headerbild

söndag, november 26, 2006

Pamela-poster om islam och Vietnam

Tre klipp och några kommentarer.


1)
Pamela på Atlas Shrugs sammanfattar iranska offentliga avrättningar av dissidenter.
"... has been going on for some time. Public, intimidating hangings of those the Islamic government deem "dangerous." Here, here, here, here, and this 16 year old here and now this. A VIDEO of a recent hanging. And the left can't stop defending these savages and inviting them to speak at our universities and college campuses. This is evil. Plain and simple."

(Exempel på att mullorna "intar" universiteten (gästföreläser mm) finns i USA, och här är ett flagrant exempel på Edinburghs Universitet.)


2)
I en annan post skriver Pamela om en muslim som blev utkastad från sin moské efter att ha kritiserat videoband från Al Qaida där man sökte rekrytera unga muslimer för jihad. Här video om detta. Han tyckte bland annat att Osama bin Laden skulle ställas inför rätta och blev då anklagad för att vara anti-muslim. Inte har någon blivit utkastad ur kyrkor för att denne inte ställde upp på Livets Ords Ulf Ekman? Gör inte detta att jihad mot väst framstår som något inneboende i religionen islam?


3)



En fem dagar gammal Atlas Shrugs-post tar upp något helt annat, nämligen hyllningar till Bush från det Vietnamesiska folket under hans besök där för knappt en vecka sedan. Det är riktigt att detta är något som journalister beskrivit sparsamt i västmedia. Vietnameserna har erfarit kommunismen och vill ha den religionsfrihet och marknad som Bush talar för.

Enligt den svenskan-artikel jag länkade i min förra post menade Condoleezza Rice att Vietnam kan stå modell för läkta relationer mellan USA och Nordkorea, vilket känns som en mer än lovligt naiv hållning och exempel på Bushadministrationens vekhet den senaste tiden. Nordkorea nukar och USA går ner på knä för dialog... :-/


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Etiketter: ,

Oroande bibelförbud och storpolitisk mesighet

Bestämde mig för att skriva ned en London-krönika från fredagens Människor och tro i SR. (Har förresten halsfluss och feber och denna text blev nog lite för lång samt kanske lite utgör ett mishmash av reflektion över detaljer i samhället och världspolitiken.)

Först lite tankar som jag hade innan jag hörde krönikan:

Allmänt känns det som om världen befinner sig i ett oerhört känsligt läge. Men medan vissa ägnar sin oro åt att väst snart islamiseras, och de därför kräver mindre invandring mot något som utgör långa förändringaprocesser samt är ett bidrag till humanism och demokratispridande i världen, så byggs det kärnvapen i Iran. (SD:are verkar dessutom ofta vara antiamerikaner med ett isolationistiskt, allt annat än neokonervativt recept för världspolitiken.) Dessa iranska kärnvapen kan vara klara om några år, men framtagandet av dem skulle nog påskyndas om Iran får hjälp. Enligt denna uppgift kontaktade Iran Nordkorea för att få hjälp i sin vapenutveckling och enligt denna nyhet hjälper tydligen Ryssland Iran med vapenbärare samt, enligt vad Erixon noterar, även deras nukleära program.

Samtidigt som detta sker tycks Bush och Blair vara allt annat än tydliga om att dialog med Iran inte är aktuellt. De har knappast heller ökat pressen på Iran. Hade man ökat pressen på Iran, hade då Ryssland sett möjligheten till samarbete med Iran? Jag är alltså lite orolig att Bush och Blair tappar kontroll över situationen. Tyvärr verkar inte heller Israels ledning tillräcklig insiktsfull. Ehud Olmert lär ju ha sagt nej till att slå ut Hizbollah, ända upp mot Syriens gräns, i ett tidigare skede i år (länk senare) och Olmert talade ju tillsammans med Bush om en möjlig dialog med Irans islamofascistiska regim.

(Ser nu i SvD att Nordkorea av Condoleezza Rice nu enbart lockas med morötter för att inte rusta upp -- samtidigt som diktaturen samarbetar med Iran!)


Här har vi ju även den "avslappnade relationen" till Irans religiösa ledarskap som Storbritannien visat (se punkt 2 nedan, i reflektionen på krönikan). Det finns nog skäl att instämma med t ex Melanie Phillips att Storbritannien inte tagit sitt ansvar utan är ett förlorat fäste i förhpllande till islamismens/traditionell islams offensiv (jihad) i Europa, samt att USA är den västerländska civilisationens sista utpost.

Denna kategoriska åsikt hade jag förmodligen inte innan jag lyssnade på radiokrönikan. När nu situationen verkar så allvarlig i Storbritannien blir jag även skeptisk till exempelvis att den pastor brände sig till döds i Erhart (bloggpost) ska ses som ett irrelevant undantag; den bakomliggande kulturkonflikten tror jag är allvarlig och har alltså även komplicerande världspolitiska implikationer där islamismens hegemonianspråk nog inte ska underskattas. Jag börjar tro att en reagansk styrkepolitik vore önskvärd för att hålla stånd mot framryckningar från islamofascismen i en känslig världspolitisk situation. (Starkt ledarskap kanske även stärker civilsamhällets kraft att stå emot intolerans och hot, genom att det förmedlar känslor av mening och hopp om framtiden.)

(Beträffande hegemonianspråk och intolerans: Samtidigt som islams företrädare kräver minst lika bra villkor som för andra religioner accepterar de inte andra religioner i sina samhällen, vilket konkret framgår av en imam på ett videoklipp i denna bloggpost.)


Utrikeskrönikan i Människor och tro, av Maria Eksedler: (Hela programmet på nätet i 30 dagar.)
"Vad är egentligen symbolen för julen och själva julfirandet. Det är något som diskuteras en hel del i Storbritannien just nu. När postverket, Royal Mail, började sälja årets kollektion av julfrimärken kom kritiken lika snabbt som -- tja -- ett brev på posten. Istället för att ha religiösa motiv på frimärken valde posten bilder på tomten, snögubbar, julgranar och en julren. Religiösa grupper i Storbritannien säger sig vara bekymrade, eftersom frimärkena därmed inte har något samband med den verkliga orsaken till att vi firar jul. En kristen tankesmedja säger till exempel att posten marginaliserar tron och att det inte heller är nyttigt för samhället, som det uttrycks. Posten försvarar sig med, att vartannat år används religiösa symboler, vartannat år är temat ickereligiöst. Och just i år är det alltså fritt fram för snögubbar och renar istället för till exempel Jesusbarnet. Men den förklaringen duger inte, tycker flera tunga ledare inom olika kyrkor, däribland ärkebiskopen av Canterbury, doktor Rowan Williams, som står bakom en rapport om hur kristna symboler alltmer försvinner ur det moderna samhället. Hur dom helt enkelt plockas bort för att inte någon ska bli stött eller upprörd. Ärkebiskoparnas slutsats är att frågor om tro och religion sällan har varit så viktiga i samhället som just nu, men samtidigt väckt så mycket missförstånd och att tron måste ges mer utrymme. Hela hösten har frågor om religiösa symboler varit aktuella i Storbritannien. Efter debatten om muslimska kvinnor och deras rätt att bära heltäckande slöjor kom så frågan om det kristna korset. En kvinna anställd på det flygbolaget British Airways blev förbjuden att ha sitt halsband med ett litet kors på sig. Kvinnan skickades hem medan anställda med slöja fick arbeta vidare. Sedan ändrade sig flygbolaget och sa att kvinnan var välkommen tillbaka, men bara om hon accepterade arbetsuppgifter där hon inte skulle komma i kontakt med kunder.

En engelsk skola har också förbjudit kristna flickor att bära en viss sorts ringar. Det handlar om ringar med inskriptioner av bibliska verser till exempel, medan elever som är sikher tillåts ha sina armband på sig utan att bli ifrågasatta. Det finns flera exempel där ansvariga tycks vara rädda för att uppröra någon eller stöta sig med någon när det gäller frågor som rör tro. På universitet i Edinburgh övervägs ett förbud mot biblar i allmänna studentutrymmen. Detta med motiveringen att biblarna skulle kunna få elever med andra religioner att känna sig ovälkomna. En myndighet tog till och med bort ett kors från ett krematorium av rädsla för att det skulle uppröra människor av andra trosinriktningar. Men brittiska Royal Mail får nog leva med kritiken, och tills vidare får vi skicka iväg deras tomtar på våra försändelser och tro på, kanske, tomten."


Reflektioner på krönikan:

1) Formuleringen "muslimska kvinnor och deras rätt att bära heltäckande slöjor" kan låta undvikande till det problematiserande utifrån en omvänd tvångssituation samt den humanistiska debatt kring detta som faktiskt är levande inom delar av den islamiska världen. Det är kanske här snarare bara en nödvändigt enkel formulering. Annars innebär det ordvalet ibland ett anmärkningsvärt förnekande av ett uppenbart kvinnoförtryck. Ett förnekande som på sätt och vis är en del av en obalanserad diskurs undvikandes ifrågasättande av islam men mycket kritisk mot kristendomen. (Inom vänsters ofta kritik mot kristendomen såsom västs religion; en kritik som delvis harmonierar med de mer intellektuella muslimer som blandar religion, politik och vetenskap där religion/islam sätts högst men väst kritiseras. Jag tänker t ex på Ziauddin Sardar (Wiki, bloggpost), men även Mattias Gardell (post), Jan Myrdal och George Galloway stödjer ju i denna anda islamofascismen närmast direkt!)

2) Universitetet i Edinburgh är ju det som beslutat ge Irans religiöse ledare en fin utmärkelse (mitt framför ögonen på många iranska studenter som flytt förtrycket i Iran!). Jag skrev om det här.

3) En misstanke man får när man hör om alla beslut på olika beslutsnivåer som tycks ske av rädsla är att det förekommer hot inom det brittiska samhället, rörande exempelvis de kristna symboler som nämns. T ex förbudet mot att ha biblar inom Edinburghs universitetsområde eller att man plockat bort kors i krematorium. Krönikan ger även såna exempel att man kan anta att det bland allmänheten kan råda en uppgivenhet över förbud riktat mot det specifikt kristna. Det i sig kan man nog tänka sig leder till uppgivenhet och känslan av exil i sitt eget land. Biblar kan ju knappast förbjudas i studentbostäder och än mindre bannlysas på universitetsområden. (Och koranen är antagligen samtidigt fredad.)



Fler funderingar:

Ett mångkulturellt samhälle är naturligtvis inte möjligt om intoleransen hos vissa ska accepteras, och således ”bias” och vägning med olika mått -- för en intolerant religion och ideologis skull -- tillåts. Det leder knappast bara till ett momentant förtryck av de som tvingas stå tillbaka, utan kan nog även leda till uppgivenhet rörande den egna religionen/kulturens existens. Alltså uppgivenhet även hos majoritetskulturen, givet att en växande minoritetskultur är intolerant samt inte får ifrågasättas ens beträffande intoleransen. En intolerant ideologi torde kunna få ett ohälsosamt grepp om ett samhälle i vilket den existerar.


Vi såg i dag att Hizbollah meddelat att de startar "den tredje intifadan" om ett halvår om det inte är fred i Israel tills dess (DN). "Fred" för dem definierar de som att Israel har gått tillbaka till 1967 års gränser och att det landet alltså står öppet för den utplåning av judarna och staten Israel som är en central del av Hizbollahs politiska program. Många utrikesjournalister i väst kommer inte att vara tydliga med detta, utan formulera sig som om Israel och väst nu erbjudits något av Hizbollah. Hizbollahs syfte med denna kommande intifada? Kanske delvis att "larma och göra sig till" för att göra oss brydda och handlingsförlamade under en tid när Iran färdigställer kärnvapen??? Att starta krig mot kärnvapenproduktionen när det redan är oro (som nu alltid möts med dialog) skulle mesiga väst nog inte göra.

Vid ett intifada även mot väst kan jag tänka mig att vi får se en åtstramning av muslimsk invandring, som naturligtvis kan vara ett problem vid en världsvid konflikt. Det är ju nu inte acceptabelt att det finns grupper här som skickar folk till Al Qaida-träningsläger i syfte att strida mot väst (radikalvänsterfigurer som Myrdal och Galloway, som verkar gilla att väst går under, får ...ursäkta -- eller är nog snarast lika oacceptabla såsom quisslingar som de som är operativa inom Al Qaida; båda dessa har ju frotterat sig med Hizbollah i antivästliga proklamationer). Men det mest oroande just nu är nog ändå att inriktningen på dialog även med länder som Iran och Nordkorea innebär att järnhård diktatur relativiseras samt att den järnhårda diktaturens vän, islamofascismen flyttar fram sina positioner. Det värsta scenariot vore nog en demokratiernas walkover.



Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Etiketter: , ,

fredag, november 24, 2006

Solklar miljöpropagandism

Aqurette skriver om hur sista avsnittet av Planeten -- den serie om klimatkatastrof som SVT nu sänder -- handlade om de tre sjöar som Aftonbladet nämnde i en bildserie och som jag i denna post kommenterade inte är exempel på koldioxid och växthuseffekt. Något varje allmänbildad människa lär känna till. Aqurette nämner naturligtvis detta och frågar sig varför SVT och Fox medvetet tagit till för den växthuseffekt de alarmerar om irrelevanta exempel. I ett mycket bra stycke sammanfattar Aqurette:
"[Jag tror] att man vill skrämmas. Rädda människor har alltid varit lättare att styra. Det vet ideologerna bakom Fox News, och det vet ideologerna bakom Sveriges Television. Rädda människor kan fås att ge upp sina friheter självmant. Ska man få folk att ställa upp på obekväm politik ska man först se till att servera dem en fint förpackad dystopi."

Ja, vad skulle annars syftet kunna vara?

Politikerns berusning inför den storvulna politiska styrning som katastrofen ger upphov till ska nog inte heller underskattas som -- kanske -- ett slags drivkraft för politiskt beteende och "sociologisk förklaring" till den annars obegripligt starka ickerationella politiken, där bl a en svag tes efter en bedräglig kampanj sätts som första prioritet i politiken; moderaterna.se: "Klimatfrågan måste få allra högsta prioritet för regering och riksdag".


UPPDATERING:
Om någon är intresserad har jag bl a skrivit följande poster om klimatkatastrofhypotesen:

* Förledande information om klimatet LÄNK

* Misleading info on global climate LÄNK

* Intervju med miljökatastrof-förnekare LÄNK



Uppdatering: En 24 minuters-film innehållandes en översikt av senare rön inom klimatetforskningen.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Etiketter: ,

Nominering i (S)vedala och i USA

Lena Hjelm-Wallén svarade på radions Ekot på kritiken att inte Socialdemokraternas nomineringsprocess var helt öppen (något som kritiserats av bl a Greider) något i stil med att man inte kan hålla på och lista alla och notera vilket opinionsstöd de har.

I USA är ju nominering till presidentvalet (presidentkandidat framstår ju som alltmer väl valt epitet på blockledande partiets ledare i Sverige) tämligen öppen. En massa ickesocialistisk konkurrens minsann.

I Sverige blir det nog en sluten, kontrollerad process och en ny vänsterprofil som partiledare; en ny "Palme", lystrande till namnet Carin Jämtin. En hint om dennes syn på demokratin Israel här. Nyligen såg vi en väl förberedd kampanj i otaliga tidningar för Jämtin och att SVT just efter denna kampanj meddelade att stödet för Jämtin ökat. ("Heja nye Palme..." Suck!)

I USA finns tydligen rätt coola popularitetsundersökningar. Enligt Survey USA och en man-mot-man-undersökning mellan alla kandidater (!) slår både Rudy Giuliani och John McCain, men inte Condoleezza Rice, ut Hillary Clinton. John Edwards tycks vara näst mest populäre republikanen. Länk

surveyusa.jpg


Det amerikanska presidentvalet följer man nog annars bäst i bloggosfären i Chydenius fotspår!


Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Etiketter: , , ,

torsdag, november 23, 2006

Politiskt ambivalent, konstnärligt klockrent tips

Tänk om Irans president Mahmoud Ahmadinejad rådiggar den israeliska schlagerlåten Hallelujah...


Jag gillar Ola Magnell, och Sanna Carlstedt är också grym! Vänster om vänster utpost för mig, men mycket mänskliga människor (där Ola hade integritet och t ex inte sjöng med i vissa vänsterartisters hyllningar till socialistismens uppenbara diktatorer). Jag gillar även ofta Magnells texter och riktigt begåvade Sannas nya platta verkar fin.

De har visst en konsert i Skarpnäck 26 november. Se magnell.nu. Hallelujah.



Kom ihåg att det är mänskligt att vara komplex (jag tror alltså inte att Ahmadinejad gillar israelisk schlager). Om det nu inte bara är min ad hoc-tes...

Förhör efter slöjkritik i Egypten

Noterar att bloggen Freedom of Egypt i sina två senaste poster (bloggar inte så frekvent, och detta är säkert angeläget) skriver om aktuella händelser rörande slöja i Egypten. Dels en post om att kulturministern kallats till förhör hos parlamentsledamöter för att han kommenterat att ett ökande användande av slöjor innebär en tillbakagång och dels en post om att president Husni Mubarak avslagit ett krav på att förbjuda heltäckande (ansiktstäckande) slöjor. (D v s ett förslag i linje med det som är aktuellt i Holland; om det här.)

Den egyptiske bloggaren jämför, något provokativt, Mubarak med radikala islamistiska muslimska brödraskapet där rubriken på posten om den åtsatte kulturministern är "Why Mubarak Regime has the Same Effect as the Muslim Brotherhood?". (Det hade kanske räckt med att påpeka att Mubarak viker sig för islamister och inte påstå att han själv är drivande kraft, men frågan är om man inte här kan ana viss desperation?) Jag har tidigare kommenterat att de facto-krav på slöja i Egypten, om än inte ännu i större städer, är ett stort problem. Saken är definitivt angelägen.

Yahoo News skriver om kulturministern:
Den egyptiske kulturministern Faruq Hosni kommer att förhöras av parlamentsledamöter efter ha beskrivit användandet av slöja som en tillbakagång, sa talmannen.

Hosni kallas att framträda inför en ”sammanslutning av religiösa företrädare och kulturkommittéer,” sa i måndags talmannen Fathi Surur.

...

I en intervju publicerad i torsdags sa Hosni att det ständigt ökande antalet muslimska kvinnor som bär slöja i Egypten innebär en tillbakagång.

"Det fanns en tid, då vårt mödrar gick till universiteten och arbetade utan slöja. Det är i den andan som vi växte upp. Så varför detta bakåtsträvande?" sa ministern till den oberoende dagstidningen Al-Masri Al-Yom.

Kommentaren ledde till en storm av protester, inte endast i den islamistiska oppositionen utan också inom styrande National Democratic Party. ...

-

Vill här även påminna om uppropet för den i Alexandria nyligen fängslade bloggaren Abdelkareem Soliman; läs mer här eller klicka på bannern i menyn.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,



http://news.yahoo.com/s/afp/20061120/wl_mideast_afp/egyptreligionislam_061120161745

Etiketter: , ,

måndag, november 20, 2006

Jesus i gammal visa och rock'n roll

Vill du läsa politik, sluta då läsa här!


Vet inte om många/några av er läsare kommer att fatta denna bloggpost. Den är nog inte riktigt som de tidigare, men-men... Hispa-varning på Magnus Orerar? Närå! Bara lite frikyrko-nostalgi från en period när den karismatiska rörelsen var som mest i farten, för sådär 25-35 år sedan. (Några hundra besökare på posten bör ju innebära att någon/några känner igen det nedan. Kommentera gärna i så fall.)

Detta kan alltså vara helt "off" och utanför era referensramar, och därmed bara kufiskt och fel -- mossigt kristet till råga på allt! (**). Detta handlar i alla fall om musiker inom frikyrkosfären. En svensk sångare "från gamla dar" samt två modernare amerikanska artister.


Einar Ekberg

Nostalgi fanns det verkligen i rutinerade Tom Alandhs fina SVT-dokumentär om den inom Pingströrelsen på 1900-talet enormt stora sångare Einar Ekberg (Wikipedia, Bo Strömstedt). Reportaget utgick bl a snyggt ifrån texter från en bok om Einar Ekberg som Mattias Agnesund (hemsida, blogg) har skrivit. Det avslutades även smakfullt med sång av fysiskt handikappade Mattias, som förutom att han ju bidrog till Alandhs research om Einar nog även, med sina kommentator, även torde ha varit viktig för återgivningen av tankegångarna i en frikyrklig miljö. (Man tog förresten upp att tron fick Ekberg att skjuta upp en amputation av ett av cancer angripet ben, vilket kom att leda till hans död. Detta minns jag nämndes i frikyrkor 20 år senare, på 70-talet.) När Einar i kvällens program tog ton i "Någonstans bland alla skuggorna" medger jag att ögonen fuktades. En fantastisk innerlig röst förknippad med barndomsminnen.

Programmet kan ses här (länk i menyn "se dokumentär"). Man kan numera på SVT:s sajt se alla program en månad efter att de sänts. Detta program under högermarginalens "Se fler program och klipp" och "Samhälle och dokumetärer".


Larry Norman

Tidigare i dag Youtubade jag på en gammal kristen rockräv jag inte hört på länge. Första klippet nedan är ett par lugna låtar av Larry Norman. Han är en "born again"-kristen, naturligtvis acklimatiserad i en "born again"-kristen miljö där man ju ofta skrämts med att "Jesus kommer tillbaka och lämnar dig kvar i antikrists våld!", vilket klippets båda så vackra låtar faktiskt handlar om. (Religionsförföljelse och religioner som inte drar jämt med andra religioner är ju reell erfarenhet i historien -- bl a för aposteln Johannes, som i Uppenbarelsebokens skrev om armageddon -- och kan säkert vara det som berättelsen har sin grund i; är inspirerat av. Nåväl, skrämmande var i alla fall budskapet för vuxna och oskyldiga stackars barn på 70-talet. I detta klipp sent 80-tal är kanske skrämseln något nedtonad, men den finns kvar där! I en annan i dubbel bemärkelse grym Norman-låt heter det f ö "He's an unidentified flying object, coming back to take You home" och fortsätter med att man nog inte var redo och därför lämnades kvar ”alone”. Juste!)

Larry Norman har enligt Wikipedia fått lovord av Bob Dylan -- "I’m a big fan" -- där Dylans första kristna plattas titelspår, Slow Train Coming, sägs vara inspirerad av Norman. John Cougar Mellencamp ska vidare ha sagt "Norman’s music changed my life" och Van Morrison ska ha sagt sig vara ett stort fan samt ha Normans alla skivalbum.

Six Sixty Six / I wish we'd all been ready (Videon försvann...)

Song for a small circle of friends




Keith Green

En annan, tycker jag, minst lika intressant musiker var Keith Green (Wikipedia), som dock drabbades av cancer tidigt 80-tal. Keiths signum var ett innerligt engagemang som berörde lyssnarna. Jag ser honom som en grym kreativ låtskrivare och skicklig driven artist, men som ändå framför allt kännetecknades av innerligheten.

Your Love Broke Through




Här även ett klipp från en konsert som enligt kommentar på Youtube hölls strax innan Keith gick bort. Låttitel "Asleep in the light". En uppmanande och krävande låt för radikal kristendom.

(Uppdatering: Keith Green gillades nog också av Bob Dylan, som tydligen var med och lirade munspel på en platta. Detta under Dylans kristna period, såklart. Många coolhets-poäng där i frikyrkogruppen! *lol* )


Det finns mer med dessa artister på Youtube men nu går denna väckelsekristna bloggpost mot sitt slut, så vakna upp och sök dig fram till frälsning! Känner ni er bättre nu? Nåja, hoppas ni gillade musiken i alla fall.



BTW: Jag är i dag ingen bokstavstroende men inte heller ren ateist. Definierar mig nog som "sekulariserad kristen" eller agnostiker (med fascination för tron på metafysik, rit och liknande -- såsom det övernaturliga i Kaj Munks skrifter). Jag kallar mig gärna kristen men önskar inte missionera. Möjligen smygmissionera i bloggposter om frikyrkonostalgisk musik... Nåväl. Nämnda artisterna tycker jag var värda en bloggpost. Även Norman och Green fick ju mina ögon att fuktas lite. (Har du min bakgrund snyftade du kanske lite med mig. ;-)

-

(**) Nu gillar jag iofs att vara en smula udda och -- kanske misstag att erkänna det -- föra er som läsare in i mina förhoppningsvis i någon mån egna tankebanor.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: ,

fredag, november 17, 2006

Widar friskt odemagogiskt om a-kassa

Apropå mitt förra inlägg om en sossebloggares Armageddon-demagogi om a-kassan så måste nämnas ....både att Widar Andersson (widar.nu) -- en ovanligt klok sosse, förutom att han är sosse -- gett sig ut i bloggosfären. Han uppmanar utifrån en politisk analys och ett principiellt resonemang partiet att inse position och styra undan från en moraliskt tveksam polemik om a-kassan. Läs bloggen här (tyvärr ingen permalänk):
"[Socialförsäkringarna] är relativt större delen av världen mycket förmånliga och generösa.
Kollektiv är aldrig starkare än sina svagaste länkar. Enskilda individer kan inte bete sig hur som helst i kollektiva system. Men det är precis det som har inträffat i A-kassan. Uttaget av enskilda förmåner har varit på tok för stort Den tidigare regeringen, som traditionellt står företeelser och begrepp som arbetslinjen och "kollektiv ordning och reda" väldigt nära, undvek dock i allt väsentligt att ingripa. Politiskt och moraliskt lyste man frid över de enskilda individernas beteenden. I motsvarande omfattning vände man kollektivet ryggen. Man överlät åt "de nya moderaterna" att stå upp för ordning och reda och kollektiv moral. I det korta perspektivet bidrog denna hållning säkert till valförlusten. Många "hyggliga sossar" kände sig närmare moderaterna än sossarna. I det längre perspektivet måste (s) på allvar fundera över sin hållning till kollektiv och individer.
I sådana här stora frågor som A-kassan och andra socialförsäkringar måste politiken utgå från något slags kollektiva, moraliska fundament och värderingar som kan vara styrande för enskilda individers beteenden. Tidigare har delar av borgerligheten intagit närmast anarkoliberala hållningar - var och en gör som den vill. Nu har de flyttat sig in mot mitten och står upp för en ansvarsmoral där individens beteende, när han/hon lyfter förmåner ur den kollektiva försäkringen, skall styras mot arbete.
Vi kan ha invändningar mot takten, villkoren, nivåerna och den kraftiga skattehöjningen (avgiftshöjningen) till försäkringen. Men vi kan väl ändå inte invända mot själva färdriktningen? Mot själva mixen av kollektiv och individuell moral?
Vi får passa oss. Häromdagen hörde jag t ex Mona Sahlin i en frågestund med statsministern. Sahlin påstod - retoriskt helt ok men värderingsmässigt mer tveksamt - att regeringens förändring av A-kassan kommer att innebära att dagens förmånstagare inom A-kassan skulle bli morgondagens socialbidragstagare. Det måste väl ändå finnas fler alternativ för människor än att antingen vara A-kasseförsörjd eller bidragsförsörjd?"



Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

torsdag, november 16, 2006

Magnus Ljungkvist med falsk oppositionsdemagogi

"människan är jordens cancer", (Jordens Vänner).

Bra om detta i PJ-bloggpost!


A-kasse-spaning

Nu till något helt annat. PJ nämner här att många svenskar stöder Borgs a-kasseförslag.

A-kassan ska alltså dras in en dag när man inte sökt jobb på 14 dagar.

Detta beskriver Magnus Ljunqvist som att man som på 1800-talet lämnar en arbetslös helt utan ersättning. Som att "ta bort [alla] sociala skyddsnät" och "kriminalisera arbetslöshet" skriver Magnus.

Därmed tycks Magnus Ljungqvist tala i nattmössan. Det är nämligen så att de socialdemokratiska reglerna var hårdare och att Borgs förslag snarast innebär en kraftig lättnad. Så här skriver, korrekt, bloggaren "Papi":
Den "straffskala" som gäller i dag för arbetslösa som inte följer regelverket är följande:

Först handlar det om 25 procents nedsättning av ersättningen under 40 dagar, det vill säga "böter" motsvarande 10 ersättningsdagar. I nästa steg halveras a-kassan under 40 dagar och därefter dras den in helt.

Nu kanske de gamla reglerna inte tillämpades till mer än cirka 0 procent, där tjänstemän utöver bristande kontroll slussat arbetslösa till olika arbetslöshetsdöljande s k pengapåsar (t ex diverse meningslösa projekt eller förtidspensionering). Så om Borg hade tagit till sig de gamla S-reglerna och börjat tillämpa dem hade han nog kommit närmre Magnus Ljungqvist tankeexperiment av nollnivå för dem med a-kassa som inte söker något arbete; alltså ett mycket hårdare regelverk än det föreslagna. Han hade väl också sluppit orerande Ljungqvist samt fackens beskyllningar ...eller kanske inte... Yrande i nattmössan verkar ju vara ett svårbotat politiskt symptom.


Uppdatering: Fann efter detta en högst realistisk socialdemokratisk reflektion av Widar Andersson. Andra framsynta analyser har bloggare Erik Laakso samt Jan Nygren gett, vilka här refereras av en likaledes rätt klok sosse Jonas Morian.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: ,

tisdag, november 14, 2006

Blair o Bush, veklingar eller super-nannys?

Ser att både bloggar (bland otaliga andra t ex Hot Air och LGF) och de stora medierna i stort sett unisont tolkat Blairs tal om ett villkorat samarbete med Syrien och Iran som undfallenhet. Sveriges eget bloggorakel Erixon menar dock att ett villkor gör att Blair inte backar utan snarare pressar Iran (se poster om att Blair talar klartext samt Blair missuppfattas). Mot detta talar nog att Blair skall ha sagt något som tycktes utesluta att militära angrepp mot Iran är ens en option. Jag vet inte vad jag ska tro, men lutar nog åt den uppfattning som går stick i stäv med vårt bloggorakel. Alltså åt mediers och bloggosfärens ovanligt eniga ståndpunkt, att Blair är mör.

Det Blair och Bush nu presenterar som strategi verkar bland annat gå ut på att separera Al Qaida från bättre krafter i Iran respektive Syrien. Men jag har svårt att se att Irans totalitära religiösa ledning i ska kunna erbjuda något nytt och positivt och beträffande Syrien vet vi väl att deras regering, trots att den inte är islamisk, tidigare uppfyllt islamisters krav på utrikespolitik när dessa inte stridit mot Syriens mål.

Semantik
Nåväl, just efter att ha läst Erixons optimistiska bedömning av Blair läser jag någon annanstans något som övertygar mig att detta även innehåller semantik som nog inte är alldeles betydelselös. Bush (**)) har visst talat om att man nu vill ha en "lösning på problemet", inte att vinna kriget. Kanske det är semantik detta. Men om ”vinna” betyder att Irak åtminstone ska bli en hyfsad rättstat -- men kanske inte ett demokratisk mönsterstat -- så skulle ju Bushs uttalande vara en slags erkänd förlust beträffande centrala ursprungliga mål. Men om ”lösa problem” betyder att Irak inom några år åtminstone ska hålla ihop som en etablerad ickediktatorisk stat och att USA är beredda att satsa för att få en "lösning på problemet" till stånd, ja då är ju det Bush sa detsamma som "seger" för andra. Att läget i Irak inte utvecklats som man tänkt är ju inget någon längre förnekar, och där ligger kanske orsaken till förskjutningen i Bushs ordval.

Frågan torde vara hur desperata Bush och Blair är (m t p att säkerheten i Irak inte förbättras) och det bör ju vara avhängigt på hur kyliga de är beträffande att stå fast vid sitt uppdrag samt handla i den utsträckning de måste handla (att även om det kostar stävja våldet). Erixon kan för all del ha rätt, där i så fall signalerna om att inte angripa Iran är s a s obligatorisk diplomati (om ni förstår vad jag avser). Jag skulle förresten önska att Sverige hade något försvar att tala om och, som danskarna, ställde en rejäl bataljon till förfogande i Irak!

Tysk oro på gräsrotsnivå
Men vad som än händer i Irak, på vår europeiska hemmaplan finns det uppenbarligen på olika sätt oroade människor i de skeenden och förskjutningar som skett, inte minst i Tyskland. Jag bloggade nyligen om en tysk pastor som brände sig till döds i protest mot att hans lokalsamhälle islamiserades och nu läser jag en annan artikel, THE WORLD - upside down av en tysk man som djupt oroas av att ingen uppmärksamhet ges åt kristna kyrkor som vandaliseras och att mer hänsyn tas till islam, samt ser tecken på att islam ska ta över väst i enlighet med vad vissa islamister ska ha uttryckt. Få muslimer, men en liten del av dem, är ju dock kämpar för kalifatet men såna här kulturkrockar, där utrymmet krymper för vissa, är naturligtvis problematiska. (Delar av islam bör vi nog heller inte ge utrymme, i vårt försvar av humanistiska grundvärderingar samt för att - av rationella skäl - inte orsaka än större kulturkrock.)

(Fann den senare länken på Infidel Bloggers Alliance. Lite av little shop of islamism horror?)

Kärnvapen och Hitler
Förresten: Iran är ju det stora realpolitiska hotet där vi snusförnuftiga räknat ut att de ska lugnt och metodiskt ska centrifugera sig en liten atombombsarsenal tidigast sent år 2008 eller 2009 (och därför naturligtvis bör få sina anläggningar bombade gott och väl innan årsskiftet 2008-2009), men nu rapporteras visst att Iran redan har plutionium (LGF). Jag grunnar. Visst har väl ändå Irans Mahoud Ahmadinejad varit extra kaxig på sistone, med uttalanden om att utplåna Israel? Men betänker man hur Hitler var på 30-talet känns iofs detta mest som nån slags galen diktator-replay. Om dessa fynd funderar jag ändå stilla, att visst försattes väl en hel del plutonium och gammal kärnvapenteknologi från f d Sovjets fattiga sammanfallande kransstater på vift efter kalla krigets upphörande 1989? Lite mer orolig funderar jag vidare: Kommer i så fall sådana fynd att åter få Bush och Blair att väga över på framfötterna? (Alltså inte tå och hänga på hälarna...) Tveksamt!

Framtiden: Burr?

Kognitiv beteendeterapi för despoter = Okuvlig neokonservatism.

Annars blir det nog ett himla liv.


[Ska själv försöka sköta mig; läsa Blairs tal och uppdatera med lite substans! Snart...]


(**) Detta är en artikel där Bush manar till isolering av Iran, men även tillägger det om att hitta allianser för att bryta in i den iranska regeringen (alltså just som jag skrev). Iraq the Models kommenterar Bushs isoleringsidé så här:
... global isolation did not stop North Korea from building nuclear weapons, did it?

And it just gets better!

"If they continue to move forward with the program, there has to be a consequence," Bush said. "And a good place to start is working together to isolate the country. And my hope is, is that there are rational people inside the government that recognize isolation is not in their country's interest."

Now give me a break, if finding "rational" people inside Tehran's government is what you're hoping for Mr. President then I assure you this, your disappointment will be huge, and this this disappointment will be costly, very costly.

Olmert & Bush (den senare nu utan Rumsfeld) verkar inte vara någon lyckad förening. Och Erixon ser tyvärr ut att ha fel om läget, som nu faktiskt framstår som rätt skrämmande!


-

Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: ,

EXTRA: Positiva iraknyheter

Har om Irak både bloggat att landet tycks få ett kraftigare våld och större problem för ordningsmakten och förstås flera civila offer -- den kris som lett till Rumsfelds avgång -- men även om de positiva känslorna hos Iraks folk alldeles efter domen mot Saddam Hussein samt om att irakierna ännu inte tappat hoppet. I denna bloggpost nämnde jag t ex att USA skickar nästan ytterligare 20 000 soldater till de cirka 100 000 i Irak (vilket är i enlighet med råd om kraftiga förstärkingar för minst ett år sen samt inte strider mot det irakiska folkets insikter om behovet av utländska styrkor under några år; se bloggpost om opinionsundersökning).

Men media är kanske inte så pigga på att ta fasta på det positiva? Översatte lite text av Pamela på en Atlas Shrugs-bloggpost (hakparenteser gick jag bet på):
"Jag vet inte om ni såg CNN:s täckning av Veteranernas dag (...) men den var avskyvärd. Frossande i blod och snyfthistorier från Irak. Rapporter från sjukhus och [triage units] i Irak – närbilder av nerblodade US-soldater. Bild efter bild efter bild. En jihadists våta dröm.

Samtidigt, här är vad som händer i Irak som du inte kommer att få se på CNN (...) Kolla in dessa framsteg.


Visste du att 47 länder har återupprättat sina ambassader i Irak?

Visste du att den irakiska regeringen för närvarande anställer 1.2 miljoner irakier?

Visste du, att 3100 skolor har renoverats, 364 skolor är under återuppbyggnad,
263 nya skolor är nu under uppförande, och 38 nya skolor har startat i Irak?
Visste du, att Irak högre utbildning består av 20 universitet, 46 institut eller forskarhögskolor och 4 forskningscentra, alla i funktion i dag?

Visste du att 25 irakiska studenter avreste till USA i januari 2005 för ett återupprättat [Fulbright] program?

Visste du att den irakiska marinen är i funktion?

De har 5 till 100 fots patrullbåtar, 34 mindre fartyg och ett flottinfanteriregemente.
Visste du att Irak flygvapen består av tre fungerande skvadroner som inkluderar 9 flygplan för rekognosering och 3 US C-130 transportplan (under irakisk kontroll) opererande dygnet runt, och kommer snart att få 16 UH-1 helikoptrar, och 4 Bell Jet Rangers?

Visste du att Irak har en antiterroristenhet och en kommandobataljon?

Visste du att irakisk polis har över 55 000 fullt utbildade och utrustade polisofficerare?

Visste du att det finns 5 polishögskolor i Irak som producerar över 3500 nya officerare var 8:e vecka?

Visste du där finns mer än 1100 pågående byggnadsprojekt i Irak?

De inkluderar 364 skolor, 67 offentliga kliniker, 15 sjukhus, 83 järnvägsstationer, 22 olje-anläggningar, 93 bevattningsanläggningar och 69 kraftstationer. Visste du att 96% av irakiska barn under 5 års ålder har fått sina första två poliovaccinationer?

Visste du att 4,3 miljoner irakiska barn inregistrerades i grundskolan vid mitten av oktober?

Visste du att det finns 1 192 000 mobilkunder i Irak och att telefonerandet ökat 158%?

Visste du att Irak har oberoende massmedia som bestående av 75 radiostationer, 180 tidningar och 10 TV-bolag?

Visste du att Baghdads aktiebörs öppnade i juni 2004? Visste du att två kandidater i det irakiska presidentvalet hade en TV-debatt nyligen?


NATURLIGTVIS VISSTE VI INTE!

VARFÖR VISSTE VI INTE? VÅRA MEDIER VILLE INTE BERÄTTA DET FÖR OSS!"


En fundering är naturligtvis att samtidigt som 3500 nya poliser kommer ut kan kanske något tusental ha mördats, men det är som sagt fel att redan nu räkna ut det irakiernas landbygge efter diktaturen. Är de goda krafterna större, skickligare och mer beslutsamma än de onda måste vi ju tro att en hållbar statsbildning kan lyckas. Att stå vid sidan av och bara dissa själva den goda intentionen är en grym sak. Som påpekas i en kommentar i detta videoklipp, vore det nog passande om vissa firade Iraks misslyckande tillsammans med Al Qaida. De som exalterat ständigt upprepat budskapet kampen för ett fritt Irak är dömt att misslyckas samt att de som fört denna goda kamp är de onda.


Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

måndag, november 13, 2006

Extra-bloggpost med test

[Denna bloggpost går typ lite i genren "Stationsvakt".]

I min förra post beskrevs egentligen ett slags scoop, åtminstone i perspektivet av tystnaden i svenska medier som, tycks det, rått kring en kris där rituella mord på kristna irakier och sådant som halshuggningar och korsfästelser av kristna assyrier ingått.

Det är ju sannerligen inget att skämta om, men just med tanke på detta funderade jag ett ögonblick på hur jag inledde den posten. De ord jag valde. Lite orerande kanske? Att de kanske bara kan förekomma på bloggar (vissa bloggar...).

Men kanske ändå inte? Måste testas!

-
Test av förra bloggpostens inledande fras på mainstream-media-ankare:

jarl

Åjo, det funkar nog att säga så även för Jarl, även om hans blick var lite för glad på detta foto.


Men något som mainstream-media knappast lär göra är att i extrasändningar testa hur nyheter gör sig i bloggformat. Jee, va nördigt detta är! Dagens orerandekvot fylld. (Pust!)


Uppdatering: Ser att jag istället för "radikala muslimer" borde ha skrivit exempelvis "militanta islamister". Radikal muslim kan förstås vilken muslim som helst som ser sig som lite mer religiös än andra kalla sig.


Andra bloggar om: , , ,

Etiketter:

Flyktingkris efter ritualmord i Irak

Medeltida takter tycks tyvärr sitta i hos radikala muslimer i ett desorganiserat Irak (**), där assyriska kristna attackerats och tvingats att fly. En halv miljon har hittills flytt -- nästan hälften av dem som flytt Irak sedan Saddam störtades.

Jag har inget att tillägga till citatet nedan, men är det någon som vet om detta uppmärksammats i medierna? (Ibland klagas det ju på att vissa saker rapporteras oerhört mycket -- som att Israel missade en raketramp som Hamas använt för att skicka raketer mot civila israeler, där 19 människor dog -- medan andra saker inte alls uppmärksammas -- som attacken som kostade 65 tamiler livet en dag senare och Sveriges största medier visst inte tog upp (NMI). En liten diskussion om detta startade föresten på Utsikt från höjden.)

Bryr mig på sätt och vis inte om detta inte tas upp av palestinasjals-media, nu har i alla fall jag tagit upp det! (U.S. Refugee Program och USA:s uppmaning till FN:s motsvarighet att erkänna vad som händer kan möjligen tänkas vara ...penibelt för nyhetsredaktioners palestinasjalar... ondskan själv - USA - i fronten för godheten.)

Länk: Assyrian International News Agency.

[CITAT]

The Iraqi Christians are facing, officials said, beheadings, rapes, crucifixions, and other torture.

"The Commission urges Under Secretary Dobriansky to create new or expand existing options for allowing members of Iraq's Chaldo Assyrian and Sabean Mandaean religious minority communities to access the U.S. refugee programme, and to urge (the United Nations High Commissioner for Refugees) to resume full refugee status determinations for all Iraqi asylum seekers and assess all claims without delay," said Felice D. Gaer, the chairwoman of the USCIRF.

"The United States has not made direct access to the U.S. Refugee Programme available to Iraqi religious minorities, taking the position that ChaldoAssyrians and Sabean Mandaeans are subject to generalized violence in Iraq. This position is not supported by the facts," she wrote.

Iraqi ChaldoAssyrians and Sabean Mandaeans represent approximately 40 percent of the refugees who have fled Iraq over the past three years, according to the UNHCR, even though they make up less than three percent of the Iraqi population. Half a million have gone into Jordan, Turkey, Syria and Lebanan.

USCIRF said in its 2006 annual report that "minority communities, including Christian Iraqis, are forced to fend for themselves in an atmosphere of impunity, and lack any tribal or militia structure to provide for their security."

The result is that members of these communities continue to flee the country in the face of violence, in an exodus that may mean the end of the presence in Iraq of ancient Christian and other religious minority communities that have lived on those same lands for 2,000 years.

[/CITAT]
-

(**) (Ett Irak som nu svårligen klarar av att hantera bl a 12000 Al Qaida-soldater, och det efter Rumsfelds snåla strategi som gick emot egna militärexperters råd, misslyckades och därmed undergrävde förtroendet hos den egna militären vars missnöje bör ha bidragit till hans avsättning.)

Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , , ,

lördag, november 11, 2006

Holland förbjuder burka och niqab

Nederländerna tycks bli först i Europa att på offentlig plats förbjuda burka, niqab och generellt ansiktstäckande slöjor.

Länkar:
* Sunday Telegraph (11 nov).
* Om den holländska debatten i bloggen Islam in Europe (20 okt).

Detta kan i förstone, utifrån liberal utgångspunkt, tyckas dåligt men reflekterar man över idelogin som tillämpar klädseln burka och niqab inser man väl att frivillighet inte föreligger i det sammanhang/den kultur där asiktstäckande slöjan används samt att där tvång och förtryck i olika former tillämpas, inte minst mot kvinnor. Kan inte med detta i åtanke förbudet ses som jämförbart med förbud mot fascistiska eller rasistiska symboler och demonstrationer på allmän plats?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter: ,

Stöd arresterad fängelsehotad bloggare

Bannern i högermarginalen, "Free Kareem!", gäller den egyptiske bloggaren Abdel Karim Suliman Amer (aka: "Kareem Amer") som kämpat för ett friare Egypten och i synnerhet mot islamismens inflytande. Han blev (efter att i mars i år ha blivit utkastad från det universitet där han studerade (lgf)) för några dagar sen arresterad för de åsikter han bloggat. Trots att arresteringen strider mot såväl egyptisk lag om yttrandefrihet samt (förstås!) mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter hotar den egyptiske åklagaren Kareem med fängelsestraff om han inte tar avstånd från de åsikter han uttryckt.

Några bloggare om Kareem:
Freedom for Egyptians
Johan Norberg
Iraq the Model
The Big Pharaoh
The Arabic Network for Human Rights Information

Via bannern, på denna länk, kan du direkt undertecna ett upprop.

Adress att skicka protest till (fakta i sista länk i länklista ovan användbar):
Egyptiska Ambassaden
Strandvägen 35
11456 Stockholm
Sverige


Det här är förresten inte första gången egyptiska muslimer råkat illa ut när de ifrågasatt utvecklingen (islams utveckling i samhället). The arabist menar angående fallet Kareem, "because he’s Muslim and an Azhari, he is more dangerous". (Återkommer nog med en post om några tidigare fall samt något om utvecklingen i Egypten under senare decennier...)


Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

fredag, november 10, 2006

Briljant om mediefokus och medieskugga

Om du höll med om eller hade synpunkter på mitt förra inlägg, om oproportionerlig fokusering av Israel miss med missiler mot palestinska raketramper som istället träffade näraliggande hus med kvinnor i (trots att inte militärutrustning och civila enligt internationell lag får blandas), så ska du definitivt läsa NMI:s bloggpost om mediebevakningen av detta ...och av annat! En mycket avklädande artikel!


Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: ,

torsdag, november 09, 2006

Mediefokus och medieskugga

Hinner egentligen inte blogga nu.

Ett tips:

Dick Erixon idag:
"Så länge världen fördömer Israels försvar samtidigt som man blundar för palestinskt våld kommer det aldrig att bli fred i Mellanöstern. Jag tycker reaktionerna på de 19 som dog i Gaza i ett misslyckat israeliskt försök att slå ut en avfyrningsramp är överdrivna.

Varför reagerar inte världen lika starkt när 19 svarta sudaneser dödas i Darfur av muslimsk milis, vilket skett i stort sett varje dag i tre år (FN talar om 180.000 döda)? Är medvetet dödande som i Sudan, mindre allvarligt än när människor dödas av misstag, som i Gaza? Och varför negligerar man motiven för att Israel anser sig tvungna att försöka slå ut avfyrningsramper?"

Exakt! Det måste ligga en värdering i det att man sällan rapporterar israeliska döda. I Libanonkriget dog även många israeler i Hizbollaz attacker, vilket knappast alls belystes i svenska medier. Offren i Sudan, som på 23 år är mer än 2 miljoner (Wiki->Sudan), flimrar mest förbi i vissa inte lika accentuerade reportage. Man beskrev inte heller hur dessa kvinnor bodde intill missilramper med vilka palestinierna nästan träffat ett barnhem i Israel (y-net). Man nämner väl inte heller att det är i strid mot internationell rätt att i krig placera sådan utrustning i tätbebyggt område i syfte att använda befolkningen som mänskliga sköldar? (Wiki->War Crime International Criminal Court, punkt 2.8. I Libanon om kvinnor och barn enligt punkt 6 i följande FDD-text).

Jag kritiserar alltså inte att händelsen på Gaza tas upp, utan hur den tas upp och vilket utrymme andra händelser får.

Etiketter: ,

tisdag, november 07, 2006

quote undergång competition

Blogga om vad folk skulle skriva om undergången. Ämnet irriterar mig. Men man måste ju hänga på besökstrafike... Skulle aldrig blogga detta trams för att få beökare :-/ Inte ens på domedagen, i dag! (Knuffa hit folk, inte alls bloggstatistikegoistiskt!)

Ankdammen:

Bertil Malmbergs framsynta 00-fresk:

Världen går under de kala ekarnas bleka löv
Stannar i ett ögonblicks bedagade sken
Kalvande isar glaciären klöv
Stapplandes på karons äng med krumma sköra ben
Pojken över sig täcket drar


Aqurette:

Homosexuella organisationens syn på undergångar:



Attila:

Låt er inte luras. Göran Perssons affärer konstant pinsamma trots jordens undergång.



Bildt:

Tid visa beslutsamhet. Undergången kräver pondus!



Blogg Dizz:

Tripple whiskey och cigarr – Kompis!



Bloggen Bent:

Började just tröttna på att blogga, men nu fick jag ny inspiration...



Bloggregeringen:

Låt jordens undergång fritt immigrera till Sverige!



Browns kommentarer:

Robert Fisk analyserar: Vem trodde att Bush bryr sig?



Danne Norling:

Är världens undergång utilitaristisk?!



Dick Erixon:

Vänstern konspirerar. Trots allt, en ärofull undergång!



Erik Laksoo:

Tierps S-förening bjuder till undergångsfest 17.00



Gudmundson:

Undergången - det kompletta sammandraget.



Haja.nu:

Folkpartiet negativa till undergången.




Henrik Alexandersson:

Nu händer det saker!



Johan Norberg:

The apocalypse wont get any better with a socialistic plan economy. Say no!



Jörgen Modins blogg:

Genmodifierad gen motverkar undergångsstämning.



Kulturrevolution:

Vänstern snackar. Nej, ge mig en dubbel undergång med skummad grädde!



Magnus Orerar:

Islamismen har kanske fått en värdig konkurrent. Men tar vi inte itu med islamismen så...



Promemorian:

Undergången hjälper inte sossarna i förnyelsearbetet, enligt en nyss publicerad rapport...



Stefan Olsson:

Undergången orättvis mot moderaterna!



Stig-Björn Ljunggren:

stekt strömming och lite senare en varm konjak. En kvarbliven bourbon får vänta till nattkröken framför brasan.



TT-kitik:

TT skyller indirekt undergången på USA.



Utsikt från höjden:

Elfsborg eviga mästare!!!



Vetenskapsnytt:

Nytt undergångspiller.



Östra Ölands Fria Horisont:

Nu myser de, domedagsprofeterna!


--
Andra bloggar om:

Etiketter:

måndag, november 06, 2006

Upprop för Nyamko

Namninsamling till stöd för Nyamko Sabuni, som kritiserats hårt och beskyllts för att vara islamofob av en av initiativtagarna till ett upprop mot Sabuni vilket 36 svenska muslimska organisationer undertecknade (SvD).

Läs mera hos Douglas!


Framför allt: Backa aldrig för fascism, inte heller religiös kollektivt tvång och förtryck.


Uppdatering: Eduardo Grutzky som startat namninsamlingen för Sabuni var visst enligt en årsgammal DN-artikel chef för ett projekt på Fryshuset där han arbetade med med invandrarkillars attityder och hederskulturen. Således en socialarbetare och ingen grinig Landskronit eller islamofob. En artikel som avslutas med dessa ord:
Vi ska vara olika, men vi kan inte ha olika syn på demokratin



Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter:

söndag, november 05, 2006

Ologiska liberaler om Saddams straff (replik: Bent, Ingerö samt Bjereld)

Människor som bryter mot utegångsförbudet.
gladje_i_irak
Foto: Thaier Al-Sudani/Reuters (från SvD)


Nu är det uppenbarligen många som är kritiska till att Saddam får dödsstraff.

Själv är jag emot dödsstraff men kan samtidigt inte påstå att ett stater som utdömer dödsstraff därmed inte är rättsstater. Bloggen Bent tycks mena detta. Av någon anledning menar han att politikers godkännande av dödsstraffets existens innebär att deras länder inte är rättsstater eftersom de då inte följer principer (se sista stycket i länkad post). Men själv vill Bent ha ett grymmare straff än dödsstraff, vilket han menar innebär ett större lidande in i döden än dödsstraffet. Var betyder då principer för Bent, kan man ju undra?!

Ingerö protesterar också mot att dödsstraff mot Saddam utdöms. Detta med ungefär samma osammanhängande argumentation som Bent, att det är barbarisk men att Saddam " måste […] betala - och det gör han bäst om han lever", d v s att det innebär ett hårdare straff att låta Saddam leva (SIC!). Barbari eller vad?

Socialdemokraten Ulf Bjereld argument är att dödsstraffet brutaliserar och kastar in Irak i ännu mer våld, men jag anser att han då missar att detta bland många -- troligen de flesta -- irakierna ses som en dom som demonstrerar vad motstånd mot pågående process att bygga upp Irak till en demokrati och rättsstat faktiskt innebär. D v s att Saddams straff både demonstrerar att dom utkrävs mot våldsverkare samt att rättsstaten som sådan är i funktion. Detta bör snarast ha en avskräckande effekt på de våldsgrupper som skulle "må bäst" (d v s utöva mest till makt syftande våld) i ett tillstånd av anarki. (Läs gärna vad de i Bagdad boende som har bloggen Iraq the Model skrev igår; översättning här).

Jag har även svårt att begripa att vissa liberaler vill ha det till att dödsstraffet här gör Irak till en icke-rättsstat trots att de aldrig påstått att USA inte är en rättstat.

Apropå principer är jag själv inte för dödsstraff, men jag kan acceptera att andra länder kommer till andra slutsatser än vi svenskar om lämpligt straff för oerhört ondskefulla brott. Det betyder alltså inte att de inte är rättsstater.


Jag håller förmodligen med både Bent, Bjereld och Ingerö i själva sakfrågan, om dödsstraffets vara eller ickevara, men menar att de tar upp denna händelse (domen mot Saddam) på ett rent ut sagt futilt sätt när deras egen åsikt i det moraliska dilemma som dödsstraffet är diskrediterar ett viktigt steg för Irak i etablerandet av en rättsstat. (Detta gäller i alla fall liberalerna Bent och Ingerö; Bjereld argumenterar mer utifrån sin vad jag tror inte helt med sanningen överensstämmande syn på läget i Irak.)


Alltså: Straffets art är inte huvudsakligen en statsvetenskaplig diskussion, utan en räts- och moralfilosofisk. (En moralfilosofisk diskussion på ett ganska högt plan där även sådant som samhälleligt sociala (kring makt, konsensus mm), rättsfilosofiska (proceduriella) och diverse andra perspektiv kommer in -- [uppdatering] en seriös diskusison om bland annat principer, inte som billigt "VM i principfasthet" vid enskilda politiska händelser.)

------------------------------------------------------
Uppdatering: Vill även tipsa om en text av Mohammed and Omar Fadhil (som driver bloggen Iraq the Model) som beskriver en känsla i Irak, att
"No one is above the law anymore"
...vilket iofs inte har med dödstraffets legitimitet att göra, men antaglingen med Bjerelds synpunkt att dödsdomen bidrar till att göra Irak våldsammare.


Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

lördag, november 04, 2006

Saddam mot sitt öde

Muhammed på bloggen Iraq the Model skriver om hur Saddam möter sitt öde i morgon.

Här min (och översättarmotorns) översättning av Muhammeds text:


Räknar timmarna...

Baghdad lever i spända timmar väntandes på meddelande av dom från specialtribunalen mot Saddam.

Först meddelade försvarsministern avbrytande av ledighet för all personal och därefter förklarade regeringen ett utegångsförbud för morgondagen i Baghdad, Salah Addin, Diyala och Anbar. Baghdads internationella flygplats är också stängd från söndagsmorgon ”tills annat annonserats” enligt statliga TV:n al-Iraqiya.

I dag är stora närvarande polisstyrkor synliga i Baghdad och ett fåtal områden, som Adhamiya och Ghazaliya, är delvist eller fullständigt utestängt från resten av huvudstaden med vägspärrar och passagestationer. Emellertid är läget i allmänhet förhållandevis lugnt, men allmänheten förväntar en eskalering av angreppen under revolter i morgon. Hushåll förbereder sig för utegångsförbudet, och hamstrar extra mycket bränsle och mat och där är i synnerhet långa köer av människor vid bagerier väntandes på bröd. Allt detta utifrån rädslan att utegångsförbudet ska förlängas till flera dagar utifall en massiv oordning bryter ut.

Jag ser personligen inte denna överdrivna oro som nödvändig; naturligtvis förväntas en uppgång i våldet, men det kommer att avgränsas i varaktighet och geografisk spridning. Kanske kommer vi också att få se några beväpnade demonstrationer på särskilda platser i Baghdad och Salah Addin där Saddamtrogna är många, men detta kan inte leda till massivt kaos eftersom dessa Saddamtrogna är, igen, begränsade i makt och geografisk spridning.

Den överväldigande majoriteten av irakierna ser framåt mot att se rättvisan utmätt i morgon, vilken kommer att ge fascistdiktatorn, som brutaliserade och misshandlade miljoner människor samt deras hemland under årtionden, vad han förtjänar. Vi har drömt att den dagen ska komma, och det kommer att bli en verklig vändpunkt, inte bara för Irak utan för mellanöstern, for det kommer att bli första gången som en ledare i domstol och under lag får betala för vad han gjort.

Saddams rättegång är en rättegång för alla tyranner som förtryckt sina befolkningar och en skarp varning till dem som tror de har rätt att kontrollera länder med vapeneld och stål och komma undan med det. Den är bara en rättegång i en serie av sådana; det finns många fler brottslingar i vårt land, och de ska slutligen få möta samma öde som Saddam.

Det här är början på bygget av det fundament för en legitim rättsstat som vi slåss för att upprätta, och domen vi förväntar komma i morgon kommer att skaka om tronerna för andra tyranner i mellanöstern men kommer också att skicka ett starkt budskap till några av Iraks mini-Saddam som förr eller senare kommer att få sina domedagar. Jag talar om ledarna som försöker hindra processen att bygga en nation med pluralism och rättssäkerhet; de är precis lika kriminella som Saddam och även om vi av en eller anan anledning stått ut med dem hittills så kommer inte det tålamodet att vara för evigt.

Vi väntade i trettio år för att få se Saddam inburad och vi ska vänta igen för att se resten av brottslingarna möta samma öde.

Vi tog det första steget och vi kommer att gå vidare...

Denna kväll kommer att bli mycket, mycket lång för Saddam men han kommer inte att kunna stanna tiden och i morgon kommer han att ställas inför den sanning han har undvikit.

Även om jag länge motsatte mig dödsstraff, så denna gång måste jag erkänna att jag närmast otåligt önskar höra dödsdomen. Låt oss för alltid vända den mörkaste sidan av Iraks historia och begrava de sjuka drömmar hos galna Baath-anhängarna, vilka fortfarande tror de åter kan gripa makten.

Den är inte bara jag som föraktar denna patetiska, irrationella ”lösning” från Saddams skyddslingar, utan det en allmän inställning bland irakierna. Trots vår svåra situation vill de flesta av oss höra orden ”Den anklagade har befunnits skyldig och kommer att straffas med döden...”




Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

Miljöhot-tramset reducerar klimatpåverkan!

Dick Erixon skriver här mycket riktigt att medierna tar upp en fråga med liten relevans för vårt väl och ve men missar, ja närmast undviker, en annan fråga som är av enormt stor betydelse för vår framtid, nämligen den inledda atomvapen-upprustningen i arabvärlden. Denna är inget påhitt, utan sex länder har öppet gått ut med sina intentioner!

(Läs gärna min senaste bloggpost (särkilt uppdateringen) om att vi just nu kan befinna oss i, så att säga, 30-talets passiva limbo. Eller se Erixon om detta här.)

Nåväl, jag kikade runt lite och fann en bildserie på Aftonbladet (klicka på satellitbilds-länk under rubriken "Chockbilderna på jorden"). Men av bildseriens 17 bilder är endast 3 tydliga exempel på (lokal) medeltemperaturhöjning och hela 9 bilder visar snarare positiva händelser för att minska klimatpåverkan från växthusgaser! (Några belägg eller någon seriös diskussion från Aftonbladet rörande hur koldioxiden verkligen påverkar klimatet kan vi naturligtvis glömma!)

(Nämnvärt är att Aftonbladet inte påpekar kommunistiska planekonomiernas roll för några naturkatastrofer där sjöar försvunnit samt att man tar upp en irrelevant liten förändring vid Gula floden i Kina men inte den extrema förändring och påverkan från de enorma kraftverksdammar som den kinesiska regimen beslutat anlägga. Diktaturer är ju också i svenskarnas ögon ett mindre hot än USA mot världsfreden (länk), och säkert så p g a denna Kumbaja my Lord vänsterflumjournalistik!)


Listar mina observationer på bildspelet:

1.
AB: En sjö i Kazakstan har lägre vattennivå p g a konstbevattning.
MO: Irrelevant klimatfrågan.

2.
AB: Staden Kuala Lumpur "växer lavinartat". Mangroveskogar hotas.
MO: Snarast positivt för klimatfrågan. Expanderande storstäder minskar miljöpåverkan per person om människor flyttar från glesare områden. Mark i staden behövs och färre mangroveträd huggs av lokalbefolkning någon annanstans.

3.
AB: Gula floden i Kina där leran i ett delta sjunkit ner i floden och deltat expanderat på 30 år.
MO: Irrelevant klimatfrågan. En naturlig utveckling i det tätbefolkade området. (ATT KINA ANLÄGGER DAMMAR GER SÄKERT, UTAN ÖVERDRIFT, 10000000 GÅNGER KRAFTIGARE EFFEKTER!!! DAMMAR PÅVERKAR ÄVEN VÄXTHUSGAS-EMISSIONER. MEN DET ÄR JU POLITIKERS PLANEKONOMI... Passar kanske inte AB:s diskurs att fokusera på det? Info på SR.)

4.
AB: Glaciären på Kilimanjaros topp minskar.
MO: Den har minskat och ökat förr, men detta visar på en effekt av högre medeltemperatur, det är korrekt. Bevisar dock inte den antropogena (=av människan orsakade) växthuseffekten.

5.
AB: Avverkning av skog kring en växande stad i Kongo.
MO: Snarast positivt för klimatfrågan. Expanderande storstäder minskar miljöpåverkan per person om människor flyttar från glesare områden. Mark i staden behövs och färre träd huggs av lokalbefolkning någon annanstans.

6.
AB: Regnskogsskövling kringen expanderande stad i Brasilien.
MO: Snarast positivt för klimatfrågan. Expanderande storstäder minskar miljöpåverkan per person om människor flyttar från glesare områden. Mark i staden behövs och färre träd huggs av lokalbefolkning någon annanstans. MEN DET PATETISKA HÄR ÄR ATT DE SISTA ATLANTREGNSKOGARNA SKÖVLAS FÖR ATT 80 PROCENT AV VÅR ETANOL SOM MILJÖVÄNNERNA KÖPER OCH SOM IMPORTERAS FRÅN BRASILIEN SKA KUNNA PRODUCERAS!!! Om detta här.

7.
AB: En iransk sjö som tömts av en planekonomisk flodregleringspolitik.
MO: Irrelevant klimatfrågan. Den iranska totalitära diktatur som AB annars gullar med och som svensken är mindre rädd för än för Bushs USA tömde floderna till denna sjö.

8.
AB: En bild på några få kvadratmil av Kinas expanderande Shezen-område vid sydkusten.
MO: Snarast positivt för klimatfrågan. Expanderande storstäder minskar miljöpåverkan per person om människor flyttar från glesare områden.

9.
AB: Expanderande huvudstad i Bolivia.
MO: Snarast positivt för klimatfrågan. Expanderande storstäder minskar miljöpåverkan per person om människor flyttar från glesare områden.

10.
AB: Glaciären Breidamerkurjökull på Island minskar.
MO: Den har minskat och ökat förr, och den var säkert mindre år 1000, sent under den varma period då Grönland var spannmålsproducerande. Detta visar på en effekt av högre medeltemperatur, det är korrekt. Bevisar dock inte den antropogena växthuseffekten.

11.
AB: Småskaligt jordbruk i Spanien har blivit storskaligt jordbruk.
MO: Snarast positivt för klimatfrågan. Storskaligt jordbruk minskar miljöpåverkan per person.

12.
AB: Man tar vatten från Döda Havet som därför sjunker sjunker 3 meter per år.
MO: Irrelevant klimatfrågan. Döda havet har naturligtvis inte sjunkit med hela 3 meter/år x 33 år = 99 meter sedan 1973. Sjön sjunker dock med 0,9 meter per år (källa). Vidare har Israels uppodling av öknen i området gett mera regn och detta bidrar knappast på ett negativt sätt till växthuseffekten.

13.
AB: Skogsavverkning och expanderande samhälle (Lappi) i Finland.
MO: Snarast positivt för klimatfrågan. Skogsavverkning och återplantering med ny skog har skett ständigt under mer än 100 år. Nya samhällen minskar miljöpåverkan per person om människor flyttar från glesare områden.

14.
AB: Lokal vattenbrist i Las Vegas p g a att folk flyttat dit.
MO: Snarast positivt för klimatfrågan. Expanderande storstäder minskar miljöpåverkan per person om människor flyttar från glesare områden.

15.
AB: Aralsjön förstördes anligt AB i ett projekt för att odla bomull.
MO: Irrelavant klimatfrågan. Aralsjön förstördes av ett jättelikt planekonomiskt projekt och försök att vända en av Rysslands största floders riktning. Detta under kommunisternas planekonomiska styre.

16.
AB: Flacka marker som tidigare täcktes av tidvatten och som numera istället odlas.
MO: Snarast positivt för klimatfrågan då växthusgasemissionerna snarast torde vara lägre från torra marker än från sumpmarker. Japanska projektet är för övrigt identiskt med de storskaliga projekt som skedde runtom i Sverige fär att odla upp tidigare våtmarker.

17.
AB: Sjön i Chad har minskat p g a torrare klimat i en pågående ökenutbredning.
MO: Det är inte säkert att växthuseffekten som följd av CO2-utsläppen är särskilt kraftig och sålunda inte heller säkert att denna sjö torkat ut som en följd av CO2-utsläpp.

----------------------------------------------------------

Mon Diue! Nu ska jag nog inte läsa en kvällstidning igen på minst ett halvår. ;-) Men, f--n också, SvD är också full av kvällstidningsrubriker om Sanna Kallurs förföljare, Borat mm... :-(

Och fascisten Muhammed Khatami talar i samma ordalag som fredsvänstern i väst (AFP).
"the US-led invasion of Iraq [has] increased the threat to the world from extremists."

...samt beskriver även demokrater i arabvärlden som extremister:
"Even the moderating movement in the Islamic world, which has called for democracy and involvement and participation, have been influenced by this radicalism and extreme policies of Mr. Bush."


Kumbaja my Lord... där har ni er snart "nukleäre" fredsfurste, nu hedrad med medalj i UK. Vad är väl detta mot nedhuggna träd i en växande stad eller vattenbrist i Las Vegas?!

Civilisatorisk härdsmälta.



(Uppdatering: Kan tipsa om en informativ 24 minuters-film innehållandes en översikt av senare rön inom klimatetforskningen.)


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter: ,

fredag, november 03, 2006

Värre än Görans hatt! Läskig Straw Hat!!!

Apropå mitt inlägg tidigare ikväll (detta) råkade jag just stöta på ett exempel på politiker i väst som inte förstår att skilja på vad som är acceptabelt och inte är det. Här inte rörande vilka handlingar som kan godtas från rättighets-synpunkt men om en tvivelaktig islamisk ledare som fått... Intervju med Victor Davis Hanson:
Mohammed K[h]atami fick precis en utmärkelse som hedersdoktor av Edinburghs Universitet. Det här är en man som kan ha varit delaktig i planeringen av bombattentatet 1994 mot judar i Argentina, och kan vara föremål för den argentinska regeringens utredning. Så här finns något...och han talade inför Council of Foreign Relations. Någonting är fel med Amerika och väst i allmänhet, att vi inte har förmågan att skilja ont från gott.

Om den aktuella händelsen i The Scotsman. Tydligen är det Jack Straw som ligger bakomutnämningen. Han som nyligen -- någorlunda modigt -- inte godtog niqab vid samtal med kvinnor på sitt kontor.

khatami

En företrädare för en organisation för anglo-iranska akademiker kritiserar Khatamis utmärkelse:
She ... urged the university to reconsider its decision to honour Mr Khatami.

She said: "Khatami was involved in some of the worst atrocities committed against the Iranian people, many of them students, over many years.

"It's shameful that a university with the history of St Andrews should invite a cleric with blood on his hands to receive an honorary degree. They should withdraw their invitation."

Universitetets rektor har ett märkligt försvar:
He describes him as "the man with whom the West needs to engage if we are to pursue a more constructive and peaceful relationship with Iran". Writing in The Scotsman, Dr Lang says: "He has climbed out of the Iranian trench and is walking across no-man's land towards us.

Går emot oss i ett ingenmansland. Det låter ju oerhört poetiskt! Kan man tysta något med effektivare intetsägande floskler?

"The bestowal of an honorary degree is intended to convey encouragement by the university for that desire for dialogue and mutual understanding.

"The degree denotes that the university is grasping his outstretched hand."

Åh! Dialog och utsträckta händer! "Sträck ut din hand, vi har Osaaaamma väg att gå!" (helt oskyldig kristen sång).

Skulle nästan kunna tänka mig att denna fadäs kan ha med Skottlands stora andel (även ganska politiskt aktiva) muslimer att göra. Kanske även med Irans kommande styrka om de får kärnvapen (vilket kanske förändrar situationen i Irak?) samt är naturligtvis även ett resultat av ryggradslöshet och s k dhimmitude hos våra politiker.

Brittisk polis kommer i vart fall (enligt Times) att fråga ut Khatami enligt 1988 Criminal Justice Act rörande tortyr som han av några personer anklagats vara ansvarig för under 90-talet. (Om Straw och universitetsrektorn kunde få lång näsa, va fula de skulle vara nu! Firar de kanske bara halloween???)

---------------------------------------------------------

Uppdatering: Jag skrev ovan några olika tänkbara anledningar till att Khatami kan glida in på ett UK-universitet och plocka en hatt, men fick se att LGF i torsdags skrev om Khatami, att denne trycker på hårt för tillbakadragande av de amerikanska trupperna från Irak och detta gjordes i samband med en fredsdemonstration där han rakt av använde de demonstrerande argument mot USA. Samtidigt testade dock Iran långdistansraketer med en räckvidd på hela 1200 kilometer. Oavsett om Iran skaffar kärnvapen eller ej så kan de alltså snart ha precisionsraketer som når alla USA:s baser i området!!! (Frågan är om inte Nordkorea borde ha bombats/regimen störtats för länge sen? De kan antagligen ha haft en roll i utvecklingen av dessa raketer.) Men som om nu inte detta vore nog, så rapporterade LGF i går om "a nuclear race in the Middle East" där hela sex arabstater har annonserat att man ska skaffa kärnvapen. Jag nämnde för någon månad sen Egyptens planer, och de övriga länderna är, enligt LGF, Algeriet, Marrocko och Saudiarabien. Håll i hatten, alltså!
"Middle East Rushes Toward Armageddon"
...är bloggpostens rubrik. Hoppas nu bara inte att Israel är alltför bakbundna genom USA:s engagemang i Irak. Condi verkar ju ha genomgått nån "Dr Chamberlain & Ms Rice"-förvandling (kommentar här). (BTW: Al-Hamatzav skriver här om att kristendomens spridning i Kina kan vara ett hopp för Israel.) Men jag tror att det inte vore så dumt att visa lite maktpolitiska muskler i detta läge; på något sätt börjar det kännas som om det kan bli för sent att kväsa en glöd som snart kan komma att flamma upp där ickedemokratier vill åt demokratier. Håll då för allt i världen i hatten!

Frågan är om inte det bästa hade varit att s a s ställa några skåp på plats? När Khatami bokstavligen flanerar genom brittiska universitet där studenter han torterat går, och där hämta fina utmärkelser, ja då känns det onekligen väldigt mycket 30-tal! Vad var problemet? Vi gjorde för lite mot den stöddiga nationalsocialistiska fascismen -- ja ingenting. Vi strök den istället medhårs. Så håll i hatten vänner!


Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , ,



























' ' ' ' ' '