer kanske solaktivitet kan göra sannolikhet högre för ett visst utfall. Kanske även hänsyn kan tas vid osäkerhet i långtidsprognos men jag är inte ens amatör.

Tabellen nedan visar prognostiserad solaktivitet. Vet inte vad enheterna står för, men 005 verkar motsvara i stort sett ingen solaktivitet. För högre tal tycks det förekomma lite högre strålning. Senaste månaden var extremt inaktiv, men de varma vintermånaderna var det en rätt hög aktivitet.

sun_forcast.jpg

Enligt vad bland annat solforskare i dag anser (men inte FN:s klimatpanel, även om nu denna organisationens grundare Bert Bolin härom året råkade säga att Maunder Minimum under lilla istiden kom sig av att det inte var några solfläckar då (**) ) innebär hög solaktivitet färre moln i den lägre atmosfären och ett varmare klimat.

Nu är det även på andra sätt skillnad i solens intensitet, men det blir för mycket att gå in på här.

Skippa kvällspressens kassa prognoser och läs Magnus Orerar istället! Till helgen, torsdag-söndag, blir det skapligt väder. Sen blir det lite sämre fram till 3 - 4 juni. Vidare kan 15 - 17 juni bli bra, även det en helg, och likaså månadsskiftet 30 juni - 1 juli. Helg det med!

Egna väderprognoser med bättre odds än slumpen kan nog göras m h a U.S. Air Force geomagnetiska (tror jag) prognoser.

De allra närmsta åren (t o m 2010) passerar vi ett minimum i den cirka 11-åriga solcykeln. Då blir det inte varmare, men troligen lite kallare och därmed svårare att samla pengar "till isbjörnar". (Undrars varför de inte samlar pengar till de storögda sälungar istället? De är ju den i dag ovanligt stora isbjörnsstammens huvudsakliga föda. Jag är ingen Einstein när det gäller att begripa mig på cynism och/eller dumhet...)

-

(**) Enligt Fred Goldberg pdf, överts sida 2. Tips: Moderna Myter)



the_chilling_stars.jpgThe Chilling Stars, by Nigel Calder and Henrik Svensmark.
Reviews: London Book Review | Popular Science | BBC | Times Online.
Buy it: Amazon | bokfynd.nu.

Henrik Svensmarks paper Cosmoclimatology: a new theory emerges,
as PDF | web page.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,



























' ' ' ' ' '