Tysk industri: EU:s CO2-planer en kostnadskatastrof (Reuters)
BERLIN (Reuters) - Tyskland måste verka för förändring av hur de europeiska länderna delar den finansiella bördan av strängare regler för handel med utsläppsrätter efter 2012, eller se ekonomin hindrande kostnadsökningar för begränsning av koldioxid, sa energianvändargruppen VIK i måndags.
"Tysklands position beträffande handel med utsläpsrätter måste få topprioritet på den politiska agendan när vi närmar oss valen 2009. För avstyrande av en katastrof är bollen på förbundskansler Angela Merkels planhalva", säger Alfred Richmann, VD i ett Essen-baserat företag.
"EU:s planer i dess nuvarande form kommer inte att leda till några minskningar av CO2-utsläppen, när dessa får tak, utan ge nya skyhöga koldioxidskatter", sade han vid en konferens i Berlin.
"Ovanpå det kommer som följd en tsunami av elprishöjningar, vilket kan hota investeringsplaner, vår industris konkurrenskraft och sysselsättning."
Richmann uttalanden kom dagarna efter att Europaparlamentets industriuskott gav stöd till planerna att de som emitterar CO2 från 2013 ska köpa tillstånd för sina växthusgasutsläpp på auktion och bortsåg från Tysklands vädjan om en rad undantag.
VIK har beräknat att auktionerna kommer att ge regeringen 15 miljarder euro ($21 miljarder) i extra årliga intäkter som måste bäras av konsumenter mot berörda sektorer, inkluderande stål, papper, aluminium och cement.
El-priserna skulle öka med 50 procent efter 2012.
EU:s hårda linje försvarades delvis med att industrier som påverkas av förändringarna inte var eniga, och Tysklands miljö- och ekonomiministrar, vilka företräder olika partier i en koalitionsregering, misslyckades att lösa intressekonflikerna.
Europeiska kommissionen avser att skärpa systemet för handel med utsläppsrätter (ETS), unionens huvudverktyg för skydd av klimatet, som en del av sina internationella förpliktelser.
För att minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent till 2020, planerar EU att dela ut färre utsläppsrätter till förorenare och tvinga dem att köpa dem att köpa dem alla istället för att få de flesta gratis.
Chefen för energi- och miljöenheten på EU-kommissionen sa vid mötet att diskussionen var levande, med fler samtal att hålla i Europaparlamentet och i ministerrådet.
"Det är en pågående process, vi letar efter det mest kostnadseffektiva sätt att minska CO2-utsläppen och söker inspiration hos medlemsstaterna", säger Piotr Tulej, chef för energi- och miljöenheten i kommissionens energidirektorat.
(Rapportering av Vera Eckert)
Länk till Reuters-artikeln.
Vaclav Klaus i en bisats i denna artikel:
"the conclusions of the recent G8 summit in Japan to decrease the carbon dioxide emissions by 50% worldwide in the next 40 years reminds me of reading Leonid Brezhnev’s 5-year plans some 30 years ago"
----------------------------------------------------------------------------------------
Andra bloggar om: samhälle, samhällsekonomi, klimatpolitik, växthuseffekten, klimat, klimatet, Kyoto, CO2, utsläppsrätter, Europa, Tyskland, Angela Merkel, EU
3 Comments:
Bra för Ukraina och vitryssland, ty då flyttar cementindustri och elproduktion dit.
Ryssarna planerar ju mer kärnkraft för elexport, med.
Är eu-politiker korkade?
Beskatta inhemsk fossilförbränning????
Strunta i om koldoixid påverkar klimatet negativt eller ej, strunta i koldioxidskatt på import...(fast det vore korkat med)
Det är bra att idioterna fortsätter med sin mentala atlantångare mot isberget, ty när det sjukit, kanske en stor del regleringskåta politiker och bidragskåta forskare, följer med ner i djupet.
Ungefär så kanske.
Vi ska inte strunta i något, men problem -- reella problem -- löser marknaden bäst.
Koldioxid är något som kommit att dominera dagens samhällsdebatt och därmed mångas tankemönster.
Apropå "Piotr Tulej, chef för energi- och miljöenheten i kommissionens energidirektorat". Låter som man flyttat både byråkratin och dess chef från Sovjet...
Apropå mental atlantångare (kul uttryck) finns visst motsatsen:
Stefan Fölster har ju skrivit en bok där han tror på den kraftiga uppvärmning som IPCC anger, men på ett sunt sätt nyanserar problem och åtgärder. Nämligen Farväl till världsundergången.
Han verkar göra en generaliserande dikotomisering, men har massvis av bra synpunkter och genomtänkta resonemang.
Stefan är väl det possitivaste från släkten Myrdal.
Skicka en kommentar
<< Home