headerbild

tisdag, september 04, 2007

Antifazciztizk aktion och Ahmadinejad (å lite miljö)

Knivvåld tycks ha blivit vanligare. Men det kanske var vanliga även förr? Nu tycks de i alla fall inträffa nästan varje dygn i Göteborg, ibland där oskyldiga attackeras utan anledning. Nyligen skar nazister en kille (GP-artikel), och ungdomsgäng och kriminella skär som aldrig förr verkar det...


Nåväl. Efter denna i förhållande till ämnet för denna post oprecisa inledning ska jag nu nämna att GP i dag i några artiklar tar upp specifikt politiskt våld, utifrån journalisten Magnus Sandelins bok om politiska extremiströrelser i Sverige (släpps om ett par veckor).

Något intressant Sandelin tar upp är att nazister och vänsterextremister samarbetar. Inte bara det att Antifascistisk aktion, AFA, använder "metoder som vittnar om elitistiskt tänkande om den starkes rätt, och om våldets rätt över demokratin", utan 2003 träffades tydligen nazister, europeiska vänsterextremister samt Baathpartiet (Saddam Husseins parti) vid en konferens i Bagdad. Imperialister och sionister var gemensamma måltavlor. Att nazister gillar Ahmadinejad videobloggade jag om här.

Knappast någon slump när jag vid en Ung Vänster-kampanj för nåt år sen såg en välartikulerad kille predika avskaffandet av storkapitalet, EU och handel mellan länder, men som på min motfråga vad det skulle tjäna till då ju handeln bringar välstånd, något trängd utbrast att man ju måste vara patriot. (Jag har inget emot nations- eller nationalstatskänsla, men där fanns bara isolationistisk fascism.)

Palestinasjalskillen på denna bild är från en nazistdemonstration i Tyskland. (Tips: Atlas Shrugs; bild från Iranian Press News)



Dagens GP-artiklar om extremistiska gruppers våld ligger ännu inte på nätet. En googling på "Magnus Sandelin" och "Afa" gav rätt lite; utöver texter på -- surprice! -- patriot.nu och socialism.nu, lite information om boken på Sandelins hemsida.

Magnus Sandelin tog förresten upp RKU:s förehavanden i P1-programmet Kaliber, varefter Johan Ehrenberg beskrev honom som en ny McCarthy. Bättre betyg än den kommentaren från Ehrenberg kan nog knappast fås. (Analys & Kritik.)

-

Vänsterextremisters samröre med fascister (Muossolini och Hitler var förresten socialister; liten text om det) kan kanske vara värt att ha i åtanke när man läser vissa radikala vänsterbloggar, eller rent av "Hamas-kramande" bloggarna Bjereld och Bildt? Jag undrar om Mona Sahlin fått inspiration från Broderskaparna och den i P1 ständigt om Hamas oskuld pladdrande broderskaparen Ulf Bjereld, när hon i ett möte med Abbas krävde att han förhandlar med ack så snälla och missförstådda Hamas samt att ungefär varannan-damernas gäller för ledande poster i islamofascistiska politiska rörelser som Mona kanske tror att hon gillar (alternativt inte verkar bry sig är en annan värld av värderingar). Kommer inte perspektiven rätt nära extermiströrelsernas här? Broderskapsrörelsen, moderaterna och socialdemokraterna stödjer väl ändå inte fascister?!

(Svenskans ledarblogg tar visst upp detta med Sahlin och Hamas.)


======================================================

Miljö-notis:

Medan Mona reste i Mellanöstern och lyssnade på palestinsk propaganda, Bildt gjorde en del klokt i Irak (talat om bättre svenska förbindelser med Irak samt underlättande av återflyttning) -- medan Nerikes Allehanda attackerades med skallande "Allah Akbar" i denna oroliga värld, satt Reinfeldt om inte under en korkek så på en klimatsceans.


Karin Bojs kommenterar den av alarmistiska forskare släppta rapporten som ska vägleda regeringens i miljöpolitiken, där det föreslås kraftigare åtgärder än de som hittills utifrån IPCC:s prognoser föreslagits. Bojs upprepar även (antagen i rapporten) hypotesen att sotpartiklar kyler atmosfären, vilket -- som jag tidigare nämnt -- forskning visat inte är fallet (AP och World Climate Report). Klimatmodeller och klimatforskning tycks ha eget liv, helt åtskiljt forskningen; det finns andra exempel där motsats visats. Vad är då lämpligare än en klimatsceans?

Man måste naturligtvis alltid handla klokt när det gäller politiska åtgärder. Motsvarande årligen över 1000 miljarder kronor anses Kyoto kosta, samtidigt som ohälsa och svält i världen kanske lindras för halva det beloppet (Lomborg i Welt). Dyrare fossilbränsle eller en svacka i världsekonomin kommer sannolikt att leda till fortsatt underutveckling och fattigdom för de fattigaste. Skillnaden för atmosfärens CO2-halt mellan tvärstopp genom regleringar och litande till CO2-eliminerande teknik och ansvarstagande är dock litet -- sannolikt mindre än rapporten anger. (Enligt Karin Bojs hävdas i rapporten att CO2-halten kan och bör stoppas på 400 ppm, och att det redan där, enligt nya körningar av IPCC:s klimatmodeller, blir ...ja, "medeltidsvarmt". Men ett sånt stopp vore naturligtvis katastrofalt för ekonomin, och notablet är ju även att det är västländerna som tar allt ansvar i dagens regleringar, medan Ryssland, Kina och Indien mer eller mindre fått fribrev. Nej, mellan Kyoto och "icke-Kyoto" skiljer inte mycket, men energipriserna kan komma att explodera efter 2012; man får väl sätta hoppet till att naturliga klimatförändringen gör det lite kallare tills dess.)

Allt talar ju även för att klimatet var varmare på medeltiden, och det viktiga är att vi klarar av att möta klimatförändringar, naturliga eller inte. Sedan kan faktiskt på goda grunder ifrågasättas att CO2 ger en avsevärd temperaturhöjning. Kritiken mot hypotesen är tämligen stark. Läs gärna mina miljöinlägg eller bloggen Moderna Myter.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

2 Comments:

Blogger Anders_S said...

Det är bara nazister, högerextremister som använder knivar och andra dödliga vapen. En demokratiskt sinnad polis har idag på alla sätt kunnat bekräfta mina åsikter och uppfattningar i denna fråga.

Den senaste tidens våld mot oskyldiga personer i Göteborg har bara högerextremister ägnat sig åt. Precis så som det brukar vara. Vänstern gör sig sällan skyldiga till sånt.

Både du och den där tjommen Sundelin har faktikst alldeles för dåliga kunskaper och för dålig insyn för att egentligen kunna uttala er i den här frågan. Tycka kan ni gärna göra, men ni vet inte mycket.

2:17 em  
Blogger magnus said...

Knivar. Det stämmer kanske. Men i det stora hela tror jag dessvärre fler än nazister har knivar i dag. Blir ett mode på vissa skolor och så… Direkt mycket rått impulsivt våld är gissningsvis (jag vet inget säkert) vanligare hos nazister, även om det säkert kan förekomma även hos antifascister. Men med tanke på vad AFA gjort med knivhot mot SD-representanter, men även deras partners så har du fel i att vänsterextremister inte använder kniv. Det handlar väl lite om på vilken s a s social nivå man befinner sig på också, och även en AFA:it borde kunna ha kort stubin.

Vidare kan man ju fråga sig hur AFA:s kollektiva våld, inte minst mot polismakten, som AFA:s har som mål att krossa, ska värderas i jämförelse med nazistiska idioters/psykopaters våld. Nazismen är mer inriktad på att attackera personer kanske, samt är möjligen mer förhärdade i råare våld. Kan bero på att det är ett klientel av brottsbelastade män? Skulle man jämföra bolsjevikerna med nazisterna kring 10- och 20- talet skulle nog skillnaderna inte vara stora, om ens några. De var bankrånare, lönnmördare mm på båda sidor.

Om du inte erkänner att vänstern har knivar (vilket man haft i attacker mot SD), så inser du väl ändå att flygande gatstenar är farligt våld? Eller bensin, som AFA i Östergötland antände minst en polis med, samt även politikers hus.

RKU, som var den grupp Sandelin granskade, skäms ju inte för att säga att de vill ju avrätta människor när de får makten, samt att de vill ta makten med våld.

Om vi har dålig kunskap? Ja, jag har det delvis. Jag har fått tag på och läst ett skolmaterial från AFA (nu inte är offentligt) och lite annat, men... Våldsromantik och störtandet av borgerliga institutioner är centralt i AFA, och de är ju tydligt vänster s a s med kommunismvibbar; våld och socialism i förening.

Jag vet annars inte mycket om RKU när det gäller var deras organisation eller så mycket annat. Men deras program på hemsidan är ju tydliga. Min kunskap är definitivt begränsad om såna saker (och min namne till journalist skulle jag inte komma på tanken att jämföra mig med), men jag vet att de och AFA aktivt stöder våld som politisk metod. Det är basic. Men du förnekar det?

Du som har kunskap, delge oss denna om stenars och elds ofarlighet. Eller har du trovärdiga dementier beträffande RKU:s politiska program eller beträffande AFA:s explicita våldsideologi? Finns andra saker du betvivlar, såsom att nazismen är kollektivistisk med starka socialistiska inslag, och där du med din kunskap vill klarlägga något?

Du kan ju inte bara säga att vi ingenting vet utan att kunna belägga din tes med övertygande motbevis til grundtesen (att AFA kastar sten och hotar politiker med kniv etc). Jo, det kan du väl, men det övertygar inte.


OBSERVERA: Min inledande kommentar om oprovocerat våld gällde inte främst politiskt våld. Det framgick ju, om inte annat, i det andra stycket. Det gällde ofta personer som släppts några månader efter dödande eller sånär dödande knivhugg. Efter frisläppande är de snart framme med kniven igen, dödar eller skadar och, om de är unga, får några månader igen. Det handlar ofta om sjukdom, bäst vore väl ändå att de låstes in och fick långsiktig behandling samt att allmänheten skyddades ifrån dem. Kan givetvis (behöver ju inte sägas) gälla både infödda svenskar och invandrare (dock är väl tyvärr invandrare överrepresenterade i våldtäkter). Knivvåld känns det som om det ökat och ständigt sker i Göteborg. Hade just lärt känna en som blev mördad, och vissa dagar skriver GP om några såna händelser samma kväll. Ibland inte bara galenskap utan rån, men lika ruggigt.

Men jag nämnde ändå direkt, i det första stycket, nazisters våld på just det sättet. (Där ansåg de sjuka nassarna att en person glodde på dem.) Är inte du lite orättvis mot min text när du påstår att jag inte ser skillnader? Du ser dock inget våld mot individer från AFA, RKU mm, enligt vad du skriver, vilket är fel. Jag vet att även de kan spöa upp folk som de anser är provocerande med alltför “fel” ideologi.

"Tjommen" Sundelin skriver du. Kan du exakt redogöra för vad som är "tjommigt"? Innan du lyckas med det lär inte sympatierna vara dina. Men ditt epitet på var kanske “för invärtes radikal-vänsterbruk“? D v s att du som vänster inte accepterar att AFA och RKU granskas. Kan det vara så?

Som sagt, så håller jag med dig i en del av det du skriver, men samtidigt är de riktigt radikala vänstergrupper som glorifierar våldet som politisk metod allt annat än ofarliga. Antisemitism inom vänsterns verkar också vara mycket problematiskt och är precis som den företeelsen inom fascismen, irrationellt och djupt inhumant.

Huruvida en mycket hög invandring, med de sociala problem det skapar, kan leda till mer radikalisering under polarisering vet jag inte, men de förefaller nog inte otroligt att det kan locka en och annan nazist, men en stor orsak till nazistens ideologival tror jag ligger i sociala faktorer. Tyskland på 30-talet hade gigantiska kriser och visste inte vilka nazisterna var. Det är nog viktigt att se vad som är ont i vår tid. Att vänsterradikala och nazister förenas i respekt för antisemiter -- med muslimsk för vänstern “godhets”etikett -- i arabvärlden, tror du inte att det kan vara en sak som inte är bra? (Du kanske ser all ondska hos Israel i den delen av världen ? I så fall bör du nog fråga dig om du inte fastnat i en narrativ och gräva djupare rörande olika omständigheter i området.)

-

Läser nu på din blogg att du inte upprörs lite över att kommunismens brott ska granskas, och menar att det är viktigare att istället utreda "liberalismens massmord". Du skriver om kriminella kristnas massmord osv... Ja, du ligger nog närmre RKU än en vettigare vänster och jag undrar varför jag skrev detta svar innan jag kollade vilka dina åsikter var... Suck.

4:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home



























' ' ' ' ' '